ה TACX NEO BIKE Smart הינם פלטפורמת האופניים החכמים והאינטראקטיביים הראשונה מסוגה לעשות 'עליה' לארץ הקודש. ניצלתי כמה ימים של סגר והצלחתי לקבל את הזוג המוצב דרך קבע בחנות הדגל של היבואן בנמל ת"א – בשביל לרכוב, להתנסות ולגלות בצורה בלתי אמצעית את כל הדברים המעניינים שיש לדעת על אופניים מיוחדים אלה. התוצאה להלן בפינה לשיפוטכם, כולל מענה לכל השאלות שחלקכם שלח אלי לקראת סקירה זו.
תוכן עניינים
בגלל שזו סקירה ראשונה שאני עושה על 'אופניים חכמים' מסוג זה, כללתי הפעם קצת יותר הסברים ותמונות מבדרך כלל (טוב, בוא נודה על האמת – 'הרבה יותר' מבדרך כלל), אז למי שקצר בזמן ורוצה לקפוץ לנושא שמעניין אותו ספציפית – מוזמן ללחוץ על הלינק הרלוונטי בתוכן העניינים להלן. אחרת אתם מוזמנים להמשיך ולקרוא כרגיל.
התקנה
אני קיבלתי את האופניים כשהם כבר מותקנים לגמרי, אבל אספר לכם כי האופניים מגיעים במארז קופסה הדומה בגודלו למארז אופניים רגילים, ההבדל העיקרי הוא שהמארז הזה שוקל לא פחות מ 50 ק"ג! זה בהחלט כבד ואם אתם לא רוצים למצוא את עצמכם עם גב שבור או תפוס, עדיף להיעזר בחבר במידה ואתם נאלצים לסחוב אותו בעצמכם.
בתוך המארז, כפי שניתן לראות בתמונות להלן, האופניים מגיעים מפורקים לכמה חלקים מרכזיים המרכיבים את השלדה: רגליים קדמיות ואחוריות, 'המנוע' (מערכת הדיווש), מוט המושב ומוט הכידון ובנוסף כל התוספות והחלקים המשלימים דוגמת מושב, כידון, מאווררים ועוד (אל דאגה אתייחס לכולם בהמשך).
כל הכלים והברגים הנדרשים לצורך ההתקנה מסופקים ע"י TACX במארז.
ההתקנה עצמה לא מסובכת במיוחד ותיקח לכם בין 20 ל 40 דקות תלוי בכישורים הטכניים שלכם. החלק הקשה הוא בחיבור הרגליים לגוף האופניים עצמו וזאת בשל המשקל הכבד, אחרי שצלחתם את זה והעמדתם את השלד – כל השאר כבר קל ונוח הרבה יותר.
החדשות הטובות ללקוח הישראלי הן שרונלייט (יבואנית גרמין בישראל) החליטה שכחלק מעלות האופניים היא מספקת גם שירות התקנה אשר, נכון להיום לפחות, מבוצע ע"י רועי גולדשטיין ואני מוכרח להגיד שאני אוהב את ההחלטה הזו.
אגב – למי שלא מכיר, רועי הוא פעמיים אלוף ישראל ברכיבה לשעבר והיה רוכב מקצועני ב Israel Cycling Academy. זה כמו ששמעון אמסלם יגיע להתקין לכם מתקן סל שקניתם לחצר בבית (טוב אולי זו לא דוגמא טובה, אבל משהו כזה) – בהחלט מגניב ולא בכל פעם יש לכם הזדמנות לבלות כחצי שעה עם אלוף לשעבר מהענף בשביל לקבל טיפים ולשאול שאלות.
בשורה התחתונה, בין אם ההתקנה מבוצעת ע"י רועי ובין אם ע"י מישהו אחר – זו בהחלט יוזמת שירות מבורכת של היבואן ואני מקווה שימשיכו בה לאורך זמן.
האופניים מגיעים גם עם מגבת, בקבוק שתיה (Bidon) ומגן זיעה הממותגים עם הלוגו של TACX שזה נחמד, אבל מה שיותר חשוב לציין הוא שהם אינם מגיעים עם פדלים. אתם יכולים לבחור ולהתקין כל סוג פדל סטנדרטי שתרצו בין אם לכביש, שטח, ספינינג וכדומה – אך יש לרכוש/להשיג אתם בנפרד.
בזמן ההתקנה תצטרכו להחליט איזה סוג של מנגנון הברגה, המאפשר את שינוי והתאמת המידות באופניים, תרצו להתקין: ידיות ('מנואלות') או כזה המבוסס על מפתח/ות אלן. ישנם 4 מכלולים כאלו באופניים: גובה מוט המושב (מעלה/מטה), רוחק המושב (קדימה/אחורה), גובה מוט הכידון (מעלה/מטה) ורוחק הכידון (קדימה/אחורה).
פתיחה בעזרת מפתח אלן פתיחה בעזרת ידית 4 מכלולים הניתינים לכוונון
היתרון בשימוש בידיות הוא שהן קלות ומהירות יותר לפתיחה וסגירה ואם אתם משתפים את האופניים עם בן/בת זוג, זה יהיה לכם נוח יותר ולא תצטרכו להתחיל ולחפש איפה שמרתם את מפתח/ות האלן. החיסרון שלהם הוא בעובדה שמבחינה אסתטית, הן נראות פחות יפה לעין – הן גדולות ולא נסגרות בקו ישר המקנה מראה אחיד ו'חלק'. בנוסף, יש מצבים מסוימים בהם סיבוב הידית אינו נוח בשל גודלה העשוי לגעת במסגרת האופניים. בשביל להתגבר על כך, הפטנט בידית מאפשר לכם לסובב אותה אחורה על ריק, לנעול ואז שוב להדק. מתרגלים לזה, אבל נראה שהמהנדסים ב TACX יכלו לתכנן משהו קצת יותר פרקטי בהקשר הזה.
