You are currently viewing כל מה שרצית לדעת על ה BOLT2, מחשב הרכיבה של וואהו – סקירה<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">12</span> min read</span>

כל מה שרצית לדעת על ה BOLT2, מחשב הרכיבה של וואהו – סקירה12 min read

לו הייתי כותב סקירה זו במאי 2021, מועד הכרזתו ויציאתו לשוק של ה BOLT2 היא ודאי הייתה נכתבת ברגשות מעורבים.

מצד אחד מדובר בשדרוג מעולה ומתבקש לדגם ה BOLT, מחשב הרכיבה המקורי והפופולרי של וואהו שיצא עוד ב 2017 והיה חסר בפונקציונליות בדגש על מפות וניווט. אלא שמצד שני, אחרי תקופת המתנה ארוכה שכזו, ה BOLT2 אינו מוצר שמביא איתו איזה חידוש מהפכני שמקפיץ ומעלה את הרף הנוכחי של כלל תחום מחשבי הרכיבה ובעצם גולת הכותרת של דגם חדש זה מסתכמת בכך ששנתיים לאחר יציאתו של ה EDGE 530 מבית היוצר של גרמין, גם לוואהו יש כעת מחשב רכיבה מצוין המסוגל להתחרות עמו ראש בראש. נכון, זה בהחלט לא משהו להקל בו ראש, אבל מוואהו הציפיות בהקשר של 'פריצת דרך' הן תמיד גבוהות ומכאן תחושת האכזבה המסוימת.

אבל רגע לפני שאני פוצח בסיכומים ובמחשבות מה היה קורה אילו, תרשו לי לחזור לנקודת ההתחלה וראשית להודות ליבואן רוזן ומינץ על כך שהשאיל לי את ה BOLT2 לטובת סקירה זו כך שאוכל לבדוק בצורה בלתי אמצעית מה טוב בו, מה טעון שיפור, למי הוא מתאים ומהו מיצובו אל מול התחרות.

התוצאה להלן בפינה לשיפוטכם – "כל מה שרציתם לדעת על ה WAHOO ELEMNT BOLT2".

שימו לב ששמו הרשמי של ה BOLT2 נותר BOLT, אך מכיוון שהדגם המקורי כבר אינו נמכר יותר, הדגם החדש מכונה בפי כל: BOLT2

חומרה / עיצוב / תפעול בסיסי

התפעול של ה BOLT2 נעשה באמצעות כפתורים בלבד והוא אינו מכיל מסך מגע. מבחינתי האישית זה אפילו יתרון שכן אני לא חסיד גדול של שימוש במסכי מגע במהלך רכיבה כשהידים עטופות בכפפות והזיעה מטפטפת מהפנים על המסך.

מבחינת הכפתורים, כאלה יש 6 ולאחר כמה דקות של התרגלות, השימוש בהם הופך לאינטואיטיבי.

  • כפתור שמאלי עליון – כיבוי On/Off ומעבר למצב 'תפריט'.
  • שלושה כפתורי מצבי בחירה בתחתית המכשיר – באמצעות כפתורים אלה ניתן לבחור באופציות השונות המוצגות בתחתית המסך ומתחלפות בהתאם למצב השימוש הרלוונטי ברגע נתון. כחלק מהמשוב שהתקבל מהמשתמשים לגבי מכשיר ה BOLT המקורי, ב BOLT2 הכפתורים הפכו מקוערים ושקועים לקמורים ובולטים, כך שיהיו קלים יותר ללחיצה ולמגע גם עם כפפות.
  • שני כפתורי Scroll מעלה/מטה בצד ימין – עבור שינוי דינמי של כמות השדות המוצגים במסכים ולדפדוף מעלה/מטה בתפריטים שונים.

כל הכפתורים נוחים לשימוש וללחיצה גם עבור מי שהתברך באצבעות גדולות ומגושמות כמוני.

