על שלוש פלטפורמות אימוני רכיבת indoor דיברה התורה – רולרים, טריינרים ואופניים. בעוד שהן חולקות הרבה מן המשותף הרי שיש ביניהן שונות לא מעטה המתבטאת בין היתר גם במיקוד האימון.
על טריינרים כבר עסקנו וכתבנו רבות ולמי שרק עושה את צעדיו הראשונים בתחום, אני מזמין להיכנס לבלוג שלי shayvansover.com ולקבוצת הפייסבוק 'טריינרים חכמים' ולמצוא שם חומר רב נוסף.
בכתבה זו (המחולקת לשני פרקים), אנסה לעשות קצת סדר בכל מה שקשור לרולרים ואופניים תוך ניסיון לעמוד על ההבדלים, היתרונות והחסרונות של כ"א מפלטפורמות אלה לעומת השימוש בטריינר.
חלק א' – רולרים
מה זה בעצם?
אם תרצו, האנלוגיה הטובה ביותר לרולר היא 'הליכון רכיבה' (Treadmill) – אנחנו רוכבים עם האופניים שלנו על פלטפורמה המאפשרת לשני הגלגלים להסתובב (to roll) בחופשיות בעת שאנו מדוושים ובכך לסמלץ רכיבה בחוץ.
הרולר אינו המצאה חדשה ויש עדויות מצולמות לרולרים עוד משנת 1901.
הרולרים הפשוטים ביותר בנויים מ 3 גלגלות – אחת קדמית ושתיים אחוריות הניתנות לכוונון מבחינת המרחק ביניהן, כך שיתאימו לשימוש למגוון רחב של סוגי וגודלי אופניים. הגלגלות מחוברות ביניהן עם חגורה אלסטית ע"מ לאפשר את סיבוב הגלגלים והן גם אמונות על יצירת ההתנגדות.
מספר יצרניות אף הוציאו לשוק דגמי רולרים שזנחו את העיצוב המקורי המתבסס על גלגלות, לטובת 'הליכון' של ממש. אבל בבסיס – השימוש והמיקוד נותרו זהים.
איזה סוגי רולרים יש?
אם בעבר כל ה'רולרים' היו מכשירים פשוטים שסיפקו התנגדות לינארית כלשהי ביחס למהירות הרכיבה שלכם, הרי שהיום תוכלו למצוא גם דגמים 'חכמים’ היודעים לחשב ולשדר את הוואטים והקאדנס שלכם ואפילו דגמים אינטראקטיביים הכוללים יחידת התנגדות אלקטרומגנטית (או אחרת) המאפשרת לשנות ולהפעיל התנגדות דינמית בגלגלות ע"פ פקודה של גורם צד שלישי דוגמת אפליקציית אימון. כמובן שלדבר יש השלכות על המחיר כמו גם על הצורך בחיבור לחשמל.
יחד עם זאת – אם בטריינרים ההמלצה הגורפת שלי היא להשתדל ולקנות רק טריינרים חכמים ואינטראקטיביים, הרי שברולרים אין זה כך – 'פשטות' אינה מילה גסה וגם לא תמנע מכם לנצל את הרולר כהלכתו.
הבדלים נוספים בין רולרים שונים הינם במבנה הרולר עצמו – ישנם רולרים המאפשרים לגלגלות האחוריות לנוע קדימה ואחורה (במידה מסוימת) ובכך לאפשר תחושת רכיבה יותר טבעית, למשל כשאתם מגבירים עצימות. כמו-כן ישנם רולרים בהם הגלגלות הינן בעלות מבנה משופע (מדורג) המסייע לשמור על מרכוזו של הגלגל ולמנוע מצב של החלקה ונפילה מהפלטפורמה.
מיקום ותפעול
ההתקנה של הרולר היא פשוטה ביותר. כל מה שנדרש הוא לפרוס את היחידה על הרצפה. בפעם הראשונה ייתכן ותצטרכו לכוונן את מיקום הגלגלות כך שיתאימו לגודל גלגלי האופניים שלכם. אם אתם מתכוונים לעשות שימוש עם מספר זוגות אופניים בגדלים שונים, ייתכן ותצטרכו לבצע התאמות אלה שוב.
רוב הרולרים ניתנים לקיפול והם אינם שוקלים הרבה (כ 12-15 ק"ג) כך שקל לנייד אותם ואפילו לעשות שימוש בהם בחוץ כחלק מאימון או חימום/שחרור בתחרויות.
למרות הקלות בהפעלה ובהתקנה, הרולרים (לעומת טריינרים ואופניים) אינם פשוטים לרכיבה ודורשים מיומנות ויציבות אותם יש לפתח בהדרגה. גם רוכב מקצועי, אם מעולם לא רכב על רולר, יתקשה בניסיון הראשון שלו שלא ליפול ולכן חשוב בפעמים הראשונות למקם את הרולר בין משקופי דלת או כל פתרון יצירתי אחר (למשל בין 2 סולמות), כך שתוכלו להיעזר ולהיאחז בהם בעת העלייה על האופניים ובעת הרכיבה עצמה במידה ואינכם מצליחים לשמור על יציבות.