בשורה התחתונה – אם אתם רוכבים לבדכם על האופניים ותדירות שינויי המידות שתעשו באופניים היא מועטה – אתם בהחלט יכולים לבחור לעשות שימוש במפתחות האלן, אחרת כדאי להשתמש בידיות. ניתן אגב לשלב ביניהם כמו למשל בתצורה שהותקנה באופניים שקיבלתי ובכל מקרה ניתן לשנות את הקונפיגורציה בכל שלב שתרצו, רק זכרו איפה אתם שומרים את כל החלקים והברגים.
עכשיו לאחר שהאופניים עומדים ומותקנים, בואו נעשה עליהם סיור היכרות קצר ונתחיל בירכתיים.
'המנוע' – NEO 2T
בצורה פשטנית, ניתו לומר כי ‘אופניים חכמים’ הם למעשה ‘טריינר חכם’ שצימח שלדת אופניים עם כל מכלול הדיווש הנדרש ובמקרה של ה NEO BIKE לא מדובר בסתם 'טריינר חכם', כי אם בדגם ה NEO 2T שהינו טריינר הקצה של TACX ובעיני רבים נחשב כיום לאחד מהטריינרים הטובים בעולם ולבטח אחד מהנפוצים שיש.
המשמעות לכך הינה שהאופניים מספקים אחד לאחד את כל המפרט והפונקציונליות של הטריינר בהיבט עוצמת מנגנון ההתנגדות, הדיוק ותחושת הרכיבה, כמו גם כמה מהיכולות הבולטות של ה NEO:
אין צורך בחיבור לחשמל – אתם יכולים לעלות על האופניים ולבצע אימון ללא כל צורך להתחבר לחשמל. הדברים היחידים שלא יעבדו בתצורה זו הן פונקציית ה DOWN HILL ושקעי ה USB Ports המותקנים באופניים (ראו פירוט בהמשך). אם בכל זאת אתם בוחרים להתחבר לרשת החשמל, שקע הכניסה לכבל הייעודי (המסופק עם האופניים), נמצא מאחור.
- אין צורך בשום פעולת כיול – אפס פעולות תחזוקה/תפעול.
- ROAD FELL ו DOWN HILL – שתי פונקציות ייחודיות ל NEO.
ה ROAD FEEL הינה היכולת של הטריינר לדמות בצורה וירטואלית תנאי שטח שונים דוגמת – אבני שפה, קרח על הכביש, קורות עץ ועוד כהנה וכהנה. פעולת ה”דימוי” נעשית בצורה של הרעדה והפעלת רעש תואם ע”מ לחקות את המאפיינים של כ”א מתנאי השטח. לדוגמא בכביש קפוא – תרגישו מדי פעם תחושת החלקה בעת הדיווש. ברכיבה על קטע עם אבני שפה, תשמעו רעש אופייני, ותרגישו את הכיסא ואת הרגליים רועדים בהתאמה. יש אפליקציות דוגמת זו של TACX, זוויפט, FulGaz ואחרות שיודעות לעשות שימוש ביכולת הזו של ה NEO וזה בהחלט עשוי להוסיף לחוויה ולגיוון הרכיבה בבית. ניתן כמובן לבטל את הפונקציה באם אינכם אוהבים זאת.
ה DOWN HILL משמש במידה ואתם רוכבים מסלול וירטואלי כלשהו ונכנסתם לקטע המסמלץ ירידה, ה NEO יודע להפעיל מנוע חשמלי אשר מפעיל “כוח” שאמור לדמות את תנופת השיפוע כפי שהיא במציאות. שימו לב שפונקציה זו מחייבת כי הטריינר או במקרה הזה האופניים יחוברו לחשמל.
- אורגן אורות – ה NEO מספק גם מופע אורות המשתקפים על הרצפה בהתאם לעוצמת הוואטים שלכם. חסר חשיבות לחלוטין מבחינת האימון אבל בהחלט גימיק נחמד.
ברגליות האופניים האחוריות המחוברות ל'מנוע', תוכלו למצוא גם זול גלגלים המאפשרים להזיז את האופניים בצורה יחסית נוחה.
האם זה קל? כן ולא. ברגע שהצלחתם להרים את האופניים מקדימה ולהטות אותם בזווית – תוכלו להזיז אותם בצורה נוחה יחסית. הקושי הוא בהרמה עצמה (הם כבדים), במיוחד באם התקנתם מקדימה את החלק עם המאווררים שמקשה קצת בגישה ובאחיזה. בשורה התחתונה – עדיף למצוא להם מקום שבו הם יעמדו קבוע מאשר להתחיל לנייד אותם בכל רכיבה הלוך ושוב בבית.
גלגל התנופה באופניים מחובר בעזרת חגורת POLY-V כמותה תוכלו למצוא גם במנועי רכב, אל זרועות הקראנק בהם מותקנים הפדלים.
זרועות הקראנק
האופניים מאפשרים כיוונון של זרוע הקראנק ל 3 גדלים בלבד: 170 מ"מ, 172.5 מ"מ ו 175 מ"מ. באם אתם רגילים למידה שונה (קטנה או גדולה יותר) תצטרכו להתפשר. לרוב האנשים לא תהיה עם זה כל בעיה והם יוכלו להסתדר, אבל אם מסיבה כלשהי מידה זו היא קריטית עבורכם – שימו לב, יכול להיות שהאופניים אינם מתאימים לכם.
TACX מיישמת פתרון עיצובי מיוחד ומקורי לכוונון מידת הזרוע באמצעות 2 מתאמים אופציונליים שהינם בעלי גודל זהה, אך עם מיקום שונה של חור ההברגה.
170 מ"מ (ואם יותקן הפוך 175 מ"מ) 172.5 מ"מ ה'שייבות' התואמות
היתרון במתאמים האלה שהם באותו גודל ולכן אפשרו ל TACX לעצב זרוע קראנק עם חור הברגה בודד ממש כמו בזרוע רגילה. בכך הם מקנים מראה אחיד ונאה בניגוד לחלק מהפתרונות של יצרנים אחרים שעושים שימוש במגרעות פיזיות שונות. החיסרון הוא שזה טיפה מקשה על התקנת הפדל. במיוחד המסגרת החיצונית ('שייבה') שצריך להחזיק אותה שלא תיפול בזמן שמבריגים את הפדל למקומו.