המסך הינו בגודל אלכסוני של 2.2 אינץ ובעל רזולוציה של 240 על 300 פיקסלים. קצת יותר קטן מ EDGE 530 של גרמין (2.6 אינץ) ומה S500 של ברייטון (2.4 אינץ). הזכוכית הינה 'זכוכית גורילה' העמידה בפני שריטות.

התצוגה תומכת ב 64 גוונים של צבע. זה אולי נשמע מעט אבל מעל ומעבר למה שצריך ובכל מקרה מגיע לוואהו הרבה קרדיט על השימוש המושכל שהיא עושה בצבעים כך שהמידע המוצג הינו בולט וברור. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בתצוגת המפות והניווט כאשר הטופוגרפיה והדרכים משורטטים ברמת ניגודיות טובה.

אחד הדברים שמאוד אהבתי ב BOLT2 הוא השימוש בנורות חיווי צבעוניות בקצה העליון של המסך. מדובר בפס רוחבי של 7 נורות קטנות המספקות חיווי ויזואלי בצורה של צבע וכיוון עבור:

  • התראות לפניות צפויות בזמן ניווט מבוסס מסלול
  • התראות על הודעות נכנסות
  • מחוון הניתן להגדרה עבור מדד דופק או מהירות או הספק. ככל שהעצימות עולה כך עולה כמות הנורות הנדלקות וגם צבען משתנה מגוון ירוק לאדום.
  • אזהרה לגבי מכוניות מתקרבות בעת קישור לרדאר ה VARIA של גרמין.

במקום להסיט את המבט מהדרך ולחפש את המידע במסך, זוהי דרך מהירה, נוחה ובטוחה לקבל אינדיקציה חשובה.

בגב המכשיר נמצא מנגנון הנעילה המיוחד של המכשיר המאפשר את חיבורו לתושבת ייעודית של WAHOO. בדומה למכשירים אחרים הנעילה מתבצעת ע"י רבע סיבוב. התושבת עוצבה כך שהיא אמורה לספק חיבור אווירודינמי מקסימלי. קצת קשה למדוד את התרומה המעשית לכך בעת הרכיבה, אבל מבחינת מראה אין ספק שמדובר במשהו שנראה אסתטי ויפה על האופניים ולהרבה אנשים זו תכונה חשובה ביותר.

למי שתוהה –לא ניתן לחבר את מכשיר ה BOLT הישן לזרוע החדשה שמגיעה עם ה BOLT2. לעומת זאת כן ניתן לחבר את ה BOLT2 לזרוע הישנה שהגיעה עם ה BOLT המקורי, אך החיבור משאיר מעט מרווח. פחות יפה ולבטח פחות אווירודינמי.

בדומה למקובל בתעשייה, ה BOLT2 תומך בתקן עמידות למים IPX7, כך שאם בא לכם, אתם יכולים לצלול איתו לעומק של מטר למשך 30 דקות שלמות.

מידות ומשקלים:

משקל המכשיר הינו כ 68 גרם ומידותיו הינן:

  • אורך – 77.47 מ"מ
  • רוחב – 47.24 מ"מ
  • עומק – 21.33 מ"מ

ה BOLT2 מגיע עם 16 ג"ב שטח אחסון ואינו ניתן להרחבה. היות וניתן לטעון  ולהסיר מפות בחינם ובקלות באמצעות האפליקציה המלווה (ראו פירוט בהמשך), אין באמת צורך ליותר מכך. אם תרצו להשתמש עם המכשיר בחו"ל ותצטרכו לטעון לשם כך מפה גדולה במיוחד, תוכלו להסיר את המפות הקיימות, להתקין את החדשה ולאחר מכן להחזיר את המצב לקדמותו בקלות ובמהירות.

לסיכום – מבחינת בנייה ועיצוב המכשיר מרגיש ונראה כאיכותי.


