You are currently viewing כל מה שרציתם לדעת על ה Apple Watch Ultra, השעון שאפל מייעדת לכיבוש קהל חובבי הספורט והכושר  – סקירה<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">13</span> min read</span>

כל מה שרציתם לדעת על ה Apple Watch Ultra, השעון שאפל מייעדת לכיבוש קהל חובבי הספורט והכושר – סקירה13 min read

כספורטאי סיבולת חובב וכותב נלהב של בלוג זה – סקירת מוצרים וגאדג'טים טכנולוגיים בתחום הספורט הינה תמיד בראש רשימת ה ' Wish List' שלי ולכן כשאפל הכריזה בחודש ספטמבר האחרון על דגם ה Apple Watch Ultra החדש תוך שהיא משקיעה מאמצים שיווקיים רבים להציגו כדגם אולטימטיבי לעוסקים בספורט לגווניו, ידעתי מייד שאני חייב להשיגו לצורך בחינה מעמיקה.

לשמחתי הרבה, i-Digital משווקת הפרמיום של אפל בישראל, נאותה להשאיל לי את השעון לחודשיים, מה שאפשר לי להעמיד אותו במבחן מעשי ולהשוותו לשעוני ספורט חכמים מובילים בשוק כגון אלה של Garmin ואחרים.

התוצאה להלן 'בפינה לשיפוטכם' – סקירה הממוקדת סביב השימוש בשעון למטרות ספורט ובריאות (Wellness) כולל בחינת שילובו עם פלטפורמות אימונים נפוצות כגון Strava ו TrainingPeaks. כפי שציינתי, במספר מקומות לאורך הכתבה יוצא שאני עורך השוואה מסוימת בין דגם ה Ultra לבין דגמים מקבילים של Garmin. בחרתי בגרמין כנציגת התחרות מהסיבה הפשוטה שהינה מובילת השוק בתחום שעוני הספורט, אך ההשוואה נכונה ברובה הגדול גם לדגמים המובילים של Polar, Suunto, Coros ואחרים.

אז כמו תמיד קחו לכם כמה דקות של שקט, כוס קפה טוב והנה אנחנו מתחילים בעוד 3…2…1…


ה Apple Watch – כמה דברים חשובים לדעת כבר בפתיחה

נכון להיום, השימוש בשעוני אפל מיועד רק לבעלי iPhone

למה? האמת שזו שאלה טובה. אבל היות וקטונתי מלייעץ לחברת אפל בנושאי שיווק אני יכול רק לשער שהחברה רואה בשעון כמוצר אטרקטיבי דיו בכדי למנף במקביל גם את מכירתם של מכשירי הטלפון מתוצרתה ולהקשות את ההחלטה לעזוב עבור אלו שכבר רכשו את השעון.

בהקשר הזה כדאי גם לציין את הדברים הבאים:

  • אין זה מספיק באם יש לכם טאבלט אייפד או מחשב מק. בכדי לעשות שימוש בשעוני אפל החדשים, הנכם חייבים להיות בעלי טלפון מסוג iPhone מגרסה 8 ומעלה המריץ מערכת הפעלה (iOS) גרסה 16 לפחות.
  • השימוש באייפון נדרש עבור: (א). הגדרה ראשונית ואקטיבציה של השעון, כמו גם שיוכו ליוזר ה Apple ID שלכם. (ב). שימוש באפליקציית Health של אפל, אליה מתנקזים כל נתוני הבריאות והפעילות שלכם כפי שנמדדים בשעון. נכון להיום אפליקציה זו ניתנת להפעלה רק במכשירי האייפון.
  • כן תוכלו להגדיר דרך מכשיר האייפון שלכם גם שעוני אפל עבור קרובי משפחה כגון ילדכם, מבלי צורך שלהם עצמם יהיה מכשיר.

ה WatchOS – מערכת ההפעלה של השעון

שעון אפל הוא מכלול הבנוי משילוב של חומרה ותוכנה. החומרה הינה הפלטפורמה המגדירה את העיצוב, גודל וצורת השעון, המעבד, הסוללה, כפתורי ההפעלה, מסך התצוגה והסנסורים המשולבים בשעון ואילו התוכנה היא מערכת ההפעלה המתווכת בין רכיבי החומרה השונים והאפליקציות השונות שפועלות תחתיה, על שלל הפונקציות והשימושים שהן מאפשרות.

הרבה מהיכולות הפונקציונליות שתקראו בסקירה זו אינן בהכרח ייחודיות לדגם ה Ultra אלא אפשריות בזכות מערכת ההפעלה הפועלת בכל הדגמים החדשים של אפל כמו גם במספר דגמים ישנים יותר ולפיכך יש לכם כצרכנים אופציות בחירה רבות יותר בהתבסס כמובן על הבדלי החומרה בין הדגמים השונים והמחיר.

גרסת מערכת ההפעלה (ה WatchOS) העדכנית ביותר כיום הינה גרסה 9 שהוכרזה בחודש יוני 2022 והיא כוללת עדכונים ושיפורים רבים לעומת קודמתה, עם קפיצת מדרגה מצידה של אפל בכל הקשור לספורט ואימונים כגון הוספת מדדי יעילות ריצה, הצגה גרפית של טווחי דופק בזמן אמת, מדידת הספק (Power) בריצה ועוד.

שעון חכם המאפשר גם שימוש לספורט

אם הייתי צריך לסכם את ההבדל המרכזי בין Apple Watch לבין שעון חכם של Garmin ודומיה, הייתי אומר כך: שעון גרמין משחר היוולדו הינו שעון המיועד לשימוש ספורטיבי המודד ומספק שלל מטריקות ותובנות בנושאי אימונים, בריאות, כושר ואורח חיים, כאשר במשך השנים גרמין פועלת לנסות ולהוסיף לו במקביל עוד ועוד יכולות חכמות לשימושים כלליים דוגמת נגן מוסיקה, ארנק וירטואלי, סים לטובת חיבור לרשת, סנכרון מידע, צפיה בהודעות וכו'. במילים אחרות – שעון ספורט עם יכולות חכמות.

