בחודש יוני האחרון השיקה גרמין את ה Edge 1050, מחשב הרכיבה החדש שלה הכולל מסך גדול ובהיר במיוחד, מערכת ניווט מתקדמת עם אפשרות לעדכונים בזמן אמת, מערכות ניטור שמספקות מידע רחב על ביצועים, נתוני סיבולת, עייפות, חווית רכיבה ועוד. בנוסף המכשיר מציע שיפורים גם בתחום הבטיחות עם התראות בזמן-אמת, חיבור קל לכל חיישני הרכיבה הנפוצים, אינטגרציה לפלטפורמות אימון צד-שלישי, אפשרויות תכנון מסלול חכמות וגם כלים לאימון ושיפור יכולות הרכיבה שלכם.
כנדרש ממחשב הדגל של GARMIN ה Edge 1050 מציע את כל הפונקציונליות שרוכבים יכולים לצפות לה ממכשיר ברמתו. נכון, הוא אולי לא כולל מד-רוח אינהרנטי כמו זה שהושק ממש לאחרונה ב WAHOO ACE החדש. אבל הודות לחנות האפליקציות העצומה של GARMIN, קל לגשר על כל צורך ופער. לדוגמה, אם חשוב לכם לדעת את כיוון ומהירות הרוח בזמן אמת, תוכלו פשוט להוריד את אפליקציית WindField הפופולרית, שמספקת מידע יחסית מדויק באמצעות תחנות חיזוי מקומיות.
היכולת להרחיב את הפונקציות של המכשיר באמצעות הורדת אפליקציות הופכת אותו לכלי גמיש במיוחד שמספק מענה רחב גם לדרישות הייחודיות ביותר של רוכבים מקצועיים וחובבים כאחד באם אינכם קטנוניים לגבי גודלו ומשקלו.
במועד השקתו, כתבתי כבר די בפירוט על כל החידושים והפיצ'רים המרכזיים של המכשיר (לקריאה לחצו כאן) ולכן הפעם לכשקיבלתי אותו בהשאלה מגרמין ישראל לצורך סקירה, במקום לנסות לכסות את כל אינספור הפונקציות והיכולות שהוא מציע, החלטתי להתמקד בכמה מהתכונות המרכזיות והמעניינות ביותר, כמו גם לנסות ולהעמיק בהבדלים המשמעותיים בינו לבין הדגם הקודם (ה Edge 1040), מתוך החוויות והתובנות שצברתי במהלך השימוש.
המסך המרשים של ה EDGE 1050 – חוויית משתמש מצוינת לצד פשרה מסוימת בחיי הסוללה
מסך ה LCD של ה Edge 1050 הוא אחת התכונות הבולטות ביותר במכשיר ומהווה לדעתי את מקדם המכירות המרכזי שלו. מדובר במסך מגע גדול בגודל 3.5 אינץ', המציג רזולוציה של 800×480 פיקסלים ויכולת בהירות מרשימה של 1,000 nits, הנשענת על תאורה אחורית חזקה. הבהירות הגבוהה הזו מאפשרת קריאה ברורה גם בתנאי שמש ישירה, תכונה שפשוט מקפיצה את חוויית השימוש בהשוואה לדגם ה 1040 שלמרות שהוא צבעוני ואיכותי, פתאום מרגיש מיושן במקצת כשמשווים אותו לצידו של ה-1050.
עבור רוכבים שמשתמשים במחשבי רכיבה בתנאי חוץ משתנים או לאורך שעות ארוכות, הבהירות הזו מביאה לשיפור מוחשי במיוחד בתצוגת מפות ונתוני ניווט.
יחד עם זאת יש לציין שהמסך המרהיב הזה בא על חשבון חיי הסוללה. בעוד ה Edge 1040 יכול להחזיק כ-35 שעות ואף יותר בדגם הסולארי, הסוללה ב Edge 1050 מספיקה לכ-20 שעות בלבד בשימוש מלא ללא מצב חיסכון. למרות שעדיין מדובר במחזור טעינה מספיק ארוך ומספק עבור צרכיו של רוכב ממוצע, GARMIN טרחה לציין כי תמשיך למכור את שני הדגמים במקביל. כאשר ה Edge 1040 פונה בעיקר לרוכבי אולטרה-מרחק ואדוונצ'ר שעבורם מחזור טעינה ארוך הינו קריטי.