סוללה – 15 שעות שימוש רציף

וואהו טוענת ל 15 שעות פעולה רציפות של המכשיר ממצב טעינה מלאה ועד להתרוקנות הסוללה. מן הסתם זה גם תלוי באופי השימוש במכשיר, טמפרטורה, כמות הסנסורים שמקשרים למכשיר בו זמנית, עצימות תאורת הרקע ועוד.

15 שעות זה לא רף גבוה במיוחד ויש מכשירים מתחרים שמציעים יותר שעות, אבל עבור הרוב המחולט של הרוכבים זה בהחלט מספיק ויכסה בין 2-5 רכיבות סופ"ש רצופות. כפי שתוכלו לראות בגרף להלן המנתח את קצב התרוקנות הסוללה לאורך מספר שעות רכיבה שביצעתי, המספר תואם פחות או יותר למציאות.

הטעינה של המכשיר מתבצעת באמצעות כבל USB Type-C סטנדרטי המתחבר לפורט הממוקם בתחתית המכשיר ומוגן במכסה גומי. ניתן להטעין את המכשיר תוך כדי השימוש בו, כך שזה גם סוג של פתרון למי שמתכנן רכיבות אולטרה ארוכות ללא זמינות של רשת חשמל.


מה מגיע בקופסה?

מלבד המכשיר עצמו מגיעים בקופסה גם:

  • כבל USB-C לטעינת הסוללה.
  • תושבת (Mount) עם מספר אזיקונים לאבטוח ע”מ לאפשר קיבוע של המכשיר לכידון בזמן השימוש.
  • תושבת מסוג SPORT לחיבור אווירודינמי.
  • דפי הוראות שימוש.

חווית התפעול והשימוש

הייחודיות של וואהו בכל מה שקשור לממשק משתמש מעולה המתאפיין בפשטות ובפונקציונליות, בולטת במיוחד בצורה שבה היא מאפשרת להגדיר את ה BOLT2. הכל נעשה באמצעות אפליקציה ייעודית בשם WAHOO ELEMNT המותקנת במכשיר הטלפון הנייד.

GPS Bike Computers for Cycling & Racing | ELEMNT | Wahoo Fitness

האפליקציה פשוטה לשימוש, אינטואיטיבית ומאפשרת להגדיר את המכשיר בצורה מהירה מבלי צורך ללחוץ על אינספור כפתורים במכשיר עצמו. ניתן להוריד את האפליקציה הן למכשירי Apple והן למכשירי Android והדבר הראשון שיש לבצע לאחר שהתקנתם את האפליקציה הינו קישור באמצעות בלוטות' בינה לבין ה BOLT2.

באמצעות האפליקציה ניתן למעשה לנהל ולהגדיר את כל התכונות של המכשיר שזה אומר:

  • כמות וסוג מסכי המידע שתרצו להציג,
  • איזה שדות מידע ומדדים יופיעו בכ"א מהמסכים השונים,
  • עצימות תאורה וקול,
  • הגדרות SYSTEM למיניהן. למשל תוך כמה דקות המכשיר יכבה באם לא יעשה בו שימוש,
  • קישור והגדרה של סנסורים שהמכשיר אמור לעבור עימם כגון רצועת דופק, מד הספק, סל"ד ועוד,
  • טעינת מפות – בחינם ולכל אזור בעולם,
  • הגדרות שיתוף ומעקב,
  • התראות חכמות,
  • עדכוני FIRMWARE,
  • ועוד

בנוסף תוכלו לעדכן ולהגדיר את הפרופיל האישי שלכם, כולל הגדרות FTP, דופק וטווחי האימון הנגזרים מכך כמו גם לקשר את ה BOLT2 למספר פלטפורמות רכיבה פופולריות במידה ויש לכם חשבון בהן דוגמת: STRAVA , TRAININGPEAKS, TRAINERROAD, RELIEVE, KOMOOT ועוד הרבה נוספות.