לעומתו האפל ווטש הוא בדיוק הפוך תפיסתית. השעון נברא ועוצב כשעון חכם שהינו שלוחה והרחבה לאייפון לכל דבר ועניין. הוא מקנה לכם את האפשרות לעשות שימוש באינספור אפליקציות ובפונקציונליות בהן אתם רגילים להשתמש ביומיום גם בהעדר המכשיר הנייד. ספורט ו Wellness הינם רק חלק מהשימושים הרבים האפשריים בשעון ונעשים באמצעות אפליקציות ייעודיות אך הם אינם עולם התוכן העיקרי. במילים אחרות – שעון חכם עם יכולות ספורט.

מה עדיף? זה כמובן תלוי בכם ובאופי השימוש והפעילות שאתם מתעדים לעשות עם השעון.


דגם ה Ultra – כרטיס ביקור

ואחרי כל ההקדמה הארוכה הזו, הגיע הזמן להכיר קצת יותר לעומק את האורח העיקרי שלכבודו התכנסנו בסקירה זו הלוא הוא ה Apple Watch Ultra.

משפחת השעונים החדשה של אפל. כוללת 3 דגמים: ה SE גרסה 2, דגם ה 8 וה Ultra

ה Ultra, המגיע עם תג מחיר רשמי של $799 בארה"ב, הוא דגם הקצה בסדרת משפחת ה Apple Watch 8 ומשווק ע"י אפל כדגם האולטימטיבי לאלה מאיתנו העוסקים בספורט ודורשים זמן סוללה ארוך לצד מסך תצוגה גדול וברור וכן אפשרות לתפעול גם באמצעות כפתורים במקביל לשימוש במסך המגע.

במקום להרבות במילים, ריכזתי בטבלה להלן מספר נקודות השוואה חשובות בין שלושת דגמי המשפחה השונים וכן אל מול הדגם הקודם – ה Apple Watch 7 התומך אף הוא בגרסת WatchOS 9.x, כך שיהיה לכם נוח וקל יותר לראות את ההבדלים.

הדבר הראשון הבולט ב Ultra הוא כמובן צורתו המרובעת וגודל המסך שהינו 49 מ"מ, גדול בהרבה לעומת צגי ה 41 ו 45 מ"מ של דגמי סדרת 8. המסך בנוי בטכנולוגית OLED והינו בעל בהירות של 2,000 ניטים (!) מה שהופך אותו לקריא במיוחד בכל זווית צפיה, תנאי אור ושמש. זוהי בהחלט יכולת תצוגה מרשימה ביותר מצד ה Ultra גם בהשוואה לדגמים מובילים של חברות מתחרות ואחת הנקודות שאהבתי מאוד בשעון. אין לי ספק שטכנולוגית OLED (כמינימום) בצגים תהפוך להיות דרישת סף סטנדרטית בכל דגמי השעונים העתידיים ככל שהללו יהפכו לחסכוניים יותר באנרגיה.

למרות שהשעון נראה מעט כבד ומגושם כשעון ספורט, כפי שתוכלו לראות בתמונות להלן – כשמשווים אותו לשעוני ספורט אחרים דוגמת ה Fenix 7X של גרמין, אין ביניהם הרבה הבדל והאמת היא שמתרגלים לכך מהר מאוד. יחד עם זאת, אם הנכם בעלי פרק יד רזה וקטן במיוחד, שווה לנסות אותו קדם הקניה, הן מבחינת המראה והן מבחינת ההרגשה על היד.

כשעון המיועד לשימוש ספורטיבי המשלב הרפתקאות גם בשטח, אפל דאגה לבנות את השעון מרכיבים עמידים לתנאים אלה. גוף השעון עשוי מטיטניום עם מסגרת סביב המסך הנועדה לספק לו הגנה מירבית. מסך התצוגה עשוי מקריסטל ספיר ולשעון עמידות לצלילה בעומק של עד 40 מטר המאפשרת גם לעוסקים בספורט הצלילה לעשות בו שימוש.

למעט הורדה לצורך טעינת הסוללה, ענדתי את השעון 24/7 לתקופה של כחודשיים בהם ביצעתי אינספור אימונים בחוץ ובפנים כמו גם פעילויות יומיומיות רגילות וכל זאת ללא שום נקיטת משנה זהירות כלשהו. בכל הזמן הזה לא נצפתה אף לא שריטה אחת.

דגם ה Ultra מגיע עם אופציה לחיבור סלולרי (LTE) מובנה, כך שיש לכם אופציה לרכוש מחברת הסלולר שלכם eSIM בעלות של כ ~20 ₪ לחודש ולאפשר לשעון גישה ישירה לרשת התקשורת הסלולרית ע"מ שתוכלו להישאר מחוברים לרשת האינטרנט, כמו גם לקבל ולהוציא שיחות מבלי צורך להיות בקרבת רשת WiFi או מכשיר האייפון שלכם. שימו לב שלא כל ספק תקשורת סלולרי יודע להציע חיבור eSIM לשעוני אפל, אז שווה לבדוק זאת לפני שאתם קונים. תמיד קיימת האופציה לעבור ספק תקשורת.

התחברות לרשת התקשורת באחת מן הצורות שציינתי אינה חובה לצורך השימוש השוטף בשעון אך היא נדרשת לצורך סנכרון נתונים אליו וממנו.

מבחינת תפעול, אפל תמיד דגלה בתפעול מכשיריה באמצעות מסך מגע עם שאיפה למינימום כפתורים. כברירת מחדל שעוני אפל מהסדרה הרגילה כוללים שני כפתורים בלבד, המסייעים בתפעול השעון. אחד מהם הינו כפתור המכונה Crown (כתר) והוא בעל תצורת חוגה הניתנת לסיבוב עם ונגד כיוון השעון ובכך מאפשרת פונקציונליות ניווט מהירה ונוחה במסכי המידע.

מתחת ל Crown נמצא הכפתור הנוסף שהינו כפתור לחיצה המשמש כעזר לטובת פעולות תפעול שונות כגון 'חזור' או Lap בזמן אימון.

העדר האפשרות לתפעל שעון באמצעות כפתורים בזמן פעילות ספורט, עלול להפריע לחלק מן המשתמשים שכן מסכי מגע נוטים להיות בעיתיים לשימוש במצבים בהם הם באים במגע עם טיפות מים דוגמת גשם או אצבעות לחות ומזיעות כמו גם בזמן חבישת כפפות.

