You are currently viewing רכיבות Indoor על טריינר עם אופני שטח – כל מה שחשוב לדעת – מדריך להדיוטות<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">3</span> min read</span>

רכיבות Indoor על טריינר עם אופני שטח – כל מה שחשוב לדעת – מדריך להדיוטות3 min read

כתבה שכתבתי במקור עבור מגזין BikePanel וערכתי כעת מחדש

לא אחת אני נשאל לגבי היכולת לחבר אופני שטח לטריינר ביתי, האם יש שוני והמלצה מיוחדת לגבי אופניים מסוג זה ומה ניתן לצפות מבחינת חווית השימוש? זו בהחלט שאלה טובה שחשבתי שראוי להקדיש לה מספר מילים.

טכנית, רובם המוחלט של הטריינרים תומכים היום באפשרות לחיבור אופני שטח (MTB), אבל חווית הרכיבה על הטריינר עשויה להיות מאכזבת מעט עבור רוכב שטח שמחפש להעתיק את ריגוש טילטולי הדרכים לסלון ביתו. רובה של החוויה היא סביב שיפור הכושר, יכולות הסיבולת והכח שלכם בפידול ולא בשיפור נושאים כגון טכניקה ושיווי משקל המאפיינים רכיבות שטח. 


הדברים שחשוב לשים אליהם לב בחיבור אופני שטח לטריינר מסוג Direct Drive

טריינר מסוג Direct Drive הינו טריינר הנרכב ללא הגלגל האחורי של האופניים.

ע"מ לחבר אופני MTB לטריינר מסוג זה, חשוב לוודא את התמיכה של הטריינר בקוטר הגלגל שלכם– 24", 26", 27.5", 29" וכדומה – תמיכה זו רלוונטית לגובה הציר של הטריינר כך שיתאים לגובה ציר האופניים. אין בעיה באם הציר של הטריינר גבוה יותר מזה של האופניים שכן ניתן להגביה את הגלגל הקדמי ע"י 'בלוק' ייעודי, אך אם הוא נמוך, הוא לא יתאים לאופניים שלכם.

טריינר מסוג Direct Drive של וואהו. לצד השנתות המודפסות על הצינור הארוך מופיע פירוט סוג הגלגלים הנתמכים

תמיכה בסוג ואורך מתאם הציר של האופניים שלכם:  Quick Release 130mm / 135mm , Thru Axle 142mm / 148mm Boost.

ברוב הטריינרים החדשים מסוג Direct Drive, ציר גלגל התנופה יהיה מספיק רחב כך שתוכלו להשתמש בציר (Thru Axle) של גלגל האופניים שלכם. במידה ולא, יצרניות הטריינרים יודעות להציע ציר ייעודי בגודל מתאים אותו יש לרכוש בנפרד.

לדוגמא – ציר אחורי עבור אופני שטח לטריינר של ELITE

למי שפחות מתמצא נסביר כי מדובר בציר המחבר את שלדת האופניים שלכם לטריינר ועובר במרכז גלגל התנופה של הטריינר בדומה לציר שמחבר את הגלגל האחורי שלכם לשלדה. באופני שטח מדובר לרוב בציר המתברג לשלדה. ממליץ לכם לקרוא גם את המדריך להדיוטות שכתבתי בנושא מתאם הציר האחורי וחיבורו לטריינר.

לעתים יש גם צורך במתאמים ("אוזניים") מיוחדים עבור הטריינר. המתאמים נועדו להבטיח כי האופניים יתחברו בצורה הדוקה לטריינר ולא יגרמו נזק לשלדת האופניים או חלילה ליפול בזמן הרכיבה.  כשצריך- מומלץ לבדוק האם המתאמים הללו מגיעים כחלק אינטגרלי עם הטריינר או שנדרש לרכוש אותם בנפרד. במיוחד שימו לכך לב כשאתם קונים טריינר משומש – בקשו מהמוכר לספק לכם את כל המתאמים שקיבל במקור בעת קניית הטריינר.

חשוב להדגיש כי העובדה שטריינר מסוים תומך בגלגל, ציר וכו' אינה מבטיחה כי תוכל לחבר אליו את השלדה הספציפית שלכם. מבנה הטריינר עצמו, עשוי להוות מכשול לחלק מהאופניים במיוחד באם יש להם מעביר אחורי ארוך, בלמי דיסקים וכו'.