לא סוף העולם ובוא נודה על האמת, מעבר להתקנה הראשונית אתם כנראה לא תחליפו יותר פדלים באופניים, אבל למי שכן ייצא, יוכל להבין על מה אני מדבר.
כפי שציינתי כבר – תוכלו להתקין ולבחור כל סוג פדל (עם הברגה סטנדרטית) שבא לכם.
מוט המושב
כיוונון מוט המושב והמושב עצמו הינו דו-ממדי: למעלה-למטה וקדימה-אחורה. ניתן לעשות זאת בצורה ידנית ע"י פתיחת שני מנגנוני הנעילה באמצעות הידיות או מפתח אלן בהתאם למה שבחרתם להתקין (כפי שתואר לעיל).
על החלקים הנעים מוטבע סרגל מידות ברור עם שנתות כך שבמידה ואתם משחקים ומשנים את המידות בהמשך, תוכלו לסמן על המוט ולרשום מידת ייחוס קודמת.
לא ברור לי מדוע TACX בחרה להטביע את סימוני השנתות רק בצד אחד של האופניים.
המוט האופקי של המושב קל מאוד להזזה (קדימה-אחורה) ואילו המוט לגובה (למעלה-למטה) טיפה קשה יותר בשל היותו כבד ומסיבי יותר. אם אתם מוצאים שאתם מתקשים להזיז אותו במגרעת (לאחר פתיחת הנעילה), אני ממליץ לרסס עליו WD40 וזה יקל את ההחלקה שלו בציר.
התלונה היחידה שיש לי לגבי החלק הזה באופניים הינה שבמבנה הגוף שלי ובמידה שבה כיוונתי את האופניים, הירכים שלי משפשפות קלות את המוט בנקודה מסוימת. בשיטוט באינטרנט ראיתי שעוד מספר אנשים התלוננו על כך, אבל לא מסתמן שזו תופעה נפוצה ובשורה התחתונה זה גם לא ממש הפריע לי ברכיבה שכן תוך כמה דקות כבר לא שמתי לב לכך בכלל. הדבר גם לא גרם לי לשום שפשוף או אדמומיות בעור ורכבתי על האופניים הרבה.
המושב עצמו הינו של חברת Selle Royal ומרגיש מאיכות טובה. המידות שלו הינם: 280 מ"מ אורך ו 145 מ"מ רוחב.
אם אתם מעדיפים להחליף אותו, אין בעיה בכלל – ב NEO BIKE מותקנת תושבת מסילות סטנדרטית כמותה תוכלו למצוא על כל אופניים, כך שתוכלו להתקין כל מושב שתרצו. מנגנון הנעילה של המושב מאפשר גם הטיית אופקית של המושב (Tilt) לזווית הנוחה לכם.
מוט הכידון
בדומה למנגנון הכוונון של המושב האחורי, גם מוט הכידון והכידון עצמו ניתנים לכוונון מעלה-מטה וקדימה-אחורה ותוכלו להתאים אותם למידות הרצויות לכם די בקלות.
בתחתית הרגל הקדמית, מותקנות שתי רגליות מתכווננות למטרות איזון ויציבות במידה והרצפה שלכם אינה ישרה.
על המוט נמצא מתלה נוח ושימושי לבקבוק מים ואם תשאלו מדוע אין אחד כזה גם על מוט המושב? אז אין לי תשובה טובה למעט העובדה שהאופניים אינם מגיעים עם Top tube ולכן אפשר להשחיל את הרגל דרך מרכז האופניים (בניגוד להנפת הרגל מעל המושב ו ה Top tube באופניים רגילים) ואולי TACX רצו להימנע מלחסום את המעבר והשימוש בפתח זה.
הכידון
הכידון הינו ברוחב 42.5 ס"מ ומותאם לתושבת בקוטר של 31.8 מ"מ (Oversize Clamp Stem), ה Stem הינו אינטגרלי ולא ניתן לשינוי אך את הכידון עצמו ניתן להחליף – קחו בחשבון שלשם כך נדרש לנתק ולהרכיב מחדש את השיפטרים. ניתן כמובן לשנות את זווית הכידון ע"י פתיחת מספר ברגים, ממש כמו באופניים רגילים.
הכידון מלופף בסרט ליפוף של FIZIK מאיכות גבוהה והוא נוח ונעים לאחיזה.
בשני קצוות הכידון נמצאות ידיות השיפטרים (הילוכים) והמעצור המדמים מערכת הילוכים וברקס וירטואליים (ראו פרטים בהמשך).
אירובר
ניתן להתקין ידיות אירובר המתאימות לקוטר הכידון, אך בשל ה Stem הרחב והמגש בחזית האופניים ייתכן והריווח בין הידיות יהיה ברוחב גדול יותר ממה שאתם רגילים/אוהבים. אם זה המצב, יש בשוק פתרונות של מתאמים שיכולים להסדיר את הנושא.
שינויי ההילוכים באופניים נעשים ע"י שימוש בשני כפתורים מלבניים (יחסית) הממוקמים בצידה החיצוני של הידית. הצד הימני עבור שינוי ההילוכים בקסטה ובצד השמאלי עבור שינויי הפלטות מקדימה (Chainrings). הן הקסטה והן ה Chainrings הינם וירטואליים לחלוטין ואתם קובעים את ההגדרה והסטאפ שלהם באמצעות אפליקציית TACX Utility אותה מורידים לנייד.
שיפטרים וברקס
באפליקצית ה Utility אתם יכולים להגדיר קומבינציות שונות למערכת ההילוכים באופניים:
- פלטות קדמיות (Chainrings) – בין 1 ל 3 ובטווח של בין 22 – 53 שיניים בכ"א.