לשם השוואה, בדגמי גרמין מדרג זה ניתן לבצע כל פעולה תפעולית באמצעות 5 כפתורים וזאת במקביל לאפשרות לבצעה דרך מסך המגע.

בכדי לגשר מעט על הפער, אפל ערכה שני שינויי עיצוב משמעותיים בדגם ה Ultra :

  • הגדילה את כפתור ה Crown והלחצן מתחתיו כך שיהיו יותר נוחים ונגישים ללחיצה ולסיבוב גם במצב של חבישת כפפות.
  • הוסיפה כפתור נוסף בצידה השני של המסגרת, אותו היא מכנה בשם Action Button. כפתור זה ניתן לתכנות ולהגדרה. כך תוכלו למשל להגדיר שהלחיצה הראשונה עליו תפתח ישירות את אפליקציית האימון ותבחר בפעילות ריצה. ניתן גם לתכנת את הכפתור לתרחישי פעולה שונים. לדוגמא- אם השעה היא בין 09:00-12:00 לחיצה על הכפתור תפעיל את נגן המוזיקה לעומת זאת אם…. וכך הלאה.

אלה מאיתנו שלרוב נוהגים ללחוץ START בתחילת האימון, LAP או PAUSE תוך כדי ו END בסיום ומספיק להם להסתכל על מסך נתונים בודד בזמן האימון עצמו, ימצאו את תפקוד הכפתורים בשעון כמספק ונוח ביותר. אני לעומת זאת אוהב להסתכל על המון אינפורמציה ומסכי מידע שונים תוך כדי הפעילות ומצאתי שחסרים לי עדיין כמה כפתורים כאלטרניטיבה למסך המגע. בדרך כלל אני נועל את מסך המגע בזמן אימון כי הוא נוטה להילחץ סתם כתוצאה מטיפות זיעה או מגע בבגדים כשהיד מתנופפת לכל עבר. אלא שבמצב זה מצאתי שחלק מאפליקציות האימון בהם עשיתי שימוש לא אפשרו דפדוף בין המסכים. שחרור המסך ממצב נעילה נעשה ע"י לחיצה רציפה על כפתור הכתר למשך כ 4 שניות. זה זמן ארוך מדי תוך כדי פעילות כשאתה רק רוצה למצוא ולהציץ בנתון כלשהו שבמקרה נמצא במסך אחר.

היות ולכפתור ה Action אין מסגרת המגנה עליו, גם הוא חשוף מעט ללחיצות לא מכוונות שעשויות להתחיל או לסיים פעילויות מבלי שהתכוונתם לכך.

בסופו של דבר מדובר בעניין של הרגל והעדפה אישית, אבל יהיה מעניין לראות באם אפל תוסיף ותעצב כפתורים נוספים בדגמי ה Ultra הבאים.

אגב, ע"י הגדרה פשוטה ב Setup של השעון, תוכלו לענוד אותו באיזה יד שתרצו (שמאל/ימין) כולל האפשרות לענוד אותו בצורה הפוכה. כלומר להחליט באיזה צד של המסגרת נוח לכם יותר לתפעל את כפתור ה Action Button לעומת החוגה. בהחלט יכולת מגניבה ואפילו שימושית.


רצועות

השעון מגיע עם בחירה בין 3 רצועות שנבדלות בצבעים ובאופן שבו הן נסגרות על היד.

מימין לשמאל: OCEAN,ALPINE, TRAIL

אני מודה שבמבט ראשון כל הרצועות נראות קצת מוזר, אבל כולן עשויות מחומרים איכותיים ומסקירות רבות שקראתי ברשת, חווית השימוש בהן היא מעולה. השעון שאני קיבלתי הגיע עם רצועת TRAIL המובססת על סגירת סקוץ' שהתגלתה כנוחה ביותר על היד.

כמובן שכיום ישנה תעשיה שלמה סביב נושא הרצועות ותוכלו למצוא באתרים דוגמת AliExpress מגוון אופנתי נרחב של רצועות התואמות לשעון.


ביצועי הסוללה

אם אתם עוסקים בספורט, לבטח באם הפעילות המועדפת עליכם הינה מתחום האולטרה דוגמת ריצות שטח ארוכות במיוחד, אירונמן וכדומה הרי שמשך זמן השימוש הפוטנציאלי של הסוללה הוא קריטי עבורכם. אף אחד מאיתנו לא רוצה למצוא את עצמו באמצע תחרות או אימון חשובים עם שעון ששובק בפתאומיות בשל התרוקנות הבטריה. יתרה מזאת, העיסוק ההולך וגובר בשימור ומעקב אחר אורח חיים בריא הנעשה ברובו באמצעות ניטור ואנליזה של אינספור פרמטרים הנמדדים ע"י השעון החכם 24/7, הופכים אותו למכשיר שאינכם רוצים להסיר מהיד כלל, אפילו לא בזמן השינה שאף היא הפכה למנוטרת ולכזו המספקת תובנות משמעותיות בנושאי בריאות ומשטר אימונים.

בשעוני ספורט חכמים מתקדמים של גרמין ודומיהם התרגלנו בשנים האחרונות לזמני שימוש רציפים של מספר ימים לא מבוטל עד לצורך לעצור ולהטעין את הסוללה למשך מספר שעות. דבר זה מתאפשר בין היתר בזכות המיקוד של השעון על כל מרכיביו בעולמות הספורט והבריאות ובעובדה שברוב הדגמים לא מיושמת טכנולוגית OLED במסכים שהינה תובענית במיוחד בכל מה שקשור לאנרגיה.

בשעוני אפל שכפי שכבר ציינתי לעיל יועדו לשימוש כללי רחב הרבה יותר מעולמות אלה, זה אינו המצב. האפליקציות הרבות, התקשורת הרבגונית כמו גם רכיבי החומרה בשעון לרבות צגי ה OLED המתקדמים – כולם תובעני אנרגיה שבשורה התחתונה ידרשו מכם להטעין את השעון מדי יום, בדומה למכשיר הטלפון שלכם.

