You are currently viewing מה בעצם אומר % הדיוק של מד הוואטים?<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">1</span> min read</span>

מה בעצם אומר % הדיוק של מד הוואטים?1 min read

אחד המאפיינים החשובים והבולטים ב Spec Sheet של כל מד וואטים וטריינר הינו הצהרת היצרן לגבי 'סטיית אחוז הדיוק' שלו. ככל שהאחוז הנקוב נמוך יותר – כך מצופה ממד הוואטים (או מהטריינר) להיות מדויק יותר וכפועל יוצא אפקטיבי יותר לשימוש. בדרך כלל הדבר יבוא גם לידי ביטוי במחיר גבוה יותר.

אבל מה בעצם עומד מאחורי 'האחוז' הזה? איך ניתן למדוד זאת? האם זוהי הצהרה מחייבת מבחינת היצרן? ומה קורה כשמנסים להשוות בין שני מדי וואטים שונים?

דיוק לעומת עקביות

'דיוק' נותן מענה לשאלה – האם מד הוואטים שלכם מודד נכון את ההספק שאתם מייצרים?

באם אתם מדוושים בהספק של 300 וואט, האם מד הוואטים אכן מראה 300 וואט? ככל שהמספר יהיה קרוב יותר לערך זה הרי שמד הוואטים יהיה מדויק יותר. לדוגמא, מד וואטים עם אחוז סטייה מוצהר של 2%+/-, עבור הספק של 300 וואט, יכול להציג תוצאות שינועו בין 294 – 306 וואט ולעמוד בהצהרת הדיוק של היצרן.

לעומת זאת 'עקביות' מתייחסת לתוצאות המתקבלות ממדידות חוזרות. אם ביום רכיבה נתון כלשהו, מד הוואטים שלכם מודד 306 וואט כאשר אתם מייצרים בפועל 300 וואט , האם זאת תהיה גם התוצאה שהוא יראה למחרת עבור אותם 300 וואט? אם כן, אזי מד הוואטים שלכם עקבי. אבל אם לעומת זאת הוא ימדוד 306 ביום אחד ו 294 ביום אחר אזי יכול להיות שהוא מדויק (ע"פ הצהרת היצרן), אך הוא אינו עקבי.

מה חשוב יותר – דיוק או עקביות?

בשורה התחתונה שניהם, אם כי בסופו של דבר ובהנחה שהנכם מודעים למגבלות הדיוק של מד הוואטים, לעקביות תהיה עבורכם תועלת גבוהה יותר.

כשמדובר במדידת הספק, זה קריטי שמד הוואטים שלכם יהיה עקבי. דמיינו שאתם במשטר דיאטה ומשתמשים במד משקל לפקח אחר התוצאות. אם המשקל לא עקבי, הרי שבטווח הקצר התוצאות יהיו חסרות משמעות ולא תוכלו לדעת באם באמת ירדתם או עליתם במשקל. אותו דבר נכון לגבי מד הוואטים שלכם. כל עוד הוא עקבי ואתם גוזרים את האימונים וה FTP שלכם לפיו, הרי לכל הפחות תוכלו לעקוב ולפקח במדויק אחר התקדמותכם.

מצד שני גם לדיוק יש חשיבות ובמיוחד כאשר אתם עושים שימוש ביותר ממד וואטים אחד. למשל בזה המותקן בטריינר שלכם ומד וואטים חיצוני על אופניים בו אתם עושים שימוש ברכיבות חוץ. שניהם יכולים להיות עקביים, אך לא מדויקים. כלומר 300 וואט על הטריינר עשויים להיות 280 וואט במד הוואטים על האופניים. זה פער לא קטן – בטח שעבור רכיבות ארוכות ועשוי להשפיע מהותית על תוצאות האימונים שלכם.

האתגר במדידת הדיוק

ראשית חשוב לציין שעצם הגדרת הסטייה ע"י היצרנים היא בעייתית ומאתגרת שכן אין לה פירוש חד חד ערכי. סטיה הנמדדת אל מול? האם אל מול ערך אמיתי אבסולוטי כלשהו המופק ממקור/ציוד מפוקח ואמין? או אל מול בדיקת הכיול במפעל של היצרן? או בין מדי הוואטים של היצרן מאותו סוג? לא ברור.

שנית, נכון שוואט הוא נתון פיזיקלי בעל ערך אבסולוטי, אבל לנו כרוכבים אין את הציוד ואת היכולת לייצר ולהפיק אותו בצורה מדויקת כמדד להשוואה אל מול מד הוואטים שלנו. הדרך היחידה שלנו בשטח לנסות ולמדוד את הנתונים שאנו מקבלים הינה באמצעות השוואה בין שני (או יותר) מדי וואטים שונים. את ההשוואה הזו ניתן לבצע ע"י הקלטת הנתונים בעזרת שני שעוני/מחשבי רכיבה שונים כאשר כ"א ממופה למד וואטים אחר.

