בשנים האחרונות, אחד מהתחומים בספורט שעשה ועושה קפיצה משמעותית בכל הקשור לשימוש בטכנולוגיות מתקדמות הינו 'השיפוט'.
הדוגמא הכי מוכרת מן הסתם היא מענף הכדורגל שבו עושים השופטים שימוש במערכות VAR המספקות אנליזת צילום וניתוח של רגעים מעוררי מחלוקת כמו גם השימוש במערכות סנסורים לקביעת מעבר הכדור את קו השער ועוד.
כמובן שכדורגל אינו הענף היחיד שבו מגמה זו מתרחשת וענפי ספורט נוספים משקיעים היום כסף וזמן לא מבוטלים בליישם ולקדם טכנולוגיות שונות ומשונות ככלי מסייע לשופטים לטובת שיפוט אובייקטיבי, מדויק, מהיר ונטול טעויות אנוש.
אחת מאותן טכנולוגיות הינה מערכת של חברת RaceRanger המיועדת לסייע לשופטים בענף הטריאתלון באכיפת איסור דראפטינג (ברכיבה) בתחרויות. על RaceRanger קראתי לראשונה בבלוג המפורסם של DC Rainmaker והתרשמתי שהיא בהחלט מצדיקה נושא לכתבה.
האתגר
יש לא מעט תחרויות טריאתלון, בדגש כמובן על תחרויות למקצים ארוכים דוגמת איירונמן, בהם חל איסור דראפטינג ברכיבה. המשמעות הפורמלית של החוק הינה שרוכבים נדרשים לשמור מרחק אחד מהשני ולרכוב מחוץ ל Draft Zone של המתחרים. ה Draft Zone מוגדר כמלבן וירטואלי סביב כל רוכב שממדיו הינם כ 10 מטר מהגלגל הקדמי אחורה וכמטר מכל צד. כניסה של רוכב לאזור ה Draft Zone של רוכב אחר מותרת רק לצורך עקיפה והינה מוגבלת בזמן (כ 20 שניות) בהם הרוכב מחויב לסיימה. הגדרת שטח המלבן הווירטואלי ופרק הזמן המותר לעקיפה עשויים להשתנות בהתאם לחוקי תחרות ספציפית ובמרוצת הזמן.
אי ציות לחוק זה אמור לגרור אחריו (לפחות בתחרויות איירונמן) עונש עיכוב בזמן של X דקות. אלא שאכיפת חוק זה בעת תחרות מהווה אתגר לא פשוט בשל מספר סיבות:
- כמות השופטים הפרוסים ע"פ מסלול רכיבה ארוך הינה מוגבלת. השופטים אומנם ניידים ורכובים על אופנועים, אך הם מוגבלים ביכולת שלהם לכסות בכל רגע נתון את כל מה שקורה על המסלול.
- השופט מסתמך על ראייה סובייקטיבית שלו . אין לו יכולת אמיתית או אמצעים אמפיריים להוכיח חדירה של רוכב לטווח ה Draft Zone של רוכב אחר.
- הסעיף לעיל נכון גם לגבי הרוכבים עצמם. לא תמיד הרוכב יודע להעריך נכונה את המרחק בינו לבין הרוכב מלפניו ולדעת שהוא שומר כהלכה על המרחק החוקי הנדרש.
- יש לא מעט מסלולים עם מקטעים בעייתיים היוצרים מקבצי רוכבים המתקשים להימנע מדראפטינג.
כל הדברים הללו מובילים בדרך כלל לאי שביעות רצון מצד הרוכבים כלפי החלטות שיפוט במהלך המירוץ. בין אם מצד אלה הנתפסים ונענשים כשהם בטוחים שהם לא חרגו מהכללים ובין אם מצד אלה שעדים לכך שרוכבים אחרים שמבצעים דראפטינג במכוון אינם נענשים.
בשורה התחתונה התחושה הכללית שנוצרת היא שאין יכולת אמיתית לייצר אחידות בשיפוט וביישום החוק.
RaceRanger – שימוש בסנסורים ייעודים
הפתרון הטכנולוגי של RaceRanger מתבסס על שני סנסורים ייעודים אשר יותקנו על האופניים בזמן התחרות. הסנסורים ימסרו לרוכב ע"י מארגני התחרות, כחלק מערכת התחרות ויחוברו לאופניים טרום הזינוק בעת הכנסתם לאזור T1. בסיום התחרות הם יוחזרו למארגנים.
סנסור אחד יותקן מקדימה על המזלג הקדמי של האופניים והסנסור השני מאחור על מוט הכיסא. הרוכב אינו נדרש לבצע פעולות הגדרה או כיול כלשהן.
בזמן רכיבה כאשר רוכב מתקרב לרוכב אחר –
- הסנסורים המותקנים אצל שניהם מתקשרים אחד עם השני בצורה אלחוטית כבר ממרחק של כ 60 מטר ומתחילים למדוד את המרחק ביניהם. RangeRacer טוענת לרמת דיוק מדידה בעלת סטייה של לא יותר מ 10 סנטימטר.