אחת הסיבות בגינן אפל משווקת את דגם ה Ultra כשעון ספורט הינה בזכות השיפור המשמעותי שהיא הצליחה לעשות בהקשר ניצולת הבטריה כאשר בשימוש שוטף הצפי הוא ל 36 שעות פעילות ובמצב Low Power שבו מספר פונקציות בזבזניות באנרגיה מכובות, צפי השימוש עולה לטווח של 60 שעות.

זמני השימוש בדגמי Apple Watch 8 הרגילים הינם 18 ו 36 שעות בהתאמה.

ברם אולם, כאשר מדובר בהפעלת השעון לטובת הקלטת אימון רציף בחוץ שבו נעשה שימוש במקלט ה GPS. צפי השימוש הינו ל 10-12 שעות בלבד או 17 שעות באם השעון הוא במצב של Low Power. תוכלו כמובן להשיג תוצאות טובות יותר ככל שתכבו פיצ'רים נוספים דוגמת בלוטות', LTE, התראות וכדומה.

לשם השוואה, בדגם גרמין EPIX2 שהינו בעל מסך עם טכנולוגית OLED כאשר נעשה שימוש ב GPS (All Satellite Systems + Multi-band), זמני השימוש הצפויים הינם 15 שעות בתצוגת Always On ו כ 20 שעות במצב תצוגה כבוי הנדלק רק כשאתם מסובבים את הזרוע (Wrist Gesture). יותר מה Ultra אבל לא בהרבה.

עבור רוב האנשים מדובר במשך זמן מעל ומעבר למה שהם זקוקים לו עבור כל פעילות ספורטיבית רלוונטית, אבל עבור אלה שניצבים על קו הזינוק של תחרות Ironman, זה עשוי להיות גבולי ותלוי כמובן בכושרם כמו גם במזל והימנעות מבלת"מים. לבטח אם אתם לוקחים בחשבון שלעיתים לוקח גם כמה שעות עד שמגיעים בכלל לקו הזינוק והשעון לא בטעינה.

אני מוכרח להודות שהייתי בטוח כי סוגית הבטריה תהייה Show Stopper מבחינתי וביכולת שלי להמליץ על השעון והופתעתי לגלות שזה לא המצב. הרבה בזכות 'ממתיק גלולה' המגיע בתצורת המטען שמאפשר את טעינת הסוללה תוך 60 דקות בלבד ממצב של 0% עד ל 80% ותוך 90 דקות עד לסוללה מלאה. ברגע שסיגלתי לעצמי נוהל קבוע להטעין את השעון לחצי שעה קלה במהלך ארוחת הצהריים מדי יום, מגבלה זו הפכה למשנית מבחינת השפעתה הכוללת על חווית השימוש שלי בשעון ולא הייתי זקוק להסירו מהיד כלל בזמן השינה.


שימוש כללי לטובת ניטור אורח חיים ובריאות (Wellness)

ה Ultra מגיע מצויד בכל הסנסורים שאתם מצפים למצוא בשעון ספורט מתקדם כולל מד עומק וטמפרטורת מים המאפשרים גם לצוללנים עד לעומק של 40 מטר לעשות בו שימוש.

חיישני תאוצה וג'ירוסקופ מתקדמים יודעים לזהות כל תנועה ומחווה שאתם מבצעים ולשייכם לפעילות רלוונטית. שטפתם ידים? גם את זה השעון יודע לזהות אוטומטית ובאם התמדתם בשטיפה מעל 20 שניות תקבלו התראת ציון לשבח.

שלל הנתונים שהשעון מנטר כוללים כמובן: שינה, סאטורציה, דופק, שונות קצב הלב (HRV), הפרעות בקצב הלב, אק"ג, פעילות, צעדים, ישיבה במקום אל מול עמידה, טיפוס, טמפרטורת היד (המשמשת בעיקר עבור מעקב אחר תקופות המחזור לנשים) ועוד רבים אחרים.

ניטור שינה

כל הנתונים הללו ניתנים לתצוגה וניתוח באפליקציות ייעודיות המותקנות בשעון בהתאם לנושא בו הן עוסקות (למשל אפליקציית ׳שינה׳ אשר כפי שמה מרכזת ומציגה את נתוני השינה שלכם) ובמקביל הם מתנקזים כקלט לשתי אפליקציות מרכזיות של אפל המספקות לכם חלון תצוגה שבו תוכלו לקבל תמונת מצב מקיפה ומעובדת בחתכי זמן שונים בנושאי בריאות ואורח חיים.

שימו לב שגם פעילויות שהוקלטו בעזרת שעון גרמין מסתנכרנות לאפליקציה

האפליקציות הללו הן Apple Fitness, המרכזת נתונים לגבי פעילויות שביצעתם ו Apple Health שהינה הכלי המרכזי והמקיף של אפל למעקב אחר בריאות ואיכות חיים. אפליקציה זו הפועלת אך ורק בטלפון הנייד (אייפון) מאפשרת לכם לעקוב ולנהל אחר כל נתוני הבריאות והכושר שלכם במקום אחד, כולל דופק, שינה, צעדים, תזונה ועוד. האפליקציה יכולה לאסוף נתונים ממקורות שונים, כולל מאפליקציות ופלטפורמות בריאות וכושר אחרות דוגמת Strava ו Garmin Connect, ממכשירים חכמים אחרים וכמובן מ ה Apple Watch.

תוכלו להיעזר באפליקציה ע"מ להגדיר ולהציג יעדי בריאות הניתנים להתאמה אישית, תובנות ומגמות שיעזרו לכם לקבל החלטות מושכלות לגבי מצב בריאותכם וכן לשתף נתוני בריאות קריטיים עם גורמי חירום במידת הצורך.


דיוק GPS

דגם ה Ultra מציג תמיכה בטכנולוגית GPS הנקראת –  Multi Band GPS.

טכנולוגיה זו מאפשרת איתור ומעקב אמין ומדויק יותר בעת שימוש בשעון בסביבות הנחשבות כמאתגרות למקלט GPS כגון סביב בניינים גבוהים, בקניונים עירוניים או תחת ענפי וצמרות עצים.

