מקור תמונת פתיחה: BikeRadar
מעטים הינם הרוכבים שאינם סובלים בשלב כזה או אחר מפצעים הנגרמים באזור הבא במגע עם אוכף האופניים. במקרה הטוב, מדובר באי נוחות ואי נעימות קלה. במקרה הגרוע, הם יכולים להגיע עד כדי צורך בהתערבות רפואית ונטילת אנטיביוטיקה ובין שני הסצנריו הללו מדובר בסבל מציק מאוד המזכיר את ימי השפשפות בטירונות הצבאית.
ע"מ להפחית את סבלכם כמה שניתן, הנה כמה דברים חשובים שכדאי לדעת על 'פצעי אוכף'.
מה זה בכלל 'פצעי אוכף' (Saddle Sore)?
ההגדרה הכי פשוטה תהיה פצעי עור באזור הבא במגע קבוע עם האוכף.
הפצעים הללו, בדרך כלל, ממוקדים באזור החיבור של הרגליים עם הפרינאום שהינו אזור עדין אשר למרבה הצער בא במגע עם האוכף במשך שעות רבות. אזור זה לא זוכה לראות הרבה אור שמש, נמצא תחת תנאי חום ולחות וממוקם לא רחוק מפי הטבעת. לכן, אין פלא שמדובר בשטח רבייה אידאלי לחיידקים ומשם הדרך לפצעי אוכף הינה קצרה.
פצעי אוכף מתחילים בזיהום של זקיקי שיער ולרוב הללו לא יגרמו לבעיה מיוחדת ויחלפו ללא התערבות. אך יש מצבים שזיהומים אלה מתפתחים לפצעים גדולים יותר הנראים כמו פצעי שחין מוגלתיים המסבים כאב רב.
הטריגר והמאיץ העיקרי להיווצרות הכאבים והפצעים הללו הוא כמובן השפשוף הקבוע של העור עם המושב בעת הדיווש.
כיצד להימנע מפצעי אוכף? ההתקפה הטובה ביותר היא הגנה ומניעה
מצאו אוכף שמתאים למבנה האגן שלכם
פצעי אוכף נגרמים לרוב כתוצאה משפשוף או גירוי – ואוכף שמתאים לכם, לא אמור לגרום לכך בכלל.
הבעיה היא שמציאת אוכף שכזה אינה פשוטה ודורשת לא מעט ניסוי וטעייה שכן אתם זקוקים לאוכף המותאם לאנטומיית האגן שלכם כמו גם לסגנון הרכיבה המאפיין אתכם, כאשר לרוכבים שונים דרישות שונות. אלה הנוהגים לרכוב בתנוחה קרבית יותר, ירצו אוכף המסוגל להפיג לחץ מלפנים ומי שנוטה להתמקד ברכיבות סיבולת ארוכות ירצה מן הסתם אוכף עם יותר ריפוד מאחור כך שיספק הרגשת נוחות גם בתנוחות זקופות יותר. רוחב האוכף האידיאלי נקבע בדרך כלל על ידי רוחב עצמות הישבן וכדאי להיעזר ב Bike Fitters אשר יש להם כלים למדוד זאת ולעזור לכם עם ההתאמה.
השקיעו במכנסי רכיבה טובים
מכנסי רכיבה מגיעים עם שכבת ריפוד מיוחדת החוצצת ומגינה בין עור המפשעה והישבן לבין האוכף כמו גם מצוידים במנגנון לנידוף הזיעה ואוורור האזור. המכנסים נלבשים כשהם צמודים ומתוחים על העור, מה שאומר שהם צריכים להיות מותאמים למבנה האגן שלכם בצורה מושלמת אחרת הם בעצמם עשויים לגרום לשפשופים וגירויים של העור.
אם אתם מרגישים חיכוך בבד, שהמכנסיים גדולים מדי ונופלים מכם או לחילופין קטנים ומתוחים מדי – זה סימן שכדאי להחליף. מכנס טוב הוא כזה המחזיק ושומר את כל מה שצריך במקומו. קפלי בד מיותרים, במיוחד בשיפולי המפשעה הם מתכון בטוח לשפשפות.
חשוב ללבוש את המכנס במתכונת 'קומנדו' כלומר ללא תחתונים. התחתון לרוב עשוי בד שאינו מותאם לנידוף זיעה ולבישתו מתחת למכנסי הרכיבה גורמת לקפלי בד ולחיכוך.
השתמשו בקרם הגנה מיוחד – Chamois Cream
קרמים טובים מכילים חומר אנטי בקטריאלי אשר ימנע מהתקבצות חיידקים הגורמים לדלקות בעור, כמו גם מרכיבים מרגיעים כמו אלוורה או חמאת שיאה. צמיגות הקרם משמשת כשכבת הגנה ומפחיתה גם את החיכוך הישיר על העור.
אני אישית מצאתי שקרם ה Body Glide הפופולרי אותו טריאתלטים מורחים בעיקר מתחת לחליפת השחייה, הוא נהדר גם כשכבת הגנה על עור המפשעה.