- קסטה אחורית (Rear Cassette) – בין 1 ל 12 פלטות/גלגלי שיניים ובטווח של 11– 40 שיניים בכ"א.
כפי שאתם יכולים להבין, יש לכם גמישות מרבית למשחק ותוכלו להגדיר כמעט כל סטאפ שעולה לכם בראש: Single Speed, 10 Speed, 12 Speed, מערכת קומפקט, מיני קומפקט…
בכל פעם שתחליפו הילוך, האופניים מייצרים בכוונה אפקט נחמד של רעידה קלה ע"מ לתת לכם תחושה מציאותית יותר הדומה לזו על האופניים הרגילים שלכם. בנוסף אתם רואים חזותית את ההילוך המדויק בו אתם נמצאים, כמו גם את תצורת הקונפיגורציה שהגדרתם – במסך הטאבלט הייעודי באופנים (אליו אתייחס בהמשך).
האופניים מגיבים מהר ואת השינוי בהתנגדות הנוצר כתגובה לשינוי בהילוך, תרגישו מייד ברגלים וכפועל יוצא בוואטים ובקאדנס שלכם – ממש כמו ברכיבה בחוץ.
מצידה הפנימי של ידית ההילוכים ישנו כפתור המאפשר להעלות (ימין) או להוריד (שמאל) את סף ההתנגדות שהטריינר מייצר כסימולציה של אחוז שיפוע. זה שימושי כאשר אתם רוכבים על האופניים ללא אפליקציה כלשהי ורוצים לשנות את התנגדות האופניים. כאשר אתם כן רוכבים מול אפליקצית אימון, הרי שהשימוש בכפתורים הללו מיועד לפונקציות מתקדמות אשר יפותחו ויתמכו בעתיד. למשל פונקציית היגוי בזוויפט שה NEO BIKE אמורים לתמוך בה בקרוב.
הידית הינה גם מעצור (ברקס וירטואלי). לחיצה חזקה, תגרום לאופניים לייצר התנגדות משמעותית שתעצור את גלגל התנופה. כרגע אין לכך שימוש מעניין במיוחד היות ואף אפליקציה עדיין לא תומכת בפונקציה שכזו.
אני מודה שלמראה ולמגע של השיפטרים, פחות התחברתי באופניים. משהו במראה ובמרקם שלהם מזכיר לי יותר קוביית לגו גדולה מאשר שיפטרים של אופניים.
מכאן נעבור ל 3 מכלולים חשובים, הממוקמים על תושבת הכידון ושאותם אהבתי במיוחד.
מגש
פשוטו כמשמעו – יש מגש להניח עליו דברים בהישג יד: שלט של טלוויזיה, טלפון נייד, אוכל או כל דבר אחר שתרצו – סופר נוח, סופר שימושי ואפילו פרקטי לניקוי בזכות ציפוי גומי הניתן להסרה.
טאבלט ייעודי
מסך הטאבלט באופניים ("4.2) מספק לכם תצוגה של כל המדדים החשובים בזמן שאתם רוכבים: הספק (וואטים), סל"ד, מהירות, אחוז השיפוע (במוד רכיבה עצמאי) וכן את קונפיגורציית ההילוכים שהגדרתם כולל ההילוך הספציפי שבו אתם נמצאים כעת.
הגודל והמיקום של המסך מצוינים והוא נוח וקריא. השימוש בו הוא כפול. מצד אחד אם אינכם עושים שימוש באפליקציה כלשהי, הוא מאפשר לכם לרכוב ולבצע אימון עם חיווי של המדדים החשובים. מצד שני כאשר אתם כן רוכבים מול אפליקציית אימון, יש לכם אינדיקציה בזמן אמת שהאופניים עובדים כשורה ומספקים את המידע הרלוונטי.
שלושה דברים חשובים לגבי הטאבלט:
- הוא לתצוגה בלבד, לא ניתן להקליט, לשמור או לשנות את התצוגה, שדות המידע וכו'.
- השדה היחידי שכן ניתן להגדיר הוא את נתון ההספק (וואטים) – באמצעות אפליקציית TACX Utility תוכלו לשנות את ההגדרה לתצוגת מיצוע של 3 שניות, 10 שניות ויותר (Power Smoothing).
- האופניים מתחברים אוטומטית לחגורת הדופק הראשונה שהם ימצאו (אלחוטית) בקישור ANT+. אין לכם שליטה על זה. קצת מוזר ואם אתם שניים שמשתפים את האופניים עם חגורות דופק שונות כדאי לשים לב לאיזו חגורה התחברו האופניים.
מאוורר חכם – 'מה הוא אומר?'…
ניתן (לא חובה) להתקין זוג מאווררים חכמים קדמיים שאסכם ואומר עליהם כך:
- בעיני הם בהחלט שימושיים ועושים עבודה טובה.
- לא, הם כנראה לא מחליפים את הצורך והשימוש במאוורר הרגיל שלכם, בטח בעונת קיץ חמה, אבל הם 'זורקים' עוד משב רוח נעים מקדימה ובחורף מאפשרים קירור מדורג יותר.
- הם מכונים 'חכמים' כי ניתן להפעיל אותם בהתאם להגדרת המאמץ שאתם משקיעים – לפי הדופק, המהירות או ההספק (וואטים). את ההגדרה הזו כמו גם את עצימות המאווררים אתם מבצעים באפליקציית ה Utility. יחד עם זאת, אני מודה שלא הצלחתי להבין עד הסוף מתי בדיוק הם נכנסו לפעולה ומתי לא – נראה שהיו למאווררים חיים משלהם, אבל בסך הכל הם קיררו אותי בצורה טובה.
- במידה ואינכם רוצים להפעיל אותם, אתם יכולים פשוט לנתק להם את הכבל.
העולם יתחלק כנראה, לאלה שיאהבו את המראה שלהם ויחשבו שהוא זה שמייחד את ה NEO BIKEs ולכאלה שיחשבו שהמראה קצת מוזר.