ע"י חיבור מקבילי למספר מערכות לווין ו ב 2 תדרים שונים (L1/L5) מול כ"א, ניתן להשיג באמצעות טכנולוגיה זו רמת דיוק הקטנה מ +/- 2 מטרים ע"י נטרול קריאות ומדידות שגויות. זאת כמובן במקביל ליכולת של המקלט להתחבר למספר מערכות לוויני GPS שונות כגון זו האמריקאית, האירופאית, הרוסית ועוד.

בכל הבדיקות שביצעתי התרשמתי ממש לטובה מדיוקו המצוין של השעון בהקשר זה כשהוא משיג זאת ללא תלות כלשהי במכשיר הטלפון.

ה Ultra (בירוק) מדוייק ביותר בדומה לדגם מתחרה אחר עם טכנלוגיית Multi Band, לעומת שעון ללא טכנולוגיה זו (בסגול)

כמובן ששימוש ב GPS בטכנולוגיה זו הוא בזבזני ביותר מבחינת האנרגיה שהוא צורך מהבטריה, מה שמסביר את סף מגבלת השעות לאימון בחוץ כפי שהזכרתי בסעיף הרלוונטי לעיל.


מד דופק מובנה ושימושיו

מד הדופק המובנה ב Ultra הוא מדור 3 ומשמש לטובת:

  • מדידת ודגימת דופק בשוטף ובזמן פעילות ספורט
  • התראות על דופק חריג
  • התראות על הפרעות קצב לב
  • מדידת שונות קצב לב (HRV)
  • מדידת אק"ג

בהקשר של הפרעות קצב לב ואק"ג, חשוב לציין כי לא מדובר במכשיר רפואי ואפל מצהירה כי אין להסתמך על מידע זה בכדי לקבל החלטות רפואיות לא לשלילה ולא לחיוב. מצד שני זה עוד כלי חשוב לקבלת פידבק לגבי מצבכם שעשוי לסייע לכם לקבל החלטה לפנות לרופא או לגשת לבדיקה נוספת במקרה שהשעון מתריע על ממצא חריג.

חיישן דופק בפרק כף היד בשעון לא יהיה מדויק כמו שימוש בחגורת דופק הנלבשת סביב החזה ובקירוב פיזי ללב שכן הוא יכול להיות מושפע מגורמים כמו תנועה, זיעה, גוון עור ועד כמה רצועת השעון הדוקה על פרק היד.  

יחד עם זאת, בכל הבדיקות וההשוואות שביצעתי, התקבלו תוצאות טובות וממוצעים כלליים זהים גם בהשוואה אל מול חגורות דופק.

חגורת דופק בסגול / האפל אולטרה בירוק

באם אינכם מסתפקים בטיב מדידת הדופק בשעון, תוכלו לקשר אליו חגורת דופק חיצונית התומכת בבלוטות' וכל נתוני הדופק אשר יוקלטו במהלך האימון יתקבלו מהחגורה.

חיסרון מסוים בדגמי ה Apple Watch הוא אי יכולתם לשדר אלחוטית את נתוני הדופק בצורה עצמאית ולשם כך הם נדרשים לאפליקציה מתווכת כלשהי שתרוץ במקביל הן בשעון והן באייפון שמבצע את השידור האלחוטי בפועל.

היכולת הזו רלוונטית כשאתם מבצעים אימוני Indoor ורוצים להתחבר למכשיר או אפליקציה המציגים ועושים שימוש בנתוני הדופק שלכם – למשל אימון אופניים על טריינר ושימוש באפליקציית Zwift או TrainerRoad.

במידה ולאפליקציה ו/או המכשיר שאתם מתאמנים מולו אין אפליקציה מתווכת ייעודית משלהם, תוכלו להשתמש באפליקציה צד-שלישי חינמית בשם Heartcast אותה כאמור יש להריץ במקביל בשעון ובאייפון ולהתמפות אליה.


ה Ultra כשעון ספורט – אפליקציית Apple Workout

השימוש בשעון לטובת פעילות ספורט מסוימת נעשה באמצעות אפליקציה ייעודית כלשהי אותה תוכלו להוריד מחנות האפליקציות של אפל או ע"י שימוש באפליקציית הספורט הכללית של אפל הנקראת Workout.

ברוב המקרים ה Workout תהייה אפליקציית ברירת המחדל שתעשו בה שימוש מ 3 טעמים עיקריים: (א). היא כללית, נוחה לתפעול ומאגדת בתוכה סוגי וענפי ספורט רבים. בהקשר הזה היא די מזכירה את צורת השימוש בשעוני Garmin. (ב). היות והיא של אפל, יש להניח שהיא הכי יעילה בניצולת חומרת השעון וכפועל יוצא החסכונית ביותר בצריכת הבטרייה. (ג). היא חינמית.

במידה ואפליקציה זו אינה מספקת אותכם – למשל חסרה לכם פונקציה, יכולת או תצוגת מדד מסוימת, אתם תמיד יכולים לבחור באחת מעשרות (אם לא מאות) אפליקציות ייעודיות הזמינות ב Apple Watch Store עבור כמעט כל סוג פעילות ספורט שתחפצו.

לדוגמא – אתם חובבי חתירה בסאפ?

אפליקציית ה Apple Workout תדע כמובן להקליט לכם את משך האימון, המרחק, נתוני המסלול (ב GPS), דופק, צריכת אנרגיה וכו' ואפילו יש בה פעילות ייעודית הנקראת Paddling.

אבל אם כל זה לא מספק אותכם, תוכלו לנסות ולהוריד אפליקציה בשם GoSUP שתתן לכם אופציות ונתונים נוספים שלא קיימים ב Apple Workout – למשל כמות תנועות החתירה בכל יד, קדנס, יעילות ועוד.

דוגמא נוספת לשחיינים שבינינו – ה Apple Workout מאפשרת פונקציונליות מקיפה לשחייני בריכה וחוץ וכוללת בין היתר מדידת מרחק, כמות בריכות, זיהוי סגנון השחייה לרבות מצבים שבהם אתם מתרגלים בעיטות רגליים עם קרש (Kick Board) ועוד.