תמיכה ב'לב' (Hub) של הטריינר לקסטה שלכם – לשלושת יצרניות מערכות ההילוכים השונות: שימנו, SRAM ו Compagnolo ישנם מערכות שונות עבור אופני שטח ובהתאמה Hubs שונים עליהם מותקנת הקסטה האחורית. למשל Micro Spline של Shimano ו SRAM-XDR של SRAM.

ע"מ שתוכלו להרכיב את האופניים על הטריינר, תצטרכו לוודא שניתן להתקין עליו קסטה זהה לזו שיש לכם באופניים. עבור חלק מהטריינרים נדרש לקנות לשם כך Hub ייעודי בנפרד.

Hub של גרמין/טאקס עבור טריינרים מתוצרתה לשימוש עם מערכות Micro Spline של Shimano

ממליץ לכם לקרוא את המדריך להדיוטות שכתבתי בנושא זה.


הדברים שחשוב לשים אליהם לב בחיבור אופני שטח לטריינר מסוג Wheel On

טריינר מסוג Wheel On הוא טריינר המאפשר לכם לרכוב עם האופניים שלכם מבלי צורך לפרק את הגלגל האחורי. הטריינר מתלבש על ציר הגלגל האחורי בצד החיצוני של השלדה כאשר הגלגל האחורי של האופניים בא בחיכוך עם גלגלת המספקת את ההתנגדות.

בסוג כזה של טריינר חשוב לשים לב שנקודת הציר של הטריינר מספיק גבוהה ע"מ לתמוך בגובה ציר האופניים שלכם.

בנוסף קחו בחשבון שבעת השימוש באופניים על הטרינר, תצטרכו להחליף את הצמיג לצמיג חלק וזאת מפני שרעש צמיג מחוספס על הגלגלת של הטריינר הינו חזק במיוחד ובלתי נסבל. היות ולהחליף צמיג בכל פעם הינה פעולה מסובכת וארוכה שתוציא לכם את החשק להתאמן, עדיף להתארגן על גלגל חלופי לטובת האימונים. החלפת גלגל שלם היא פעולה הרבה יותר קלה מלהחליף צמיג.


סוגי אימונים וכושר נדרשים

חלק מהחוויה ברכיבת שטח הינה התוואי המשתנה ואפקט הרכיבה שהוא מייצר עם כל שינוי שכזה. האספקט הזה לא קיים בעבודה עם טריינר ועשוי לפגום בחווית השימוש של רוכב שטח במידה ואלה היו ציפיותיו שכן הדגש העיקרי בעבודה עם הטריינר הוא נטו בשיפור הכושר והסיבולת.

אם אכן רוכב שטח נדרש לאימוני כושר ודגשים פיזיולוגים שונים מהותית מרוכב כביש, הדבר אינו תלוי בטריינר עצמו כי אם באפליקציה שהוא יתאמן מולה. מעבר לתוכניות אימון כלליות המותאמות לרוכבי אופניים באשר הם, יש כיום מספר מכובד של אפליקציות שכוללות גם תוכניות אימון ייעודיות הנותנות דגש לאספקטים הייחודים לרוכב שטח ושווה לחפש ולמצוא את זו שתוכל להפיק ממנה את המקסימום. לדוגמא באפליקציית טריינררוד, יש מגוון רחב של תוכניות אימון המותאמות לרוכבי שטח. 

תוואי הדרך וסימולציית הרכיבה

חווית הרכיבה ברכיבת שטח לעומת רכיבת כביש מגוונת יותר. אולי הדוגמא הכי טובה שאני יכול לחשוב עליה– אם ניקח רץ שכל חייו רץ על מסלולי אספלט (למינהם) לעומת רץ שטח ונשים את שניהם על הליכונים (Treadmills). מי יסתגל אליהם טוב יותר? למי הם יותר יתאימו? אין ספק ששינהם ימצאו תועלות בשימוש בהליכון. שניהם גם יחפשו הליכון טוב וחזק היודע לדמות שיפועים ומהירויות גבוהים, בעל מגוון יכולות פונקציונליות, אמין ונוח לשימוש, שקט וכו'. אבל יש סיכוי לא רע שחווית הריצה על המכונה תהיה קלה יותר להסתגלות עבור רץ האספלט. 