בכל מקרה וכפי שציינתי אינכם חייבים להתקין אותם.
טאבלט ושקעי USB
בתחתית התושבת של הטאבלט ישנם 2 שקעי USB לשימושכם. במידה והאופניים מחוברים לחשמל, תוכלו להטעין בהם את הטלפון הנייד, האייפד או כל מכשיר אחר.
ואם כבר הזכרנו אייפד, אז אולי הדבר הכי שימושי ונוח באופניים הוא המגרעת המובנת והסוגר אשר בעזרתם ניתן להעמיד טאבלט ולהשתמש בו כמכשיר עליו אתם מריצים את האפליקציה או סתם צופים בסרטים ב NETFLIX בזמן האימון. סופר שימושי ונוח.
כעת, משסיימנו את הסיור ועברנו על כל החלקים והמכלולים, הגיע הזמן לדבר על עוד כמה דברים מעניינים.
סיכום מידות ומשקלים
- Q-Factor (המרחק לרוחב בין 2 זרועות הקראנק) – 147 מ"מ – מידה המאפיינת רוחב טיפוסי באופני כביש.
- גובה המושב – פתיחה מינימלית: 64 ס"מ / פתיחה מקסימילית: 94.5 ס"מ
- גובה הכידון – פתיחה מינימלית 53.5 ס"מ / פתיחה מקסימילית: 81 ס"מ
- רוחב כידון – 42.5 ס"מ / תושבת בקוטר 3.18 ס"מ (Oversize Stem Clamp)
- מושב – 28 ס"מ אורך / 14.5 ס"מ רוחב – תוצרת Selle Royal
- אורך זרוע הקראנק – 17.0 ס"מ / 17.25 ס"מ / 17.5 ס"מ
- רוחב האופניים – 75 ס"מ
- אורך האופניים – 125 ס"מ עד לקצה הכידון / 150 ס"מ עד לקצה המאווררים.
- משקל מקסימילי של רוכב – 125 ק"ג
- משקל האופניים – 50 ק"ג
בנוסף בדקתי ומדדתי את האופניים בשתי תצורות קיצון:
כמו שאתם יכולים לראות, הסיכוי שלא תוכלו לקנפג את האופניים למידה המתאימה לכם, הוא קטן.
איך מקנפגים את האופניים למידה שלי?
על סקאלה שנעה בין שימוש במד-מטר למדוד ולקנפג לבין הקלדה של המידות הידועות באפליקציה שמשדרת לאופניים פקודה ובמטה קסם כמה מנועים מזיזים את כל המכלולים למידה שלכם, ה NEO BIKE נמצאים בקצה התחתון.
אז נכון שהקצה העליון הוא עדיין wishful thinking (למעט אולי אופניים מיוחדים שתוכלו למצוא כמותם אצל Bike Fitters), אבל בין שני קצוות אלה היה ניתן לצפות לאיזה טבלת המרה ממוחשבת שבאמצעותה תוכלו להזין את המידות שלכם ולקבל כפלט מהן המידות שיש לכוון באופניים.
נכון להיום, תצטרכו למדוד ולמצוא את המידות המתאימות ב NEO BIKE בעצמכם, אבל בתכלס זו פעולה שמבצעים פעם אחת בלבד. מה גם שזה לא צריך לקחת לכם יותר מ 10 דקות וזה כולל הזמן שייקח לכם למצוא את מד-המטר במגירה בבית שבה אתם זורקים את כל הדברים שאין להם מקום מוגדר ומחפשים במייל את המידות שה Bike Fitter שלח לכם בזמנו. אם אין לכם, אז גם לא נורא – פשוט משעינים את האופניים על קיר, מודדים, רושמים על דף ומקפנגים את ה NEO BIKE בהתאמה.
ברגע שקיפנגתם את האופניים למידה המתאימה לכם, כדאי לכם לסמן את המידות על השנתות, או לרשום אותן על פתק זמין.
כמה פשוט זה לשתף אופניים עם בן/בת הזוג?
כל עוד אתם מגיעים לפשרה והסכמה בנוגע למושב (כסא) עצמו ולאורך זרוע הקראנק – זה הכי פשוט שיש ואמור לקחת לכם לא יותר מ 2 דקות, גם אם אתם מכוונים מחדש כל אחד מארבעת המכלולים באופניים.
אם אתם מוכרחים להחליף ולשנות בינכם את מידת זרוע הקראנק ו/או המושב – אז זה ידרוש יותר עבודה וייקח לכם יותר זמן, מה שהופך את העניין למעיק במקצת.
נקודה נוספת שחשוב לזכור היא לשנות בכל פעם את הגדרת המשקל שלכם באפליקציית ה TACX Utility. נתון זה חשוב ביותר היות וה NEO (המנוע באופניים) מתחשב בו עבור ייצור התנגדות ואינרציה מציאותיים יותר – מה שיתרום לתחושת רכיבה טובה יותר.
הצורך בשינוי הגדרה זו הוא הטרוניה הקטנה והיחידה שיש לי בנוגע לנושא שיתוף האופניים וזאת בגלל שה TACX Utility מתחברת רק בבלוטות' לאופניים ו ה NEO BIKE מאפשרים רק חיבור אחד שכזה במקביל.
זה אומר שאם במקרה ZWIFT (או אפליקציית אימון אחרת) פועלת ברקע וכבר תופסת את ערוץ הבלוטות' של האופניים, אזי תצטרכו לסגור את האפליקציה הזו לגמרי, להפעיל ולשנות את הגדרת המשקל דרך ה TACX Utility ורק אז לחזור ולפתוח מחדש את אפליקציית האימון. כמובן שכל זה יקרה רק אחרי שתבזבזו 5 דקות של עצבים בלהבין למה לעזאזל אתם לא מצליחים לקשר את האופניים ל TACX Utility…
שורה תחתונה – ה NEO BIKE אינם סיבה לגירושין ואין בעיה לשתף את האופניים עם בני או בנות זוג.