- ככל שהמרחק ביניהם מצטמצם והם מתקרבים, הסנסור האחורי של הרוכב מקדימה מתחיל להבהב באור אדום. בצורה זו הרוכב מאחור מקבל אינדיקציית אזהרה מבלי שהוא צריך להסיט את מבטו ולהסתכל על מכשור כלשהו המותקן על האופניים שלו עצמו.
- כאשר המרחק קטן מהמרחק המותר, האור מתחיל להבהב בתכיפות ועל הרוכב האחורי לבצע עקיפה במסגרת הזמן המותר לו בחוק.
- ברגע שהרוכב האחורי עקף ועבר להיות מקדימה, האור בסנסור האחורי על האופניים שלו מתחיל כעת להבהב ולסמן לרוכב הנעקף שעליו לשמור על המרחק הנדרש.
- במידה ורוכב אינו שומר על המרחק הנדרש ולא מבצע עקיפה במסגרת הזמן המותר, הסנסור אוגר ומשדר את המידע הזה לאפליקציה ייעודית של השופטים. המידע הזה נקלט בזמן אמת ע"י שופטים הנמצאים בטווח של עד 5 ק"מ מהסנסור.
המידע המוצג לשופט כולל אינפורמציה לגבי המתחרה שעבר על החוק, כמות הפעמים בהם בוצעה העברה ומשך הזמן של כל אחת.
ההחלטה הסופית על הענישה נשארת בידי השופט. הוא יכול –
- לאכוף ולהעניש את המתחרה דרך האפליקציה או
- להגיע עם אופנוע השיפוט אל המתחרה הרלוונטי ע"מ לראות ולהתרשם בעצמו בנסיבות האירוע.
הציפייה היא כי בזכות השידור האלחוטי מהסנסורים ישירות לשופטים, למתחרים אין יכולת לראות או לשמוע מתי השופטים קרובים אליהם ולכן יהיה עליהם להיזהר יותר, מה שבהכרח יתרום לצמצום תופעת הדראפטינג.
במידה ורוכב נקנס ונענש, המידע משודר לסנסור הקדמי באופניים והוא מתחיל להבהב ולהשמיע צפצוף. בצורה זו הרוכב מקבל משוב מידי כי הוא נענש ועליו להיכנס לאחת מעמדות ההמתנה הרשמיות לאורך המסלול. במקביל, כאשר הוא יתקרב לעמדת המתנה שכזו, שלט חכם יציג את מספר המתחרה שלו.
עמדת ההמתנה עצמה אף היא 'חכמה' במובן זה שהיא תדע לעקוב אחר ביצוע זמן העונש במלואו.
ומה הפתרון לקטעים בעייתיים במסלול?
בדרך כלל בכל מסלול ישנם מספר קטעים המועדים לצפיפות בין רוכבים וכפועל יוצא לדראפטינג גם באם אינו מבוצע במכוון – למשל בקילומטרים הראשונים מנקודת הזינוק או בעליות תלולות בהם הרכיבה איטית יותר.
בתחרות רגילה, שופטים יונחו להימנע מלתת קנסות לרוכבים בקטעים אלה. RaceRanger מתכוונת לתת לכך פתרון ולאפשר למארגני התחרות לדגום ולהגדיר מראש את הקטעים הללו ולטעון מידע זה לסנסורים מבעוד מועד ע"מ שגם הם ימנעו לדווח על עברות דראפטינג באותם מקטעים.
מה השלבים הבאים?
חשוב לציין כי הפתרון של RaceRanger אינו מוצר מוגמר ומועד השקתו הינו עדיין בבחינת 'חזון למועד', אבל לטענת החברה היא נמצאת כבר בשלב של אב-טיפוס מתקדם ובכוונתה להתחיל ולבדוק אותו ב 2022 במספר מרוצים בניו-זילנד, משם גם פועלת החברה. המטרה המרכזית היא לאסוף משוב חשוב הן מהשופטים והן מהמתחרים עצמם. במיוחד יהיה מעניין לבדוק את תפקוד המכשיר והפידבק מהרוכבים, במצבים בהם קבוצה של מספר רוכבים פרוסים על הכביש במרחקים קרובים, מה שעשוי להיראות לרוכבים מאחור כמקבץ הבהובים ועשוי לגרום לבלבול בהבנה מיהו הרוכב המבצע עבירה.
לאחרונה זכתה החברה לזריקת עידוד רצינית מטעם World Triathlon, גוף הניהול העולמי של תחרויות הטריאתלון שהודיע על שיתוף פעולה ותמיכה בטכנולוגיה של RangeRacer בכל מה שקשור לבדיקות ופיתוח.
בעתיד יש גם כוונה לשלב בסנסורים יכולת קישור סלולרית מה שעשוי לפתוח את הדרך לשימושים נוספים אפשריים. למשל: מעקב אחר הרוכבים בזמן אמת עבור שידורים טלוויזיוניים או אפליקציות אינטרנט למיניהן.