קישורים אלה מאפשרים ל BOLT2 לסנכרן ולשלוח בצורה אוטומטית את נתוני האימון שהקלטתם במכשיר לאותן אפליקציות כמו גם לטעון ולהציג מפות ואימונים מובנים שברצונכם לרכוב ושאותם בניתם בפלטפורמות הרלוונטיות המצוינות לעיל.

כל שינוי בהגדרות שאתם מבצעים באפליקציה המלווה מסונכרן אוטומטית למכשיר כאשר הוא מקושר בבלוטות' ו/או ב WIFI לטלפון והוא זמין לשימוש מידי.

כמות שדות המידע והמדדים השונים הניתנים לבחירה ותצוגה במכשיר היא בהחלט מרשימה ומכובדת וכנראה שכ"א ימצא את מבוקשו בהרכבת תצוגת האינפורמציה הנדרשת עבורו.

לשדות מידע מסוג דופק והספק (וואטים) יש גם אפשרות לייצוג צבעוני המשתנה בהתאם לעצימות ובהתאם לטווחים הנגזרים ממדדים אלה. הצבעים נעים במנעד של אפור (ZONE1) ועד לאדום כהה (ZONE5), כך שבמבט מהיר אתם יכולים לדעת מה קורה מבלי להתעמק במספרים עצמם. זה מאוד שימושי וניצול נכון של וואהו של התצוגה הצבעונית במסך. אהבתי מאוד לעשות שימוש בהגדרות הללו.

בניגוד למכשירים אחרים המאפשרים הגדרות פרופיל שונים – למשל עבור סוגי אופניים שונים וכדומה, ב BOLT2 אין אפשרות כזאת. הדבר היחידי שניתן להגדיר הוא באם הרכיבה תתבצע בחוץ (Outdoor) או בפנים (Indoor) וכך המכשיר יידע באם להפעיל GPS ולהתמפות ללוויינים או לאו.

ישנם מספר מסכי מידע אשר יתווספו למסכים שהגדרתם בעצמכם ויופיעו בצורה אוטומטית בהתאם לסוג הרכיבה שתבצעו. למשל –

  • מסך ניווט ומפה כאשר אתם מבצעים רכיבה בחוץ
  • מסך WORKOUT – כאשר בחרתם לבצע אימון מובנה כלשהו
  • מסך STRAVA SEGMENT – כאשר אתם רוכבים בסמוך לסיגמנט אותו הגדרתם בסטראבה (ראו פרוט בהמשך).

כאמור, את כל ההגדרות הללו מבצעים באפליקציה בנייד והן מסונכרנות במיידי למכשיר. הכיוון השני לא עובד. כלומר לא תוכלו לבצע שינויים בהגדרות תצורת המסכים ישירות במכשיר עצמו ללא שימוש באפליקציה בנייד. מה שאומר שהטלפון יצטרך להיות בנמצא לשם כך.

תכונה נוספת של ה BOLT2 הראויה לציון הינה שבכל מסך ניתן להציג בין 1 ל 9 שדות מידע. למעשה האפשרויות לכמות השדות הן 1, 2, 3, 4, 7, 9. הדבר הנחמד הוא שאפשר להגדיל ולהקטין את הכמות המוצגת בצורה דינמית ובזמן אמת תוך כדי הרכיבה ע"י לחיצה פשוטה על כפתורי ה Scroll בצדו הימיני של המכשיר.

כדאי תמיד להגדיר בכל מסך את השדות השונים בסדר עולה לפי חשיבותם, כך שיתאפשר לכם לצמצם את כמות המידע המוצג ברוב זמן הרכיבה ולהציג רק את מה שקריטי עבורכם באותו רגע. בצורה זו תוכלו ליהנות מפונטים גדולים וברורים יותר. ברגע שתרצו לראות מידע נוסף שהגדרתם, פשוט לחצו על הכפתור והשדות יתווספו ויוצגו במסך – כמובן שגודל הפונט יתעדכן ויקטן בהתאם לכמות השדות המוצגים במסך.