פונקציונליות
כמו ה NEO 2T וכמו כל טריינר חכם ואינטראקטיבי בהקשר הזה, ה NEO BIKE תומכים בכל השיטות הנפוצות ליצירת התנגדות ובינהן כמובן:
- ERG– אולי מוד העבודה הכי שימושי ונפוץ ברכיבת Indoor. האופניים שומרים על ה target watts שאתם או האפליקציה מכתיבים ללא קשר להילוך ולקאדנס. נסו לרכוב מהר יותר ובעוצמה רבה יותר, האופניים יפחיתו את ההתנגדות בכדי להחזיר אותכם לוואט הייעודי שנקבע והפוך: אם תנסו לרכוב קל יותר או בקאדנס נמוך יותר והם יעלו אותה.
- SIM– האופניים מסמלצים התנגדות בהתאם לאחוז השיפוע של המסלול – ממש כמו ברכיבות חוץ. אתם יכולים להקל או להקשות על עצמכם ע”י שינוי ההילוכים. ה NEO BIKE תומכים בסימולציית שיפוע מקסימלי של 25%. נכון להיום זה השיפוע התלול ביותר הנתמך מבין כל הטריינרים/אופניים, אבל זה חסר משמעות מעשית היות ואף אחד לא רוכב עליות תלולות שכאלה. כפי שצייני לעיל, במוד SIM, אתם יכולים לרכוב גם ללא אפליקצית אימון כלשהי – וזאת ע"י שינוי השיפוע בעזרת הכפתורים הפנימיים בשיפטרים.
ה NEO2T ולפיכך גם ה NEO BIKE מאפשרים למתאמנים עוד שני מודי עבודה מעניינים הנקראים Isotonic ו Isokinetic שעוד לא נמצאה אפליקציה צד-שלישי שתמצא להם שימוש מעשי ותעשה להם אינטגרציה כלשהי. שתי האופציות ניתנות כיום להפעלה ולניסוי רק דרך אפליקציית TACX Utility בנייד:
- Isotonic – האופניים שומרים על התנגדות קבועה לכל אורך פעולת הדיווש (360 מעלות) – מצויין לתרגל סיבוב והפעלת כוח דיווש לאורך מעגל שלם.
- Isokinetic – האופניים מפעילים התנגדות שתשמור אותכם על מהירות קבועה (קמ”ש).
קישוריות וקלות החיבור לאפליקציות
ה NEO BIKE תומכים בפרוטוקולי ANT+ ו Bluetooth מה שמאפשר גיוון ונוחות מקסימלית בחיבור לאפליקציות.
- ב ANT – נתמכים הפרופילים הבאים: ANT-FE-C (וואטים, סל"ד, מהירות) , POWER (וואטים), CADENCE/SPEED (מהירות/סל"ד).
- בבלוטות' – נתמכים הפרופילים הבאים: BLE-SMART-TACX-TRAINER (וואטים, סל"ד, מהירות) – מדובר בפרופיל ייעודי של TACX לא סטנדרט ה FTMS המקובל בתעשיה, POWER (וואטים), CADENCE/SPEED (מהירות/סל"ד).
שימו לב כי בחיבור לאופניים ב ANT לפרופיל ה POWER, תוכלו גם לקבל נתון של 'איזון ההספק הנמדד בין הרגליים' (L/R Balance) – תכונה ייחודית של ה NEO2 ו ה NEO2T המיושמת גם ב NEO BIKE.
שורה תחתונה, אין אפליקציה שמכבדת את עצמה שלא תדע להתחבר לאופניים.
דיוק ועקביות
בדרך כלל כשאני מבצע סקירה לטריינר חדש, אני משקיע לפחות כשבועיים שלושה לבדיקה יסודית ומעמיקה של קטגוריה זו. אך הפעם בשל העובדה שהמנוע של האופניים הוא ה NEO 2T עליו כבר כתבתי רבות בעבר, אסתפק ואומר שה NEO 2T נחשב בעיני רבים כאחד מהטריינרים המדויקים ביותר בתעשיה וכפועל יוצא ה NEO BIKE אינם שונים בהקשר הזה.
בכל הבדיקות שהספקתי לבצע בשבוע שהאופניים היו אצלי, השוותי את המדדים המתקבלים מהאופניים אל מול ה ASSIOMA DUO – מד הספק בפדלים אותו סקרתי בהרחבה ואני מחשיב אותו כמדויק ביותר.
בכל התוצאות והבדיקות – ה NEO BIKE וה ASSIOMA הראו ממצאים זהים בסטיה של לא יותר מוואט או שניים בודדים. אותו כנ"ל לגבי מדידת הקאדנס.
שורה תחתונה – ה NEO BIKE עומדים בהצהרה של 1% סטיית דיוק מקסימילית.
'רק לשמוע שקט, שקט…' / (דודה)
אם יש תכונה בולטת של ה NEO BIKE זה השקט שלהם. אם ה NEO 2T נחשב כאחד הטריינרים השקטים שיש, הרי שהאופניים עוד יותר שקטים לאור העובדה שאין את השרשרת הפיזית שהחיכוך שלה לאורך מערכת הדיווש באופניים מוסיף לרעש שאתם שומעים ברכיבה על טריינר. אל תצפו לדממה מוחלטת, אבל בהחלט ניתן לומר שהמאוורר שמן הסתם פועל ברקע, יהיה רועש הרבה יותר מהאופניים.
התרשמות כללית ותחושת הרכיבה
אין ספק ש ל NEO BIKE יש נוכחות מרשימה בחדר ומראה 'הפלדה' שלהם משדר עוצמה. חבל רק שהמאווררים המתחברים בחזית האופנים פוגמים קצת במראה והופכים אותו למוזר משהו (לפחות בעיני), למרות שמבחינה פונקציונלית אני מוצא אותם שימושיים.
