You are currently viewing הטריינר אומר ככה, מד ההספק אומר אחרת – איך מנסים ליישב את הסכסוך?<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">3</span> min read</span>

הטריינר אומר ככה, מד ההספק אומר אחרת – איך מנסים ליישב את הסכסוך?3 min read


מבוא

לאחרונה שמתי לב שאני מקבל שוב ושוב שאלות מאנשים שונים לגבי בעיות דיוק בנתוני ההספק (וואטים) שלהם. חלקם מתלוננים על פערים בין מד ההספק המותקן על האופניים לטריינר וחלקם אפילו מגלים הבדלים משמעותיים בין שני מדי הספק באותם אופניים. במקום לענות לכל אחד בנפרד, החלטתי שהנושא מספיק חשוב כדי לחזור ולכתוב עליו בהרחבה.

מדי הספק, בדומה לנו הישראלים, נוטים לעורר מחלוקות כמעט בכל מצב. שימו שני מדי הספק על זוג אופניים, והסיכוי לקבל פער מסוים בתוצאות גבוה למדי. גם אם תוסיפו גורם שלישי, כמו טריינר או מד הספק נוסף בתפקיד "בורר", סביר להניח שלא תקבלו הכרעה חד-משמעית או פתרון פשוט לאותה מחלוקת.

אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשפר את המצב כשמד ההספק באופניים גבוה או נמוך מזה שבטריינר וכאשר הפערים בין הוואטים באימון בבית לבין אלו שבחוץ מרגישים לכם משמעותיים? ומה אם יש לכם שני זוגות אופניים, בכל אחד מד הספק שונה והם מציגים תוצאות שאינן בהכרח תואמות את התחושה שלכם?
בואו נצלול פנימה ונראה מה גורם לכך וכיצד ניתן לנסות ולהתמודד עם התופעה.


למה אנחנו עשויים לחוש בפערים בין רכיבות חוץ לרכיבה בטריינר?

חשוב להבין שמדי הספק מגיעים במגוון תצורות, הנבדלות ביניהן במיקום החיישן במערכת הדיווש: פדלים, זרועות הקראנק, ספיידר, או שילוב ב-Crankset עצמו. לכל תצורה יתרונות וחסרונות, הבאים לידי ביטוי במחיר, במורכבות ההתקנה וביכולת לנייד את המד בין אופניים שונים. הם גם שונים ביכולת למדוד הספק של כל רגל בנפרד, בסוג הנתונים שהם מספקים מעבר לוואטים ובעמידות שלהם בהתמודדות עם מפגעים חיצוניים כמו מכות, רטיבות ולכלוך.

אובדן כוח במערכת הדיווש

אחד ההסברים לפערים בין מד הספק באופניים לבין זה שבטריינר טמון בעובדה שכוח אובד במערכת הדיווש. רכיבים מכניים כמו השרשרת והמעבירים מייצרים חיכוך שגורם לאובדן וואטים מסוים. מד הספק הממוקם מוקדם במערכת, כגון בפדלים או בזרועות הקראנק, מודד את ההספק לפני שאותו אובדן מתרחש. לעומת זאת, מד הספק בטריינר, הנמצא בקצה מערכת הדיווש, מודד את ההספק לאחר האובדן הפוטנציאלי הזה. מכאן עשוי לנבוע פער טבעי בין המדידות. עוד סיבה מדוע חשוב לשמור על האופניים נקיים ומשומנים.

דינמיקת הרכיבה

בעת רכיבה בחוץ, האופניים נעים, יש התנגדות מהרוח ומהכביש והכוח מופעל בזוויות משתנות. ברכיבה על טריינר, האופניים מקובעים במקומם בצורה פחות טבעית, מה שעלול לשנות את אופן הפעלת הכוח שלכם. בנוסף, טריינרים שונים משתמשים במערכות התנגדות שונות (אלקטרומגנטיות, מגנטיות, נוזליות או אחרות) – וכל אחת מהן משפיעה אחרת על מדידת ההספק. התוצאה עשויה להיות פער נוסף בין הוואטים שמודדים האופניים לבין הוואטים הנקלטים בטריינר.