לרובנו המכריע זה בהחלט מספק ואף מעבר לכך. יחד עם זאת, באם אתם מחפשים יכולות מתקדמות נוספות דוגמת תוכניות אימון ואימוני שחייה מובנים, תוכלו להתקין את אפליקציית MySwimPRO ולהקליט את כל אימוני השחייה שלכם באמצעותה.

מצד אחד שפע האופציות האדיר הזה הינו חוזקה של ממש עבור אפל אך מצד שני צריך לזכור כי רוב האפליקציות הללו עולות כסף וצרכניות כבדות יותר של אנרגית הסוללה ולכן ציינתי בתחילת דברי שברירת המחדל של רובנו תהיה להשתמש באפליקצית Workout שזכתה לשדרוג משמעותי ב WatchOS 9.x.

ברגע שתפתחו את האפליקציה תיפתח בפניכם רשימה של ענפי ספורט רבים אותה גם תוכלו לערוך לנוחיותכם.

עבור כל פעילות שכזו, ע"י לחיצה על האייקון של שלושת הנקודות, תוכלו לקבוע יעד אימון ספציפי כגון מרחק או זמן ואפילו להגדיר אימון מובנה כלשהו.

לדוגמא – עבור פעילות ריצה תוכלו לבנות אימון הבנוי מחימום של 5 דקות, סט חזרות של X פעמים 800 מטר ואז שחרור 10 דקות. כשתתחילו את הפעילות, השעון יידע לייצר Laps אוטומטיים התואמים לשלבים השונים שביצעתם ולתת לכם חיווי למעברים בין השלבים.

במהלך האימון יש לכם אפשרות לדפדף באמצעות כפתור החוגה או מסך המגע בין מספר מסכי מידע שונים:

  • נתוני אימון כללים
  • גרף טווחי דופק
  • הספק ריצה – עבור פעילויות מסוג זה
  • נתונים לסיגמנט
  • נתונים לספליט (Lap)
  • גרף גובה – לפעילויות המבוצעות בחוץ
  • גרף Activity Rings – המציג קלוריות, משך עמידה ומשך פעילות

ניתן כמובן לבחור איזה מסכים להציג ואיזה לא וכן להגדיר את כמות וסוג המדדים שיוצגו בחתך ממוצע ובזמן אמת.

מצאי סוגי וכמות המדדים הניתנים לצפייה תוך כדי האימון, לבטח כשמשווים זאת לפלטפורמות מתחרות דוגמת זו של גרמין, אינו עשיר במיוחד אבל כולל את כל הנתונים הבסיסיים החשובים ואף למעלה מכך ויענה על הצורך של מרבית המשתמשים. כפי שכבר ציינתי, אלה שלא ימצאו את מבוקשם יכולים לבחור באחת מאינספור אפליקציות צד-שלישי הניתנות להרצה בשעון ומאפשרות את המיקוד הנדרש עבורם.

ב Ultra ניתן להגדיר עד 7 שדות מידע במסך לעומת 6 בדגם Apple Watch 8, אך שימו לב שגם אם תבחרו להציג כמות קטנה יותר של שדות הדבר לא משנה את גודל הפונט של השדות המוצגים.

נכון לגרסה הנוכחית, לא ניתן להגדיר את כל המסכים והשדות גם באמצעות מכשיר הטלפון מה שהיה אפשרי פעם בגרסאות WatchOS קודמות.

בנוסף, קצת תמוה בעיני שכברירת מחדל ב WatchOS 9.x, אין אפשרות להתמפות על אות ה GPS והדופק לפני שלוחצים ומתחילים להקליט פעילות מסוימת, מה שאומר שבשניות הראשונות של הפעילות הנתונים הללו עשויים להיות חסרים.

רק בדגם ה Ultra יש לכם אפשרות להגדיר שזו לא תהיה ברירת המחדל וזאת באמצעות בחירה מפורשת באופציה הנקראת Precision Start.

מצב זה מאפשר לכם לחכות עד שתראו כי יש נעילת GPS ודופק ורק אז ללחוץ START בצורה יזומה.

האייקון הכחול של המצפן מראה נעילה על אות ה GPS והאייקון האדום של הלב מראה מדידה של מד הדופק

ישנן באפליקציית ה Workout מספר יכולות הראויות לציון:

  • הקלטה של מקטעים קבועים לצד מקטעים יזומים מצידכם – ה Apple Watch יכול להקליט ולהציג במקביל גם מקטעים קבועים אוטומטיים, אותם ניתן להגדיר לפי מרחק או זמן, למשל כל 1 ק"מ או כל 5 דקות ונקראים באפל בשם Splits וגם מקטעים שאתם בוחרים לסמן בעצמכם תוך כדי הפעילות ע"י לחיצה על הכפתור. למשל תחילה וסיום של קטע מסוים לאורך המסלול. הללו מכונים באפל בשם Segments. לכל אחד מהסוגים הללו יש מסך תצוגה משלו כך שהם אינם מפריעים בספירה ובמדידה אחד לשני.
  • תזכורת לתחילת וסיום פעילות – במידה והתחלתם בפעילות מסוימת דוגמת ריצה, רכיבה או שחיה ושכחתם להתחיל ולהקליט אותה בשעון, ה Apple Watch יודע לזהות זאת כעבור זמן מה ולהפנות את תשומת ליבכם לכך ע"י רטט וצפצוף. במידה ותאשרו לו כי אכן שכחתכם, הוא יפעיל את ההקלטה תוך שהוא זוכר ושומר את כל נתוני האימון (זולת GPS) מנקודת ההתחלה המקורית של הפעילות. בהתאמה הוא גם יודע לזהות כי סיימתם את הפעילות וכנראה שכחתם ללחוץ על כפתור ה STOP.
  • אפשרות לשנות תוך כדי האימון את סוג הפעילות בה עוסקים מבלי להפסיק את הקלטתו.
  • זיהוי אוטומטי של מעברי מקצים (שחיה/רכיבה/ריצה) בטריאתלון מבלי שתצטרכו לזכור לשם כך ללחוץ בעצמכם על כפתור כלשהו.
  • זיהוי אוטומטי של מצב בו אתם רצים ונכנסים למסלול היקפי באצטדיון אתלטיקה פתוח. במצב זה השעון ייתן לכם לבחור את מספר המסלול הספציפי בו אתם מתכוונים לרוץ ומדידות ה GPS לאורך הריצה ההיקפית שלכם במסלול יהיו מדויקות לרמת המטר הבודד. ברגע שתצאו מהמסלול ומהאצטדיון, ההקלטה תחזור ותמשיך בצורה אוטומטית כהקלטה של פעילות ריצת חוץ רגילה.  יכולת זו נתמכת בשלב זה רק בארה"ב ובמספר מדינות באירופה כאשר עוד ועוד מדינות מתווספות לרשימה במסגרת שדרוגי קוד של מערכת ההפעלה. התקווה היא שגם ישראל תיכלל ברשימה בקרוב, אם כי לצערי אין בארץ יותר מדי מסלולי ריצה שכאלה.