מעבר לבהירות ולחדות גם חוויית מסך המגע קיבלה שדרוג ניכר בדגם ה-1050. בעוד ש ב 1040 זמן התגובה של מסך המגע עלול להרגיש מעט "עצל" (Laggy), ה-Edge 1050 מציע זמן תגובה מהיר יותר שמתחיל להזכיר את זה המוכר לנו מטלפונים ניידים. השיפור הזה, יחד עם רזולוציה גבוהה יותר וממשק משתמש חלק יותר, מעצים את ההנאה מהשימוש במכשיר ומקל על ניהול הנתונים והתפעול, במיוחד בזמן רכיבה.
בזכות גודל המסך הנדיב, ניתן להציג מידע רב שעדיין יהיה קריא וברור. בכל דף נתונים ניתן להגדיר בין שדה נתונים אחד ועד לעשרה שדות במקביל (בהתאם להעדפתכם). את ההגדרות הללו ניתן לבצע הן באמצעות אפליקציית GARMIN Connect בטלפון החכם והן דרך המכשיר עצמו ואף במהלך הרכיבה בפועל – מה שמקל על התאמה מהירה ונוחה של המידע המוצג.
הכפתורים – פונקציונליים אך שקועים מעט לטעמי
ה Edge 1050 בדומה לדורות הקודמים, משלב מסך מגע עם כפתורים פיזיים המיועדים לשימוש בתנאים שונים כמו רכיבה עם כפפות או גשם. הכפתורים מאפשרים גישה מהירה לתפריטים, התחלת פעילות ותפעול מצבים ללא תלות במסך המגע. תכונה זו קריטית עבור רוכבים המעדיפים חוויית שימוש גמישה שאינה מוגבלת לתנאי הסביבה.
עם זאת, לעומת ה Edge 1040, הכפתורים בדגם החדש הם בזווית ושקועים מעט יותר ובפועל היו פחות נוחים ללחיצה מהירה, במיוחד בזמן רכיבה בתנאים מאתגרים. ההבדל אינו קריטי, אבל הוא בהחלט מורגש כשמשתמשים בשני הדגמים במקביל.
שינוי במיקום מנגנון הנעילה – שימו לב
גרמין שינתה את מיקום מנגנון הנעילה בגב המכשיר בכמה מילימטרים לעומת ה 1040. לכאורה שינוי חסר משמעות ובלתי מורגש, אך עבור רוכבים המשתמשים בתושבות אינטגרליות בכידון, במיוחד בכידונים אירודינמיים, הדבר עלול לגרום לחוסר התאמה. לדוגמה, משתמשים בפורום של גרמין דיווחו כי ה-Edge 1050 אינו מתאים לתושבות בכידונים של Trek Madone או Trek Emonda שבהם נעשה שימוש בתושבות K-Edge עקב מיקום המנעול החדש וזה נכון גם לדגמים נוספים.
אני מניח שזה רק עניין של זמן עד שיצרני התושבות למיניהן יתאימו את מוצריהם לדגם החדש, אבל בינתיים, אם אתם משתמשים בתושבת ייעודית, מומלץ לבדוק את התאמתה ל-Edge 1050 לפני הרכישה.
נקודה לציון היא העובדה שבניגוד ל 1040, מנגנון הנעילה ב 1050 ניתן לפירוק והחלפה במקרה של שבר.
GARMIN PAY – תכונה חדשה שמוסיפה גמישות להתמודדות עם בלת"מים
גרמין שילבה ב Edge 1050 את אופציית התשלום GARMIN PAY, תכונה שנמצאה עד כה בחלק מהשעונים החכמים של החברה ומאפשרת שימוש בכרטיס אשראי בדומה לארנק דיגיטלי. על פניו, נראה כי היכולת הזו אינה מהותית, במיוחד כשברוב המקרים אנו רוכבים עם טלפון, ארנק או שעון חכם שיכולים לספק פתרונות תשלום במהלך עצירות קפה או בתחנות שירות בדרך. ובכל זאת, מדובר בשדרוג נחמד ושימושי שיכול להפוך את החוויה לנוחה יותר, במיוחד במצבים בהם לא רוצים להסתובב עם ארנק או סמארטפון. יצא לי להתנסות בתשלום עם ה 1050 במהלך הרכיבה – וזה עבד בצורה חלקה ולדעתי מהווה תוספת מבורכת למחשב הרכיבה. בחזקת אם אפשר, אז למה לא בעצם.