יוצא מן הכלל בהקשר הזה הוא הטריינר Tacx NEO שניחן ביכולת לדמות סוגים שונים של תוואי שטח (Road Feel) דוגמת – אבני שפה, דרכי עפר, קורות עץ ועוד כהנה וכהנה. פעולת ה"דימוי" נעשית בצורה של הרעדה, משחקי התנגדות והפעלת רעש תואם ע"מ לחקות את המאפיינים של כ"א מתנאי השטח. לדוגמא בכביש קפוא – תרגישו את הגלגל האחורי מחליק מדי פעם. ברכיבה על קטע עם אבני שפה, תשמעו רעש אופייני, ותרגישו את הכיסא ואת הרגליים רועדים בהתאמה. הבעיה היחידה היא שהפעלת היכולות הללו תלויה באפליקציה שאתם עובדים מולה ובסוג המסלולים שהיא מציעה לרכיבה.

אחת הדרכים לנסות ולדמות את חווית הרכיבה בחוץ הינה ע"י הקניית היכולת להטיית האופניים לצדדים וכן קדימה ואחורה (לדוגמא בעת מעבר לעמידה או ספרינט חזק)– בחלק מהטריינרים האופציה הזו קיימת בצורה מובנת אך די מוגבלת ובאלה שלא, ניתן להוסיף Rocker Plate – משטח נדנדה שניתן לקנות בנפרד או לבנות בעצמך שעליו מניחים את הטריינר ואת האופניים והוא מאפשר את התנועתיות. טווח המחירים לסוג כזה של פתרון יכול לנוע מ $400 ועד ל $1,200.

מסלולי שטח

ברוב האפליקציות המובילות תוכלו למצוא היצע הולך וגודל של מסלולי שטח וגראבל ואפילו בזוויפט הפופולריות ניתן כבר למצוא שבילי שטח מאוירים.

דוגמא למספר מסלולי Off Road ב FulGaz

חשוב לזכור כי בעוד הטריינר והאפליקציה יודעים ל'שוחח' ביניהם ולדמות את אחוזי שיפוע המסלול המצולם או הדגום כך שתרגישו את ההתנגדות בהתאם לשיפועי הדרך המשתנים, הם אינם יודעים עדיין לסמלץ עבורכם את תחושת ההיגוי והניווט. גם באפליקציות שמתיימרות להציע יכולת היגוי, מדובר כרגע ביכולת בוסרית בלבד שמזכירה יותר שימוש בג'ויסטיק מאשר היגוי טכני אמיתי ברכיבת סינגלים.

מכשיר היגוי שנתלה על הכידון ועליו מניחים את הטלפון הנייד. ברגע שמטים את המשטח באמצעות לחיצה עם אצבעות יד ימין או שמאל, האפליקציה מקבלת על כך חיווי.

טריינר לאופני הרים – שורה תחתונה

בעוד שאין בעיה מהותית לחבר אופני שטח לטריינר, חשוב לדעת מהן ציפיות השימוש מחיבור שכזה. אם הן סביב אימוני כושר וסיבולת במיוחד בימים שבהם לא ניתן לצאת החוצה בשל מז"א – הטריינר יעזור לכם פלאים והקריטריונים לבחירת סוג הטריינר שנידונו בהרחבה בסקירות קודמות, תקפים ללא קשר לסוג האופניים. אם לעומת זאת הציפיות ממוקדות סביב ניסיון לחקות את אפקט חווית הרכיבה בשטח גם בבית – בשלב זה כמובן יכולות אלה מוגבלות אך אין לי ספק שכל חברות האפליקציה משקיעות בכך משאבים שכן כולן מבינות שרוכבי שטח מגלמים פוטנציאל עסקי לא מבוטל המחפש ריגושים נוספים/שונים ברכיבת In door מאשר רוכבי כביש והן צריכות לרתום את הטכנולוגיה ולמצוא את הדרך בכדי לנסות ו'להכניס הביתה' את חווית הרכיבה בחוץ.


ממליץ לכם גם לקרוא את המדריך להדיוטות שיעזור לכם לבחור את הטריינר המתאים לכם.


הירשמו לאתר וקבלו עדכונים בדבר תוכן חדש ישירות לאימייל שלכם

כתיבת תגובה