סיכום וניתוח האימון

כל הנתונים והפעילויות שתקליטו באפליקציית Workout של אפל יסתנכרנו בצורה אוטומטית ל 2 הפלטפורמות המרכזיות של אפל: Fitness ו Health אותן הזכרתי לעיל ובהן תוכלו להציג ביתר פירוט את נתוני האימון ואת תרומתם לכושר ומצב בריאותכם הכללי. זה נכון גם כמעט לכל האימונים שתבצעו באמצעות אפליקציות ספורט צד-שלישי, הללו יסונכרנו אוטומטית ל Health ומשם גם ל Fitness.

היו שני דברים עיקריים שמצאתי שחסרים לי:

  • Health ו Fitness פועלות רק על אייפון – מה שהופך את ניתוח הנתונים, הצגת גרפים וכו' לקצת פחות קריאים בשל גודלו הקטן יחסית של מסך הטלפון. לא ברור לי למה אפל לא מאפשרת גישה לנתונים גם דרך דפדפן במחשב שבדרך כלל מחובר לצג גדול וקריא או לכל הפחות באמצעות אייפד, הרי כל הנתונים גם כך יושבים בענן iCloud.
  • מיצוי תובנות – כמות הנתונים השונים הנאגדים ונאספים ב Health היא אדירה ותוכלו לעקוב שם אחרי מגמות ושינויים של אינספור פרמטרים הקשורים לכושר ואורח חיים בין אם כאלה שנאספו בצורה אוטומטית מהשעון שלכם ובין אם כאלה שהזנתם בעצמכם בצורה יזומה. יחד עם זאת, חסר עדיין האלגוריתם החכם או האפליקציה שיפיקו מכל המידע הזה תובנות ספורט רלוונטיות שימושיות. למשל – מה מצב העייפות שלכם וכיצד היא משליכה על האימון המתוכנן הבא? במה כדאי למקד את האימון? האם בשיפור הסף האירובי? האנאירובי? או דווקא אימון התאוששות? ועוד אינספור תובנות ומדדים שבפלטפורמה המתחרה של גרמין ואחרות קיימים בצורה מובנית ומוזנים בצורה אוטומטית לשעון – החל מדוח הבוקר המופיע מיד כאשר מתעוררים, דרך אינספור מדדים המופיעים בצג השעון וכלה באימון מובנה שהותאם במיוחד ליעדים שהגדרתם ולמצב כשירותכם הנוכחי וזמין לבחירה והפעלה.

ממשק ל Strava ול TrainingPeaks

יש לכם מספר אופציות לייצא ולייבא את נתוני האימון שלכם מ Apple Health לפלטפורמות אימונים אחרות דוגמת Strava או TrainingPeaks שהינן פופולריות במיוחד בארץ.

Strava

באמצעות תהליך הגדרה פשוט אותו יש לבצע פעם אחת כמוגדר בלינק להלן. תוכלו לקשר בין שתי הפלטפורמות ולסנכרן את כל הפעילויות שהקלטתם דרך אפליקציית Workout של אפל או זו של Strava עצמה שהינה גם אפליקציית ספורט ייעודית הניתנת להרצה בשעון ומאפשרת לכם להקליט פעילויות אימון שונות כגון הליכה, ריצה, רכיבה ועוד.

TrainingPeaks

גם במקרה זה, יש לבצע תהליך הגדרה פשוט כפי שמוגדר בלינק להלן.

פרוצדורה זו תאפשר לכל אימון שתבצעו באמצעות אפליקציית Workout האינהרנטית בשעון להסתנכרן ישירות גם ל TrainingPeaks.

ולגבי השאלה הכי פופולרית שאני נשאל –  כיצד אפשר לסנכרן לשעון ולבצע באמצעותו את ה 'אימון היומי' המשובץ לביצוע ביומן TrainingPeaks?

לשם כך לא תוכלו להשתמש באפליקציית Workout אלא תצטרכו לבחור באפליקציות צד שלישי דוגמת iSmoothRun או Watchletic המאפשרות לייבא ולבצע אימונים אלה ישירות מ TrainingPeaks.

אפליקציית Watchletic
אפליקציית i-SmoothRun

אפליקציות מתווכות

במידה וישנן ב Health פעילויות שביצעתם ע"י שימוש באפליקציות ספורט צד-שלישי ולא ע"י אפליקציית Workout, הרי שניתן לסנכרן גם אותן ל Strava, TrainingPeaks ולפלטפורמות אחרות באחת משתי דרכים: (א). בצורה ישירה באם האפליקציה שבחרתם מאפשרת זאת. (ב). ע"י שימוש באפליקציות מתווכות ייעודיות דוגמת RunGap, Workout Exporter, HealthFit, Fitness Syncer ואחרות.

אפליקציות אלה מציעות ממשק לאינספור אפליקציות ספורט צד-שלישי ויכולת סנכרון אוטומטית מ/אל כל פלטפורמות הספורט המרכזיות. כמובן שכולן עולות כסף אבל בהחלט בגבול הסביר.

RunGap כדוגמא

קישור לסנסורים נוספים – רק באמצעות אפליקציות צד שלישי

מבחינת יכולת קישור לסנסורים נוספים, אפליקציית ה Workout יודעת להתחבר אך ורק לחגורת דופק באמצעות פרוטוקול בלוטות'.