התראות בזמן אמת – תכונת Waze לרוכבים
גרמין שילבה במכשירי ה Edge 1050 ובדגם ה-1040 באמצעות עדכון firmware, תכונה ייחודית המדמה את חוויית ה-Waze לרוכבים. באמצעותה, ניתן לדווח בזמן אמת על מפגעים, תאונות או סכנות בדרך, ולקבל התראות קוליות וויזואליות על דיווחים של רוכבים אחרים. המידע מסונכרן ומשותף בין מכשירי גרמין תואמים (מסדרת ה x50 ו x40), במטרה לשפר את הבטיחות על הכביש והשבילים. כמובן שבשביל לקבל ולדווח את העדכונים האלה תוך כדי רכיבה, נדרש כי הטלפון שלכם יהיה עליכם שכן תשדורת הנתונים נעשית באמצעותו.
לאורך תקופת הסקירה, מצאתי שהתכונה מביאה ערך מוסף אבל עם 'כוכבית'.
ברכיבות כביש מהירות, ההתראות הללו עשויות לעיתים להסיח את הדעת, שכן יש צורך לשמור על ריכוז גבוה בשל מהירות הנסיעה והתנועה מסביב. כמו כן, הניסיון לדווח בעצמך על מפגעים במהלך רכיבה עלול לפגוע בריכוז ובבטיחות, במיוחד כאשר מדובר במצבים מורכבים הדורשים תשומת לב מלאה.
לעומת זאת, ברכיבות רגועות יותר, באזורים פחות צפופים ובמהירויות נמוכות יותר, התכונה מרגישה הרבה יותר אינטואיטיבית ושימושית ומספקת שכבת בטיחות נוספת יחד עם תחושת שיתוף קהילתית בין הרוכבים.
בסופו של דבר, למרות שפחות התלהבתי ממה שציפיתי, מדובר בפונקציה מבורכת שמוסיפה גמישות ואפשרות נוספת לרוכבים להיערך טוב יותר למצבים בלתי צפויים, בייחוד בתנאים המתאימים.
הרמקול המובנה ב-Edge 1050 חוויית סאונד מתקדמת
ה Edge 1050 מביא עמו שדרוג משמעותי עם שילוב רמקול מובנה במקום הביפר המונוטוני הקיים בדגמים הקודמים. הרמקול החדש מאפשר השמעת טונים שונים, התראות קוליות מגוונות ואפילו הודעות קוליות כמו הוראות ניווט, תוך התאמת צלילים למצבים שונים ברכיבה. מדובר בשיפור שמוסיף מימד של בהירות והתמצאות במהלך הרכיבה, במיוחד כשגרמין היטיבה לשלב צלילים ייחודיים למצבי התראה שונים.
אחת הפונקציות הבולטות ביותר שעושה שימוש ברמקול היא "הפעמון הדיגיטלי" – שניתן להפעילה בלחיצה על המסך ואז על כפתור הפעמון. הצליל מדמה פעמון אופניים אמיתי ומיועד בעיקר להתראות מול רוכבים, הולכי רגל או בעלי חיים. אמנם השימוש בפעמון דורש שתי לחיצות ממוקדות על המסך, דבר שפחות נוח ובטיחותי בזמן רכיבה, אך גרמין מציעה פתרון למי שמשתמש במערכות הילוכים אלחוטיות ומאפשרת להגדיר את הפעלת הפעמון דרך כפתורי השיפטרים הניתנים לתכנות.
ראוי לציין שעוצמתו, מטעמים מובנים של גודל, מוגבלת ובסביבה רועשת כמו במהלך רכיבה במהירות גבוהה עם רוח שורקת או בכבישים סואנים – היה לי קשה לשמוע בבירור את ההתראות או את צליל הפעמון. באותם תנאים, גם הסובבים אותי לא תמיד הבחינו ברעש הפעמון. לעומת זאת, בשבילים, בשטח או בכבישים שקטים, הצליל נשמע מצוין ומספק חוויית שימוש חיובית.
בסיכומו של דבר, הרמקול המובנה הוא שדרוג מבורך שמעשיר את חוויית הרכיבה. עבור אלו שרוכבים בעיקר בסביבות פחות רועשות, מדובר בתוספת נהדרת שתשפר את הבטיחות ואת הנוחות בשימוש.
GROUP RIDE – תכונה חדשה לרכיבה קבוצתית מתקדמת
ה Edge 1050 מביא את אופציית ה "רכיבה הקבוצתית" לרמה חדשה, עם מספר שדרוגים ייחודיים לעומת דגמי משפחת ה x40. מעבר לאפשרות הבסיסית לשיתוף מיקום בזמן אמת ולשליחת הודעות מהירות בין הרוכבים, ה-1050 כולל פיצ'ר חדש: פרסים דיגיטליים לרוכבים המצטיינים. במהלך רכיבה קבוצתית, המכשיר מאפשר יצירת תחרויות משנה בין חברי הקבוצה, כמו זיהוי הרוכב המהיר ביותר לסגמנטים מסוימים או ציון לשבח לרוכב שהתמיד בקצב אחיד לאורך המסלול ועוד מגוון של פרסים שניתן להתמודד עליהם.