בסך הכל חווית התפעול של המכשיר היא טובה. החיסרון היחידי הבולט הוא שלא ניתן לדפדף אחורה במסכי התצוגה אלא רק קדימה ע"י לחיצה על הכפתור הימני בתחתית המכשיר מתחת לסימון PAGE. במידה ואתם עושים שימוש בכמה מסכים, המעבר הזה ביניהם קצת מתיש ומעצבן.


ניתוח הנתונים לאחר האימון

בסיום הרכיבה ולאחר שמירת קובץ האימון במכשיר, הנתונים יסונכרנו לאפליקציה בטלפון ומשם ל-'ענן' ולכל הפלטפורמות שהגדרתם.

באפליקציה עצמה תוכלו להציג אנליזה די מפורטת של נתוני הרכיבה והמטריקות השונות שהוקלטו. תוכלו אפילו לייצא ולשלוח את קובץ האימון לכתובת האימייל שלכם בפורמט FIT ומשם תוכלו לטעון ולסנכרן אותו מול כל אפליקציה אחרת שתבחרו.

אין ל WAHOO סנכרון אוטומטי ל Garmin Connect.


תמיכה בעברית

ה BOLT2 אינו תומך בעברית מבחינת התפעול השוטף שלו ושדות המידע המוצגים בו למעט בהודעות המוצגות על המכשיר כחלק מהקישור לטלפון הנייד (שיחות, אימייל והודעות) וכן בתצוגה של המפה בישראל כאשר כל שמות הרחובות מופיעים בעברית כהלכה.


מפות

ה-BOLT2 מגיע טעון ומותקן עם מפות של צפון אירופה, ארה"ב ואוסטרליה. תוכלו להטעין מפות של אזורים נוספים מכל העולם, כולל ישראל, בחינם דרך האפליקציה המלווה וע"י שימוש ב WiFi.

המפות עצמן נראות עדכניות ומכילות את פירוט הכבישים המצופה כך שהן בהחלט מספקות עבור רוכבי כביש ו Gravel. היות ואני רוכב כביש לא יצא לי לצערי לבדוק את טיבן ורמת פירוטן בעומק השטח.

שמות הכבישים בישראל מופיעים בעברית ובצורה נכונה. ע"י שימוש ב 4 כפתורים שונים, ניתן לבצע במפה זום In & Out כמו גם 'לשוטט' (Pan).


ניווט וטעינת מסלולים

ה BOLT2 הינו מכשיר ניווט עצמאי שאינו מצריך חיבור אקטיבי לטלפון הנייד ולרשת התקשורת. כל עוד המקום בו אתם מנווטים נמצא בגבולות הגזרה של המפה שטענתם במכשיר, אתם מסודרים.

יכולות הניווט של המכשיר הינן:

  • ניווט Turn By Turn  – כשאתם על המסלול או כשהמכשיר מכוון אותכם למסלול, בכל פעם לקראת פנייה המכשיר מציג הודעה והנחיות לגבי הפנייה הצפויה כולל צפצוף ושימוש בפס האורות בצורת הכוונה. המידע זה יופיע ללא קשר למסך הנתונים בו אתם צופים כרגע.
  • קח אותי לנקודת ההתחלה –בכל פעם שתבחרו מסלול לרכיבה ובמידה ואינכם בנקודת ההתחלה – ה BOLT2 יציג הנחיות ניווט אל נקודה זו.
  • נווט אותי בחזרה למסלול – במידה וסטיתם מהמסלול, המכשיר ינסה לחפש את הדרך הקצרה ביותר בחזרה למסלול ובהתאם לזאת יציג לכם הוראות ניווט.
  • הפוך מסלול וחזור לנקודת ההתחלה – בחירה באופציה זו תגרום ל BOLT2 להפוך את כיוון המסלול ולהנחות אותכם בחזרה לנקודת ההתחלה דרך אותו הציר.
  • חזור לנקודת ההתחלה בדרך הכי קצרה – בדומה לאופציה הקודמת, אלא שבמקרה הזה ה BOLT2 ינסה לבחור במסלול הקצר ביותר מהנקודה שבה אתם נמצאים אל נקודת ההתחלה.
  • קח אותי לנקודה מסוימת – מאפשר לכם ליצור מסלול אל נקודה מסוימת במפה אותה אתם יכולים לבחור ע"י הזזת סמן וירטואלי (Pan & Zoom) או מתוך רשימת כתובות שמורות במכשיר עצמו. במידה ותאשרו את המסלול שבניתם , ה BOLT2 ינחה אותכם בניווט לאורכו. תוכלו גם לבחור ולסנכרן למכשיר נקודה כזו ע"פ כתובת מדויקת דרך האפליקציה המלווה בטלפון הנייד.
  • כתובות שמורות – ניתן לשמור את המיקומים המועדפים עליכם ישירות ב-ELEMNT BOLT או באפליקצייה המלווה כך שתוכל ליצור מסלול המוביל אליהן בקלות ותוך כדי תנועה.