תנאי הסביבה

גם תנאי סביבה כמו טמפרטורה ולחות עלולים להשפיע על מדידות ההספק. מדי הספק בחוץ מתמודדים עם טווח טמפרטורות נרחב, לחות ושאר תנאים סביבתיים, ואילו טריינרים לעיתים מוגנים יותר – אם כי גם הם יכולים להיות מושפעים מטמפרטורה ומלחות בתוך הבית. בנוסף, רכיבה בחוץ כוללת זעזועים ועיוותים, במיוחד במד הספק הממוקם בפדלים, שעלולים לשנות את דיוק המדידות. ככל שהטריינר ומד ההספק שלכם טובים (ויקרים) יותר, כך גדל הסיכוי שהם ידעו לפצות על המשתנים הללו בצורה טובה.


גורמים נוספים המשפיעים על תוצאות המדידה

תצורה בודדת (Single) לעומת כפולה (Dual)

חלק ממדי ההספק מגיעים בתצורה בודדת או כפולה. למשל, מד הספק בפדלים יכול להגיע כפדל אחד עם חיישן (Single) שמכפיל את התוצאה של רגל אחת, או כשני פדלים עם חיישן בכל רגל (Dual). אף אחד מאיתנו אינו רובוט, וכמעט כולנו מפיקים כוח בצורה לא מאוזנת בין הרגליים. לכן, מד הספק "Single" לא יהיה מדויק כמו מד הספק "Dual" או מד בספיידר/Crankset שמודד את הכוח בשתי הרגליים יחדיו.

השפעת הטמפרטורה

כבר ציינתי לעיל שטמפרטורה יכולה להשפיע על דיוק מדידת ההספק. חומרים המרכיבים את החיישן עשויים להתכווץ או להתרחב, ולגרום לסטייה במדידה. גם אם ברשותכם מד הספק איכותי הכולל תיקוני טמפרטורה אוטומטיים, כדאי לבצע "Zero Offset" (ראו בהמשך) אחרי 10 דקות של רכיבה בתנאי טמפרטורה שונים, או אם הטמפרטורה משתנה משמעותית במהלך הרכיבה.

סטיית דיוק

לכל סוג ודגם מד הספק וטריינר יש סטיית דיוק מוצהרת, בדרך כלל בין ±1% ל-±2% ואף יותר (תלוי כמובן בטיב הדגם). ככל שסטיית הדיוק המוצהרת נמוכה יותר כך המד אמור להיות טוב יותר. המשמעות לכך היא שגם שני מדי הספק מאותו דגם ומאותה חברה שהינם לצורך הדוגמא בעלי סטיית דיוק ±2%, יכולים להראות הבדל של עד 4% ביניהם, בלי שזה ייחשב תקלה. כך שאם אתם מבצעים אימון על סף ה-FTP שלכם והוא 250 וואט, מד אחד יכול להראות בסיום האימון 255 וואט בממוצע ומד אחר 245 וואט בממוצע– ושניהם עדיין יהיו במסגרת התקן. חשוב להבין זאת כאשר משווים בין מדים שונים ולזכור שהעקביות של המד (כלומר שהוא שומר על אותן הטיות לאורך זמן) חשובה יותר מהדיוק האבסולוטי.


פתרונות אפשריים לשיפור המצב

איפוס (Zero Offset)

Zero Offset הוא תהליך שבו מסירים כל "וואט מיותר" שהחיישן מציג כשהוא לא תחת עומס. זוהי פעולה פשוטה הדומה לאיפוס משקל מטבח לפני שמניחים עליו את המזון ומומלץ לבצע אותה לפני כל רכיבה באמצעות מחשב הרכיבה שלכם או אפליקציית היצרן. גם אם המד תומך ב-Auto Calibration, איפוס ידני מקדים מבטיח דיוק מרבי. שימו לב שבמרבית המקרים פעולה זו תכונה בשם "Calibration" (כיול), אך למעשה מדובר בפעולת איפוס.

חלק מהטריינרים מאפשרים אף הם איפוס באמצעות אפליקציית היצרן וכדאי לעשות זאת אחת לכמה אימונים או בכל פעם כשמזיזים את הטריינר. פרוצדורה זו תדרוש מכם להביא את גלגל התנופה למהירות מסוימת שלאחריה האפליקצייה תמדוד את פרק הזמן שלוקח לגלגל להאט עד למהירות קבועה מסוימת. בהתאם לזמן הנמדד היא תכייל את הטריינר.

כיול אמיתי (Calibration)

בניגוד ל־Zero Offset, כיול מלא מצריך שימוש במשקולות בעלות משקל ידוע, במטרה לוודא שהחיישן מציג את הערך האמיתי. זהו תהליך מורכב שלא כל מד הספק תומך בו. אם המד שלכם אכן מאפשר כיול, ביצועו באופן נכון יכול לצמצם את סטיות המדידה ולשפר את דיוק החיישן. עם זאת, כיול מלא אינו תהליך שכדאי לבצע לעיתים תכופות – מומלץ לשקול אותו רק במקרים שבהם אתם מבחינים בפערים חריגים.