האתגר הראשון שנתמודד איתו הוא שהפער שיתגלה ביניהם יכול להראות לנו גדול, אבל עדיין יעמוד בהצהרת הדיוק של כ"א מהם. לדוגמא – בין מד וואטים A שרמת הדיוק שלו הינה 2%+/- לבין טריינר שרמת הדיוק שלו הינה 1%+/- יכולים להיות פערים של עד 3%+/-.

אם נמשיך עם המספר 300 וואט, הרי שמד A יכול להראות 306 וואט ומד B יכול להראות 297 וואט – פער של 9 וואט ביניהם – וכ"א יטען ובצדק שהוא עומד ב  Specs. ע"ב אותו חישוב – ב 200 וואט – הפער ביניהם עשוי לעמוד על 6 וואט ואם נלך רגע לקיצון השני – אז ב 1000 וואט, הפער ביניהם עשוי לעמוד על 30 וואט.

האם 9, 6 או 30 וואט זה הבדל גדול ומשמעותי? שאלה טובה. התשובה בהחלט תלויה בדרישות ובציפיות שלכם ומן הסתם גם ב FTP שלכם. אפשר להגיד שפער חד ספרתי המתקבל כמדידה אל מול ערך ה FTP שלכם הינו פער בהחלט סביר ומתקבל על הדעת. חשוב לזכור גם שמדי וואטים שונים מודדים את ההספק במקומות שונים לאורך שרשרת הדיווש באופניים. בין מד וואטים המודד הספק בפדלים לבין מד וואטים בטריינר המודד או מחשב את הוואטים בקצה השני של השרשרת בהחלט יכול להיווצר הבדל הנובע בגלל חיכוך מכני כלשהו ולא בגלל בעיית דיוק במד הוואטים עצמו.

בטבלה להן תוכלו לראות את טווחי הפערים שעשויים להתקבל במדידה השוואיתית בין מספר מדי וואטים שונים לבין מד וואטים עם סטייה מוצהרת של 2% +/- וכולם עומדים בהצהרה הנדרשת.

ומה קורה כאשר ההשוואה בין שני מדי וואטים מראה על פער גדול יותר מסך הסטייה המוצהרת? לצערי, חוץ מלדעת שיש לכם בעיה, לא תוכלו לדעת את המצב לאשורו, עד שתנסו להשוות במקביל מול מד וואטים שלישי ואפילו רביעי. כאן גם ראוי להזכיר שוב את חשיבות ה'עקביות'. גם אם אתם מזהים פער בין מדי הוואטים, חשוב למדוד ולראות כי הפער הזה נשמר בעקביות בכל מדידה.

שורה תחתונה

  • אל תניחו שבגלל שקניתם מד וואטים עם סטייה של 1% הוא מדויק. כדאי למדוד ולבדוק זאת ע"י השוואה בינו לבין מד וואטים נוסף ולא רק במדידה אחת – אלא בכמה וכמה פעמים ובסצנריו שונים (רכיבות חוץ וטריינר).
  • לא כל פער הוא משמעותי וגם אם הוא נראה לכם גדול נסו לחשב קודם באם הוא עומד בהצהרת היצרן. בדקו גם שהוא לא נובע בשל מערכת דיווש לא נקייה ומאוזנת.
  • גם אם מסתמן כי הוא אינו עומד בהצהרת היצרן, לא בהכרח שיש לכם מה לעשות עם כך שכן היצרן תמיד יכול לטעון (ולעיתים במידה מסוימת של צדק) שהבעיה הינה במד הוואטים שמולו ביצעתם את השוואה וכן מעצם העובדה שהגדרת הסטיה עצמה אינה חד משמעית.
  • גיליתם שמד הוואטים אינו מדויק – זה עדיין לא אסון. חשוב לוודא שהוא עקבי. יש דרכים להתמודד עם דיוק: שינוי פקטור, Power Match ועוד – לעומת זאת אין ממש דרכים להתמודד עם מד וואטים לא עקבי.
  • הקפידו לבצע את מדידת ההשוואה לאחר כיול ו Auto Zero בהתאם להנחיות היצרנים ולאחר כ 10 דקות חימום.
  • אל תצפו שמד וואטים עם הצהרת דיוק של 5% וצפונה יהיה מדויק – הוא לא. זו גם הסיבה ששילמתם עליו מחיר שכזה.

כתיבת תגובה