מעבר ליצירת מסלול רכיבה במכשיר עצמו ע"י בחירת נקודה מסוימת, ה BOLT2 מאפשר לסנכרן אליו בצורה קלה ונוחה מסלולים שבניתם בכל הפלטפורמות המובילות דוגמת STRAVA, RideWithGPS, BestBikeSplit ו Komoot וכמובן גם לטעון בצורה ידנית כל קובץ GPX שתרצו.

עבור חובבי רכיבות שטח יש לוואהו גם סנכרון אוטומטי עם MTB Project ו SingleTracks.

בסך הכל חווית השימוש ב BOLT2 כמכשיר ניווט היא מצוינת. וואהו עושה שימוש נבון בצבעים השונים להבליט שינוי תכסית במפה וחיצי ההכוונה ברורים ובולטים כמו גם ההודעות המתריעות על הפניות הצפויות. כפי שציינתי כבר, אהבתי את השימוש בפס נוריות החיווי הנדלקות בצורת חץ לכיוון הפנייה הנדרש.

חיצים שחורים כאשר אתם על המסלול וחיצים כחולים כאשר המכשיר מנסה לנווט אותכם בחזרה למסלול

הנקודה היחידה שאני יכול לקטלג ככזו הטעונה שיפור הינה במצבים בהם יוצאים מגבולות המסלול המסומן ועל המכשיר לנווט אותי בחזרה אליו (Re-Route). במקרים אלה מצאתי שבלא מעט פעמים, הנחיות הניווט המתקבלות אינן בהכרח לנקודה הקרובה ביותר למפגש חוזר עם המסלול. מן הסתם הדבר תלוי בטיב המפה ואופיו של המסלול שבחרתם. די תואם לניסיוני עם מכשירים מתחרים אחרים.


אשף עליות – עדיין חסר אך יש מקום להיות אופטימי

זהו אחד מהפיצ'רים הבולטים של מכשירי GARMIN הקרוי Climb PRO שחלק מהמתחרות וביניהן Bryton ו SRAM/HammerHead הבינו שהוא MUST במחשבי רכיבה ויישמו אותו בצורה זו או אחרת גם בדגמים שלהם.

Buy Cycling Computer Garmin Edge 530 - Climbpro function
ה CLIMB PRO של גרמין

למי שאינו מכיר מדובר ביכולת של המכשיר לזהות כי הנכם מתקרבים לעליה ובהתאם לכך להציג מסך נתונים נוסף עם מידע שימושי וחשוב לגבי הטיפוס הצפוי שמתעדכן תוך כדי הרכיבה שלכם. מידע זה מאפשר לכם לדעת בצורה נוחה את אחוזי השיפוע, הגובה כמו גם המרחק שנותר עד לסיום הטיפוס והוא מונגש בצורה גרפית וצבעונית.