היופי בתכונה הזו הוא הפשטות והאינטראקטיביות שלה – ניתן לראות את כל חברי הקבוצה בזמן אמת על גבי המפה, כאשר כל רוכב מסומן באווטאר קטן שמייצג את מיקומו הנוכחי. זה הופך את הניווט הקבוצתי לפשוט וברור יותר ומסייע לשמור על קשר ויזואלי בין הרוכבים, גם כשמתרחקים זה מזה.
עם זאת, כפי שהוזכר, התכונה זמינה כרגע רק למכשירי ה Edge 1050 ודגמי משפחת ה x40. עובדה זו מגבילה מאוד את היכולת להשתמש בה בקבוצות מעורבות עם רוכבים המשתמשים בדגמים אחרים או במחשבי רכיבה מיצרנים שונים. אמנם הפונקציה נראית שימושית, אך בשלב זה קיים אתגר לממש את הפוטנציאל שלה באופן מלא.
בעתיד, ככל שמכשירי ה Edge מהדגמים החדשים יהפכו לנפוצים יותר בדבוקה, תכונה זו עשויה להפוך לחלק בלתי נפרד מרכיבות קבוצתיות, במיוחד לאימונים מאורגנים או רוכבים חובבים שמחפשים להוסיף ממד תחרותי וחברתי לחוויית הרכיבה שלהם.
בדיקות ביצועים: דיוק GPS, נתוני גובה, סוללה וקישור לסנסורים
מבחני הביצועים שערכתי התמקדו בארבעה תחומים עיקריים, שמנסים לבחון את אמינותו ואת הדיוק שהוא מספק בשימוש יומיומי.
1. GPS
ה-Edge 1050 משלב טכנולוגיית GPS רב ערוצית המאפשרת שימוש בשני תדרים (L1 ו L5 ) לקבלת דיוק מירבי, גם באזורים עירוניים צפופים או בתנאים מאתגרים כמו רכיבה ביערות ובקניונים. הטכנולוגיה מסייעת להפחית סטיות הנגרמות כתוצאה מהשתקפות אותות לוויין.
בכל הרכיבות שביצעתי, המכשיר היה מדויק לחלוטין והנתונים היו "בול" ביחס למסלול במפה. המקום היחיד שבו חוויתי בעיות היה באזור אילת, אך מדובר בשיבושי לוויין יזומים של הצבא בשל המלחמה, שאינם תלויים במכשיר עצמו.
2. נתוני גובה – CLIMB PRO משופר
גם כאן ה Edge 1050 עשה את עבודתו ללא דופי. הנתונים שדווחו היו מדויקים ולא נתקלתי בשום חריגה או אי-התאמה בולטות. גרמין טוענת כי דיווחי אחוזי השיפועים שופרו, במיוחד בעת שימוש ב -CLIMB PRO שמציג את נתוני העלייה בזמן אמת. הניסיון שלי לא סתר טענה זו – הנתונים היו בסך הכל בסדר ללא עיכובים או סטיות משמעותיות ביחס למיקום בשטח. הדבר היחידי שאני יכול להלין עליו והוא אינו בהכרח קשור ל 1050, הוא שגרמין מחשיבה עלייה רק מגובה 0 ומעלה. באם אתם רוכבים באזור ים המלח ומתחילים לטפס, ה Climb PRO ייכנס לפעולה רק כאשר תחצו את קו פני הים. כנראה שמישהו בקבוצת הפיתוח בגרמין לא נתן דעתו לקו גובה שלילי.
3. סוללה – עמידה בתנאים מאתגרים
אני רוכב בסביבה עמוסה בסנסורים ואפליקציות צד-שלישי הכוללת בין היתר שימוש ברמת דיוק GPS מירבית, חיבור למד דופק, מד הספק (לעיתים שניים), רדאר ופנס. למרות העומס, הסוללה החזיקה כ-20 שעות בין טעינות – נתון שעומד בציפיות ובנתונים שגרמין מפרסמת. מדובר בביצועים סבירים בהחלט, במיוחד לאור תצוגת המסך המצוינת.
4. קישור לסנסורים – יציבות
במהלך כל הרכיבות שלי, לא סבלתי מניתוקים חריגים בחיבור לסנסורים השונים. הקישור היה יציב, מהיר וללא בעיות יוצאות דופן, בדיוק כפי שציפיתי ממכשיר ברמה זו.