החליפו ושטפו מכנסיים לאחר כל רכיבה
מכנסי רכיבה נועדו ללבישה בזמן הרכיבה בלבד. סיימתם לרכוב, השתדלו להסירם כמה שיותר מהר ע"מ לא לאפשר לחיידקים זמן נוסף לפגוע בעורכם ואל תרכבו איתם שוב לפני שיעברו שטיפה.
האמור לעיל נכון לגבי כל רכיבה – גם אם היא הייתה ל 10 דקות בלבד. יכול להיות שלא הזעתם הרבה, אבל החיידקים עדיין שם, מנצלים את ההזדמנות להתרבות. מה שאומר שלבישת מכנסיים אלה שוב תהיה מתכון בטוח לפצעים. הסרתם את המכנסיים – חשוב לייבש את אזור העור כמה שניתן מרטיבות ומזיעה.
בזמן הכביסה, וודאו שאתם הופכים את המכנסיים כלפי חוץ כך שיתנקו טוב יותר.
משנה זהירות בהסרת שיער
אם אתם מאלה הנוהגים להתהדר בתספורות אינטימיות, הקפידו להיזהר מחתכים וגילוח עמוק מדי. השיער סביב איברי המין משמש כמנדף זיעה טבעי וכשכבת מגן. הסרת שיער פירושה גם צמיחה מחודשת, ובכך הסיכון לשערות חודרניות המייצרות זיהום בזקיק גובר. כאשר נוצר זיהום שכזה הוא עשוי להתעצם בשל הרכיבה והשפשוף עם האוכף.
הקפידו על התאמת אופניים נכונה
מידות שגויות גורמות לתנוחות לא אידאליות העשויות לייצר זוויות מגע בעייתיות של האגן על האוכף ומעבר לתחושת אי נוחות ברכיבה עצמה, גם להוביל לשפשוף מוגבר. אם אתם נוטים לסבול מפצעי אוכף על בסיס קבוע, כדאי לחשוב של ביצוע התאמת מידות חוזרת.
הקפידו לשנות תנוחה בזמן הרכיבה
חשוב מעת לעת ובמיוחד כאשר אתם רוכבים על הטריינר בו הרכיבה היא נוקשה ומקובעת יותר, לשנות מעט את התנוחה ומדי פעם להסיט מעט את נקודות החיכוך של הגוף עם האוכף עצמו, לקום מהאוכף, להעמד למספר שניות ולתת למכנס להימתח שוב על הגוף.
כיצד לטפל בפצעי אוכף ?
ביצוע כל העצות לעיל עשוי לעזור להימנע מפצעי אוכף, אך כנראה שאיש מאיתנו אינו חסין בצורה מושלמת. אז אם בכל זאת נפגעתם, להלן מספר טיפים שעשויים לעזור לכם בשביל להבריא כמה שיותר מהר…
קחו יום או יומיים חופש מהאופניים
נכון זה קשה ויכול להיות שהמאמן לא יאהב את זה. אבל אם אתם מתקשים להיפטר מכאב אוכף, המשך רכיבה וחשיפה של האזור לגירוי לא תעזור אלא רק תחריף את הבעיה. קחו מעט זמן מנוחה מהאופניים ולבשו בגדים רופפים ואווריריים בכדי לסייע להחלמה מהירה.
שמרו על האזור נקי ויבש
שטפו מדי יום את האזור הפגוע עם סבון פשוט ולאחר מכן נגבו בזהירות כך שיישאר יבש לגמרי. למרות הפיתוי הגדול – אל תנסו לפוצץ, לסחוט, לנקז או להתעסק עם הפצעים – פשוט הישארו נקיים ויבשים ותנו לגופכם לעשות את השאר.
השתמשו בקרם אנטי-בקטריאלי
בבית המרקחת שלכם ידעו להמליץ לכם על קרם טוב. בדרך כלל כזה המשמש לטיפול בתפרחת חיתולים ובמחלות עור קלות אחרות. מורחים שכבה דקה על האזור ונותנים לה לעשות את קסמיה.
אם אין ברירה, פנו לרופא
רוב פצעי האוכף מתנקים תוך כמה ימים. אבל פצעי אוכף גרועים במיוחד עשויים לדרוש טיפול רפואי. אם הנכם מתקשים לשבת, ללכת, והרעיון לעלות על האוכף נראה לכם מפתה כמו להשתרע פרקדן על מיטת פקיר, אז כדאי לפנות לרופא עור שמן הסתם ירשום לכם אנטיביוטיקה מתאימה שתביא לשיפור במצב תוך זמן קצר.
תזונה ומנוחה
בהסתכלות הוליסטית יותר, הרי שכל דבר שמחליש את עור הגוף עשוי בסופו של דבר לתרום את חלקו להיווצרות הדלקות והזיהומים המהווים את המקור לפצעי האוכף ובצורה הפוכה כל דבר אשר יסייע לשמור על עורכם בריא וחזק יתרום למניעתם.
לכן הקפדה על ויטמין C ואבץ העוזרים לייצר קולגן (סוג של חלבון) המגן על העור, כמו גם הקפדה על שתייה מרובה, תזונה נכונה ומנוחה מספקת בהחלט יכולים להוות גורמים אשר בצורה עקיפה עשויים למנוע מצבים אלה.
תודה רבה, כתבה חשובה ומועילה
תודה. אחלה כתבה