יש כמה ניואנסים קטנים בעיצוב שניתן לדעתי לשפר, דוגמת הידיות (עליהם כבר כתבתי בסעיף קודם) וכבל חיצוני שכדאי ורצוי לקצר ולהסתיר, אבל בסך הכל אהבתי את המראה הכללי. מבחינה פרקטית, מאוד אהבתי את השימוש במגש, הצג הייעודי ואת אופציית החיבור לטאבלט.
לגבי תחושת הרכיבה עצמה אחלק את הרגשתי לשניים:
ה NEO BIKE (וה NEO 2T עליו הם נבנו) מספקים תחושת רכיבה טובה מאוד. מנגנון ההתנגדות מגיב מהר לשינויים, שומר עליהם בצורה טובה (ERG) ומספק התנגדות מצוינת כאשר אתם מחליטים לצאת לספרינט עוצמתי (תמיכה מקסימילית עד 2,200 וואט). אישית אני גם מאוד אוהב את יכולות ה ROAD FEEL של ה NEO שעוזרים לשבור את השגרה שברכיבה בבית. האופניים עצמם יציבים מאוד אם כי לא סטטיים בצורה מוחלטת – עדיין תוכלו להרגיש תזוזות מסוימות של המכלולים השונים (במיוחד בכידון) וביחס ישיר לעצימות ולתנודות הגוף שלכם – שזה דווקא לא רע. ראוי לציין שב NEO BIKE אין את ההטייה הקטנה מצד לצד המתאפשרת בטריינר NEO 2T ומבחינתי זה דווקא יתרון שכן זו אינה תכונה שאני מחבב ב NEO 2T.
מצד שני לרכוב על פלטפורמת אופניים חכמים הרגיש לי קצת שונה אל מול רכיבה עם אופניים על טריינר. השוני אינו במידות או במנח הישיבה על האופניים – הללו הרגישו זהים. אני חושב שהסיבה לכך היא דווקא בשל האובר שקט בדיווש ויעילות ההילוכים – עד כמה שזה יישמע מוזר, משהו בעובדה שבאופניים חכמים הכל וירטואלי וחלק ואין שרשרת שמייצרת קצת רעש מוכר עם רעידות קטנות בפדלים היה לי קצת מוזר ולפרקים הקנה תחושה של רכיבה על אופני אימון ופחות אופניים רגילים. מה שמביא אותי למסקנה שכנראה גם למשהו טוב, צריך זמן להסתגל…
מחיר… וכמה טיפים לגבי איך להצדיק אותו לבן/בת הזוג
הגיע הזמן לדבר על הפיל הראשון שבחדר – המחיר.
אופניים חכמים (ואינטראקטיבים) דוגמת ה NEO BIKE, אינם זולים. לבטח אם משווים אותם לקונפיגורציה מקבילה של טריינר חכם המתחבר לאופניים שמן הסתם אותם יש לכם בכל מקרה.
המחיר הרשמי של ה NEO BIKE באתר היבואן (רונלייט) הינו 13,990 ₪. לשם השוואה, המחיר הרשמי באתר עבור ה NEO 2T הינו 5,799 ₪. זה חתיכת הבדל.
אין ספק שקהל היעד של האופניים האלה הוא קודם כל אנשים שהכסף מצוי בכיסם, כך שבמידה וה NEO BIKE 'עושים להם את זה', הם יכולים להרשות זאת לעצמם בקלות יחסית.
אם מזלכם הכלכלי שפר עליכם פחות, הרי שתצטרכו להביא בחשבון שיקולים נוספים ע"מ להצדיק לעצמכם או לבן/בת הזוג מדוע אתם הולכים לשלם עוד כ 8,000 ₪ במקום להשתמש באופניים הפרטיים שלכם על טריינר.
כמו רוב הקניות והרכישות שאנו עושים בחיים זו החלטה סובייקטיבית והעזרה היחידה שאני יכול לתת לכם היא ברשימת השיקולים (בעד) הבאה:
זמינות שימוש מיידית –
- אופניים נייחים מספקים זמינות נוחה ומיידית לאימון – אין צורך בהעלאת האופניים מהמחסן והרכבתם על הטריינר. אם אתם עושים שימוש בטריינר מסוג Direct Drive אז גם אין צורך בפירוק והרכבה של הגלגל האחורי (יש אנשים שרק בגלל סיבה זו יבחרו לרכוש אופניים חכמים).
- העובדה שאין צורך לעשות שימוש באופניים שלכם חוסכת מהם בלאי, לכלוך ושחיקה של חלקים.
- אם אתם חולקים את השימוש באופניים החכמים עם בן/בת הזוג בבית, שינוי והתאמת המידות הוא תהליך פשוט ומהיר.
- אם התכוונתם לקנות אופניים ייעודים לטריינר, הרי שאתם יכולים לחסוך סכום זה.
עיצוב – אפשר לאהוב או לא, אבל אי אפשר שלא לשים לב –
- בניגוד לטריינר שניתן לקפל ולהזיז וגם אם תבחרו להשאירו במקום הוא נמוך ובדרך כלל נסתר מהראיה, ל’אופניים חכמים’ דוגמת ה NEO BIKE יש נוכחות בחדר. זהו רהיט ספורטיבי לכל דבר עם אמירה עיצובית בחלל החדר בו ימוקם ושונה בתכלית ממראה הטלאי שנוצר בחיבור אופניים רגילים לטריינר – יהיו האופניים שלכם יפים ככל שיהיו. האורחים שלכם ידברו על זה.
כיוון והתאמה מדויקת למידות שלכם – אידיאלי להתנסות בתנוחות וזוויות רכיבה שונות –
- כפי שראיתם בסקירה זו, אופניים חכמים מאפשרים שינוי והתאמת המידות של כל המערכות באופניים: מוט המושב, כיסא, כידון, פדלים, זרוע הקראנק ועוד. פירוש הדבר שתוכלו להתאים את מנח האופניים 1:1 בהתאם למדידות האישיות שלכם. זה גם אומר שתוכלו לנסות תנוחות ומנחים חדשים כאוות נפשכם מבלי לחשוש לעשות טעויות שיעלו לכם בריצה חזרה ל Bike Fitter (ולהוצאות כספיות נוספות). ההתאמות הם במרווחים מוגדרים ומסומנים בבירור, כך שכל שינוי שתעשו הוא ברור וניתן לשחזור.