לסיכום, תוצאת המבחינם השונים שביצעתי מראה שאין משהו מעניין לדווח וטוב שכך. המכשיר מצליח לעמוד בציפיות הגבוהות שהציבה גרמין. מדובר במכשיר שמציע שילוב מרשים של טכנולוגיה מתקדמת ועמידות בתנאים מאתגרים.
מחיר
אין ספק שבעת בחירת מחשב רכיבה, המחיר מהווה שיקול מרכזי.
ה-Garmin Edge 1050 מתומחר ב $700, בעוד ש ה Edge 1040 זמין במחיר של $600 לדגם הרגיל ו-$750 לדגם הסולארי. דגמים נוספים וקטנים יותר מבית גרמין כוללים את ה Edge 840 המתומחר ב-$450 ואת ה Edge 540 במחיר של $350.
בקרב המתחרים המובילים, באם נשווה רק את דגמי הקצה בעלי המסכים הגדולים (יחסית), אזי ה-Hammerhead Karoo 3 מתומחר ב-$475 ומכשיר ה Wahoo ELEMNT ACE שהוכרז ממש בימים אלה מתומחר ב-$600. מתחרה נוסף שראוי לציין הינו Bryton הנמכר בארץ עם דגם ה Rider S800 שעולה $350.
כמובן שכל המכשירים שציינתי לעיל שונים אחד מהשני במפרט ובתכונות הייחודיות של כל אחד ולכן מומלץ לשקול את הצרכים האישיים והתקציב בעת הבחירה.
חשוב לציין כי המחירים לעיל הינם המחירים הרשמיים של היצרניות בחו"ל ללא עלויות מיסים, משלוח וכדומה. לרוב הם גם ללא זכאות לשירות לוקאלי.
בארץ ה Edge 1050 נמכר ומיובא ע"י גרמין ישראל ופרטים לגבי מחירו תוכלו למצוא בלינק להלן.
מה לבחור: Garmin Edge 1040 או 1050?
בחירת המכשיר הנכון בין ה-Edge 1040 ל-1050 תלויה בצרכים ובשימוש האישי של הרוכב. ה-Edge 1040 מציע חיי סוללה מרשימים במיוחד, בעיקר בדגם הסולארי (עד 45 שעות במצב רגיל ו-70 שעות במצב חסכון), ולכן מתאים לרוכבים המעדיפים רכיבות ארוכות במיוחד או למסעות מתמשכים שבהם הטענה היא אתגר.
ה-Edge 1050, לעומתו, מציע שיפורים טכנולוגיים ברורים: מסך משודרג עם רזולוציה גבוהה יותר (800×480 פיקסלים), בהירות מסך גבוהה במיוחד (1,000 ניט) ומהירות תגובה טובה יותר במסך המגע שמספקת חוויית שימוש חלקה ומהירה יותר. בנוסף, הרמקול המובנה מוסיף מימד חדש של אינטראקטיביות, עם התראות קוליות ושימוש בפונקציית הפעמון הדיגיטלי. אמנם חיי הסוללה קצרים יותר (כ-20 שעות), אך הם מספיקים לרוב הרוכבים שמסיימים רכיבות ביום אחד ויכולים לטעון את המכשיר פעם בכמה שבועות. המעבד החזק והמשודרג מסוגל להתמודד עם עיבוד נתונים מורכב בצורה מהירה יותר, מה שמשפר בין היתר את את חווית הניווט.
למי שכבר מחזיק ב-Edge 1040, אין סיבה מובהקת לשדרג ל-1050. גרמין דאגה לעדכן את משפחת ה-X40 עם חלק ניכר מהפונקציות החדשות שהוצגו עם דגם ה-1050, כך שהפער הפונקציונלי בין המכשירים אינו מהותי כלל.
אם חיי הסוללה הארוכים והעלות הנמוכה יותר מספקים אותך, ה-1040 נשאר בחירה מצוינת. אבל עבור מי שמחפש את החוויה המתקדמת ביותר ויודע להעריך את המסך המהיר והבהיר, ה-1050 בהחלט מצדיק את ההשקעה ואת פרמיית ההפרש בסך $100.
שורה תחתונה
מדובר במכשיר מצוין שניכר כי שוחרר לשוק כשהוא כבר בשל ונטול תקלות מביכות האופייניות לעיתים להשקות חדשות. הוא עמוס בפיצ'רים וביכולות כמצופה ממכשיר הדגל של גרמין, אם כי תג המחיר שלו כ-700 דולר, אינו זול. עם זאת, למי שמחפש מסך גדול, קריא ובהיר במיוחד, לצד כל הפונקציונליות המתקדמת, זהו בחלט מחשב רכיבה מומלץ.