רוכבי אופניים העושים שימוש נפוץ במד הספק (וואטים), סל"ד וכדומה ומעוניינים להקליט נתונים אלה, יידרשו להשתמש באפליקציות צד-שלישי דוגמת Cycle Meter, WorkoutDoors ואחרות המאפשרות זאת.

שימוש ב WorkOutDoors לטובת פעילות רכיבה תוך קישור מד הספק מסוג Power2Max

מן הסתם למי שיש מד הספק באופניים הרי שבסבירות גבוהה הינו גם בעל מחשב רכיבה ייעודי ואינו עושה בהכרח שימוש בשעון ספורט לטובת פעילויות מסוג זה ולו רק מטעמי בטיחות. יחד עם זאת אפל משווקת את שעון ה Ultra גם כשעון לטריאתלטים אשר למרביתם יש מד הספק והם ודאי רוצים וצריכים להקליט נתונים אלה לצד כל שאר המדדים. יש לקוות שאפל תשלים פער זה בקרוב באמצעות עדכון גרסה של WatchOS.


ניווט

בכל מה שקשור לביצוע אימונים דוגמת ריצות שטח ורכיבות בסיוע מפות ואשפי ניווט, הרי שהללו אינם קיימים בשלב זה כחלק מאפליקציית ה Workout של אפל ולשם כך תצטרכו להשתמש במקביל באפליקצית מפות כלשהי דוגמת Apple Maps או לחלופין באפליקציות ספורט צד שלישי אחרות דוגמת WorkOutDoors הפופולרית שמציעה הקלטה של מגוון פעילויות ספורט בשילוב מדדים מתקדמים ובסיוע מפות.

כחלק ממערכת ההפעלה של השעון נכללת אפליקציה בשם 'מצפן' שעברה שדרוג רציני וכוללת כעת את היכולת לסמן נקודות ציון אליהן ניתן לקבל הכוונת כיוון באמצעות סנסור המצפן.

בנוסף כולל המצפן יכולת אוטומטית בשם Backtrack השומרת ומציגה שביל 'פירורי לחם' אל המקום בו הייתם ואל נקודות ציון קרובות ששמרתם בעבר למקרים שבהם הלכתם לאיבוד ואתם צריכים סיוע בלמצוא את דרככם בחזרה. שמירת הנקודות נעשית ע"פ דגימת מיקומכם כל 2 דקות לערך.

למעשה שמירת הדרך לא מתחילה באופן אוטומטי כאשר אתה מתחילים באימון, אלה באחד משני המצבים הבאים: (א). אתם יכולים להפעילה באופן ידני, או (ב). היא תחל לפעול אוטומטית כאשר השעון מזהה כיסוי נמוך של אותות WiFi קרובים ואובדן אות סלולרי. כלומר, השעון מזהה שאתם נכנסים לאזור שבו הסיכוי שתלכו לאיבוד גבוה יותר.


סיוע במקרי חירום

ה Apple Watch Ultra תומך בכל מצבי זיהוי תאונה ונפילה הקיימים כיום בשעוני ספורט מתקדמים ויודע לשלוח הודעות התראה לאנשי הקשר שסימנתם במידה והתקנתם בשעון eSIM ו/או מכשיר הטלפון עמכם.

בנוסף כולל ה Ultra סירנת אזעקה בעלת עוצמה של 86 דציבלים שאמורה לפעול במשך 8 שעות רצופות. בין היתר הסירנה גם משמיעה את קוד ה SOS. השימוש בסירנה הוא למקרה שנפגעתם ואינכם במקום גלוי. הצפצוף החזק אמור לסייע למחלצים לאתר את מיקומכם.


סיכום

כשעון חכם הרי שדגם ה Ultra בהחלט מציע מפרט מתקדם ועשיר של סנסורים, מסך תצוגה גדול עם בהירות חזקה במיוחד ועושר אינסופי כמעט של אפליקציות לשימושים שונים ומשונים. קל להתבלבל ולחשוב כי מדובר באייפון לכל דבר ועניין המהודק ברצועה אל היד. אך האם זה הופך אותו גם לשעון ספורט אולטימטיבי? התשובה לכך תלויה בסופו של דבר בצרכי השימוש שלכם. אין ספק שבשילוב בין ה WatchOS 9.x וה Ultra, אפל עשתה קפיצת דרך בהסרת מכשולים מסוימים שהיוו חסם עבור חלק מהאנשים בהיבט הפונקציונליות, חיי הסוללה ושימוש בכפתורים כתחליף למסך מגע.

יותר מכל, ה Ultra מסמן הצהרה חזקה מצידה של אפל כי היא סימנה את קהיליית הספורט בתור קבוצת מיקוד חשובה עבורה ואם יש משהו שניסיון העבר מלמד הרי הוא שאפל יודעת להשיג את מטרותיה תוך כדי שינוי סדרי עולם.

נכון, עולמות תוכן הספורט, כושר ואורח חיים עדיין עשירים וממוקדים הרבה יותר בשעוני הגרמין ודומיהם מאלה של אפל ומי שרגיל לעשות שימוש בפונקציונליות נרחבת זו עדיין יתקשה למצוא להכל מקבילה בשעוני אפל. אבל לראשונה מסתמן כי פער זה הולך ומצטמצם ונראה שאפל נחושה להשלים חוסרים ולהמשיך ולפתח עולמות תוכן אלה.

בשורה התחתונה, אם הנכם בעלי אייפון הרי שה-Apple Watch Ultra בהחלט מהווה אופציה אמינה ורב-תכליתית לכל מי שמעוניין לעקוב אחר התקדמות הכושר שלו ולשפר את ביצועיו הספורטיבים. עם מגוון התכונות הרחב שלו, כולל ניטור דופק, מעקב GPS ושגרות אימון הניתנות להתאמה אישית, הוא מציע את כל הבסיס שרוב האנשים מחפשים בשעון למטרות שימור כושר ואורח חיים בריא. העיצוב המלוטש, הממשק הידידותי, שילובו האינטגרטיבי עם שאר מוצרי אפל והמוניטין המבוסס שלו הופכים אותו בהחלט למועמד ראוי לטובת שימוש בספורט.


הירשמו לאתר וקבלו עדכונים בדבר תכנים חדשים ישירות לאימייל שלכם

כתיבת תגובה