סימולציה וירטואלית של מערכות הילוכים שונות –
- תוכלו לקבוע, לשנות ולהתנסות עם קונפיגורציות וסוגים שונים של מערכות הילוכים בצורה ויטרואלית ונוחה.
Future Ready –
- האופניים החכמים מגיעים עם כפתורים הניתנים לתכנות כך שהם מספקים פונקציונליות נוספת אל מול אפלקיציות אימון שונות – דוגמת היגוי בזוויפט (ה NEO BIKE צפויים לתמוך בכך בקרוב). מדובר בחיסכון כספי של קניית אביזר ייעודי לשם כך.
רעש מינימלי
- ב’אופניים חכמים’ אין את מערכת הדיווש הסטנדרטית (שרשרת, קסטה וכו’) הגורמת לרעש – מה שמאפשר להם להיות שקטים ביותר.
אבזור
- כפלטפורמת אימון חדשנית, האופניים מכילים עזרי אבזור נוספים שיהפכו את חווית הרכיבה לנוחה יותר. ב NEO BIKE לדוגמא, אביזרים אלה כוללים: מגש עבודה להנחת שלט הטלוויזיה או הטלפון, מתקן תליה/תפיסה לטאבלט ומאווררים חכמים לקירור.
על רשימת שיקולים נגדית אתם יכולים מן הסתם לחשוב לבד…
שירות
אין ספק שהפיל השני שבחדר הוא כל מה שקשור לתחזוקה ושירות ובהקשר הזה אין עדיין ל NEO BIKE מספיק ותק בארץ בשביל להסיק מסקנות. האתגר המרכזי ב’אופניים חכמים’ הינו נושא התמיכה. אם תמיכה בטריינר היא מאתגרת הרי שב’אופניים חכמים’ היא מאתגרת שבעתיים.
לגבי ההתקנה – רונלייט יזמו ומצאו פתרון אלגנטי ומוברך – הם דואגים להתקנה ללא עלות נוספת.
לגבי טיפול בתקלות שבר – כיום רוב תקלות השבר בטריינרים (וכאלה לצערנו ישנן) מטופלות בשתי צורות עיקריות:
- היצרן, במקרה הזה GARMIN/TACX שולח אליכם קיט של כלים, חלקים והנחיות ע"מ לנסות ולתקן את הבעיה בעצמכם.
- במידה והתקלה אינה מאפשרת תיקון מקומי – החלפת הטריינר התקול בחדש. פעולה הדורשת מכם לשלוח או להביא פיזית את הטריינר למקום בו נקנה ולהחליפו באחר. עם ה NEO BIKE פעולה זו אינה טריוויאלית כלל בשל משקל האופניים וגודלם. תחשבו על המקרר במטבח – כשהוא מתקלקל, אף אחד לא מעלה בדמיונו להעמיס אותו על הרכב ולנסוע איתו לשקם אלקטריק. מוד התמיכה באופניים אלה צריך להיות מותאם ושונה. כולל בניית מנגנון שירות לטיפול והגעה של טכנאי אל הלקוחות הביתה – מה שאומר הכשרות, מלאי חלפים ופיתוח פרוצדורות ומערך שירות ייעודי.
צריך גם לזכור שבנוסף לכל החלקים והמנגנונים המצויים ב NEO 2T, ה NEO BIKE מכילים עוד חלקים דוגמת חגורת מנוע, גלגלות וכו' אשר עשויים לסבול מבלאי לאורך זמן – מה שכמובן מעלה עוד יותר את הצורך בשירות טוב למוצר.
אני מקווה שרונלייט ובהקשר הזה כל יבואן שיחליט להביא אופניים חכמים לארץ, יקחו זאת לתשומת ליבם ויערכו לכך מבעוד מועד. אחד היתרונות של ארצנו הוא גודלה הקטן.
לסיכום
יתרונות
- מנוע המבוסס על ה NEO 2T – אחד הטריינרים המובילים בעולם עם מפרט עשיר וחזק
- התקנה כלולה במחיר (לפחות נכון להיום) – בישראל
- פונקציית ה ROAD FEEL
- אינם דורשים חיבור לחשמל
- אינם דורשים כיול
- שקטים מאוד
- ניתן לרכוב עליהם ולקבל חיווי למדדים גם ללא שימוש באפליקציה כלשהי
- אופניים יציבים, תחושת רכיבה טובה
- שינוי מידות והתאמה יחסית קלה – מנעד מידות גדול
- מאובזרים בצורה טובה – מגש נוח לשימוש, מסך תצוגה ייעודי – גדול, קריא ושימושי, מתקן לבקבוק, שקעי USB לטעינה, מעמד לטאבלט
- מגיעים עם זוג מאווררים
חסרונות
- מחיר – נומינלית ובהשוואה לקונפיגורציה של טריינר ואופניים. לאו דווקא ביחס לדגמי אופניים חכמים אחרים.
- פדלים לא כלולים במחיר.
- ידיות כוונון – מגושמות משהו, עשויות להיתקע במסגרת – אינן מייצרות מראה ׳חלק׳ לאופניים.
- העתקת המידות לאופניים – ברמה הכי בסיסית – עם מד-מטר.
- קינפוג הילוכים וירטואליים – אין אפשרות לבחור מתוך רשימה של מערכות מוגדרות מראש של היצרנים המובילים דוגמת shimano ואחרים.
- לחלק מהאנשים – מוט המושב עלול לשפשף טיפה את הירכיים.
- ידיות השיפטרים בכידון – מראה והרגשה של ידיות משחק. פחות נוחות לתפעול.