דוגמה לפרוצדורת כיול שכזו, שביצעתי על מדי הספק בפדלים של Garmin ושל Favero, תוכלו למצוא בלינק להלן. באם המד שלכם מאפשר פעולה שכזו תוכלו להיעזר בגוגל בכדי למצוא את ההוראות המדויקות.

התקנה נכונה

חשוב לוודא שמד ההספק מותקן היטב ומחוזק לפי מידת המומנט (Nm) שהיצרן דורש. התקנה לא נכונה או חיזוק לא מתאים עלולים להוביל לתזוזות קלות במד שישפיעו על הדיוק. שימוש בכלים מתאימים ובדיקת חיבורים מעת לעת מבטיחים מדידות עקביות יותר.

הגדרת פרמטרים נכונים

ספציפית במדי הספק בפדלים, יש להגדיר את אורך זרוע הקראנק במדויק ולהתקין Spacer במידת הצורך, כדי שהחיישן לא ייגע בטעות בסוליית הנעל או בזרוע הקראנק. טעויות בהגדרות הללו עלולות לגרום לשיבושים משמעותיים במדידות.

עדכוני Firmware וניקיון

Firmware (או "קושחה" בעברית) הוא התוכנה הפנימית של המד או הטריינר. עדכוני Firmware מטעם היצרן כוללים לא פעם שיפורי דיוק ותיקוני באגים, ולכן מומלץ לבדוק מפעם לפעם אם קיימים עדכונים זמינים ולהתקין אותם.

לכלוך, אבק ובוץ עלולים להשפיע על חלקי החיישן, במיוחד במד הספק הממוקם בפדלים. חשוב לנקות את המד לפי הוראות היצרן ולהקפיד על תחזוקה שוטפת.


Power Match לאימונים בטריינר

אם אתם מעדיפים לסמוך על מד ההספק שעל האופניים יותר מאשר על הטריינר, כדאי להשתמש בפונקציית Power Match, הנתמכת בחלק מאפליקציות האימון המובילות (Zwift, TrainerRoad, Xert, TrainerDay וכו'). הגדרת הטריינר כ-Controllable Trainer ומד ההספק כ-Power Source תבטיח שההספק הנמדד באפליקציה והמופק ע"י הטריינר, יתבסס על מד ההספק שלכם ולא על זה של הטריינר, וכך יתאים לערכים שאתם רגילים לראות ברכיבת החוץ.


עקביות במד הספק

בסופו של דבר, החשיבות הגדולה ביותר היא עקביות במדידות. אם המד שלכם עיקבי – גם אם הוא "זורק" 10 וואט למעלה או למטה – אפשר תמיד לשנות את ה-FTP או התאמות אחרות באפליקציות האימון, ולדעת שאתם עובדים עם אותם נתונים לאורך זמן. יש גם מדי הספק המאפשרים להכניס Offset בצורה ידנית, כך שדיווח הוואטים יתוקן לפי רצונכם ישירות באמצעות המד.


סיכום

מדי הספק הם כלים מצוינים לשיפור הביצועים ולמעקב באימונים, אבל חשוב להבין את מגבלותיהם ולנקוט צעדים לשיפור הדיוק והעקביות שלהם. איפוס (Zero Offset), התקנה נכונה, עדכוני Firmware ושימוש ב-Power Match יכולים לסגור לא מעט מהפערים בין טריינרים, מדי הספק שונים ותנאי רכיבה מגוונים. עם זאת, זכרו שהעקביות של המד לאורך זמן חשובה אף יותר מהמספר המוחלט שהוא מציג. בעזרת גישה זו, תוכלו לנצל את מלוא היתרונות של מד ההספק ולכוון לשיפור מתמיד בביצועי הרכיבה שלכם.

חשוב גם לזכור שמדי ההספק כמו גם הטריינרים נבדלים אחד מהשני בטיבם ואיכותם שמשפיעים ישירות על אמינות ודיוק הוואטים אותם הם מודדים. שווה תמיד לפני רכישה של אחד, לחפש ולקרוא ביקורות וסקירות של משתמשים.


הירשמו לאתר וקבלו עדכונים בדבר תוכן חדש ישירות לאימייל שלכם

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. דורון

    כמו תמיד שי הבלוגים שלך מפורטים מאוד מעניינים ומשכילים.

כתיבת תגובה