גם לאחר שתתפסו ביטחון, תנו דעתכם היכן אתם ממקמים את הרולר. מספיק רגע אחד של חוסר ריכוז ואתם עלולים למצוא את עצמכם מתנפצים על שולחן זכוכית שעומד בסמוך ואם אתם בטוחים שלכם זה לא יקרה, אז אתם מוזמנים לצפות ביוטיוב באינספור סרטונים שמראים אחרת – פשוט חפשו את הביטוי EPIC BIKE ROLLER FAILS.
יש לא מעט יצרניות שע"מ לספק הרגשת ביטחון ולאפשר שימוש ברולר גם למי שאינו יציב – מאפשרות להתקין מעין מזלג סטטי לגלגל הקדמי כך שישמור על האופניים מליפול, אך יש שיגידו שבמידה מסוימת זה קצת מוציא את העוקץ מהרולר ובכל אופן נדרש להוריד לשם כך את הגלגל הקדמי.
מחיר
מחירי רוב הרולרים הפשוטים הינם באזור ה 150 – 250 דולר. רולרים מתקדמים יותר (חכמים ואינטראקטיביים) עשויים להגיע למחיר של כ $1,200 ואף יותר. כמובן שרולרים מסוג 'הליכונים' יעלו יותר (אלפי דולרים).
מיקוד
רולרים מצוינים לפיתוח ושיפור טכניקת הרכיבה, הדיווש והיציבות על האופניים כמו גם לתרגולי סל"ד שונים (רכיבה בסל"ד נמוך על רולר היא בהחלט מאתגרת ודורשת תרגול). הצורה שבה הרולר עובד גורמת לכם לשמור על דיווש חלק ועקבי, אחרת אתם תמצאו את עצמכם מתנועעים מצד לצד עד כדי סכנת נפילה.
ברולרים פשוטים, אתם שולטים על המהירות כמו גם ההתנגדות והמאמץ ע״י שינויי הילוכים וסל״ד – ממש כמו ברכיבת כביש מישורי. ברולרים מתקדמים וחכמים, עם יחידת התנגדות ייעודית הרולר מסוגל לדמות התנגדויות שונות ולאפשר עבודה במוד ERG או לסמלץ שיפועים של מסלול וירטואלי.
תחושת הרכיבה על הרולר, תרגיש לכם הכי קרובה למציאות שניתן בגלל העובדה שהאופניים נעים בחופשיות (אינם מקובעים סטטית למכשיר) ומגיבים לכל ניע ותזוזה שלכם.
שרירי הליבה שלכם גם יודו לכם שכן הם זוכים לאימון מצוין על הרולר ומשתתפים פעילים בעבודה הנדרשת לשמור אותכם יציבים בזמן הרכיבה.
הרולר פחות אידאלי למי שמחפש אימונים בעצימות (התנגדות) גבוהה במיוחד. ברולרים פשוטים תתקשו לייצר התנגדות שכזו (לשם כך תצטרכו לרכוש רולרים מתקדמים יותר, המגיעים עם יחידות התנגדות מיוחדות ומחירם גבוה בהרבה).
למרות שמדובר בעניין סובייקטיבי, בגלל הריכוז שנדרש, יש אנשים שמוצאים קושי בלבצע אימונים ארוכים במיוחד על הרולר (דבר שאינו בהכרח חיסרון) כמו גם פחד מסוים להיעמד על האופניים במהלך האימון, למשל בעת ספרינט.
יתרונות
- שימוש פשוט – אין צורך בפירוק גלגל, קיבוע או כיול.
- אין בלאי מיוחד על הצמיגים (לא שונה מהבלאי המתרחש בעת רכיבת כביש).
- דגש חזק על טכניקה, יציבות ודיווש.
- עבודה גם על שרירי ליבה.
- תחושת רכיבה מציאותית.
- קל להרכבה, פירוק ונשיאה – אפשרי לנשיאה ולשימוש בחוץ (בדגמים הפשוטים שאינם דורשים חשמל)
- מחיר כניסה זול יחסית
חסרונות
- דורש זמן הסתגלות
- דורש ריכוז (לא בהכרח חיסרון)
- פחות בטיחותי – כדאי למקם בבית בחוכמה
- התנגדות מוגבלת (ברוב הדגמים) – פחות מתאים למי שמחפש אימונים מוכווני הספק עצימים.
- רוב הרולרים בשוק אינם חכמים ו/או אינטראקטיביים – ולכן השימוש באפליקציות אימון דוגמת זוויפט, מוגבל מבחינת החוויה.
דגמי רולרים שניתן למצוא בארץ
בארץ תוכלו להשיג רולר אצל חלק מיבואני הטריינרים הגדולים.