בעיני זוהי פונקציה שימושית ביותר במחשבי רכיבה ולצערי וואהו אינה תומכת בכך אך רמזה שבקרוב צפויות הפתעות בנושא כך שבהחלט יש למה לצפות ואכן ממש השבוע הוציאה וואהו עדכון Firmware למכשיר עם מה שנראה כצעד הראשון בדרך ליישום מלא של אשף עליות אשר קיבל את השם, לפחות עתה, "Summit Climb".

במסגרת העדכון, שדה תיאור פרופיל הגובה של המסלול מופיע כעת בצורה צבעונית בהתאם לאחוזי השיפוע מה שמקל לראות את המאמץ הצפוי לאורך המסלול:

  • ירוק: 0-3.9%
  • צהוב:  4-7.9%
  • כתום: 8-11.9%
  • אדום: 12-19.9%
  • חום: 20% ומעלה

ככל שתעשו זום גדול יותר במסך כך הפירוט יהיה ברור יותר לעין.

התצוגה הצבעונית תופיע רק במידה ובחרתם לטעון ולרכוב מסלול מסוים ולא במצב Free Ride. כמו-כן אין עדיין פירוט וחלוקה למקטעי העליות עצמן אלא התצוגה הינה כללית לכל המסלול כולו.

נכון שזה עדיין לא מספק, אבל בהחלט צעד בכיוון הנכון וכאמור, אם אכן וואהו תממש את הבטחותיה אז בהחלט יש למה לצפות.


קישור ל VARIA Garmin

פיצ'ר בטיחותי שבעיני הוא חשוב ביותר הינו תמיכה וממשק מלא לרדאר של גרמין ה VARIA (סקירה על מכשיר זה בלינק להלן) המאפשר לכם לקבל בזמן אמת חיווי בתצוגת המכשיר לגבי רכבים המתקרבים מאחור.

באם אתם 'גיקים' מושלמים, תוכלו אפילו לשנות ולהחליף את תצוגת האייקון של הרכב לכל מה שבא לכם.


LIVE TRACK ושיתוף

ניתן לשתף את המיקום שלכם בזמן אמת עם חברים ובני משפחה ע"י יצירת קישור שיתוף ישירות מהטלפון שלכם ובאמצעות מייל או SMS. ברגע שתחלו ברכיבה ותלחצו START במכשיר, כל הנמענים שהגדרתם יקבלו הודעת עם לינק באמצעותו יוכלו לראות את המיקום שלכם כמו גם את המהירות הנוכחית, זמן הרכיבה, מרחק ועוד. הנתונים הללו מתעדכנים בזמן אמת. כמובן שלשם כך תידרשו לרכוב כשמכשיר הטלפון הנייד פועל ומצוי עמכם.

בנוסף, ה BOLT2 מאפשר לכם לראות על המפה משתמשים אחרים הרוכבים עם מחשבי רכיבה של וואהו ולאחרים לראות אותכם במידה ואפשרתם זאת בהגדרות. זה נוח במידה ואתם מארגנים רכיבה משותפת או מעוניינים שהמכשיר ינווט אותכם אל חבר מסוים. החיסרון הוא שמדובר ביכולת הרלוונטית רק עבור מי שרוכב עם מכשיר BOLT או ROAM של וואהו.


מנגנון לביצוע אימונים מובנים

ה BOLT2 כולל אשף מיוחד המאפשר לכם לבצע אימונים מובנים (אינטרוולים) בין אם בזמן רכיבה בחוץ ובין אם על הטריינר.

במידה ויש לכם חשבון בפלטפורמות כגון TrainingPeaks, Today's Plan או TrainerRoad תוכלו לבנות את האימונים ישירות באפליקציות אלה ולסנכרנם בצורה אוטומטית למכשיר, כך שיופיעו בספריית האימונים של המכשיר זמינים לבחירה. כל אימון יכול להיבנות עם יעד הספק, דופק או סל"ד.  

ספריית האימונים כוללת גם חמישה אימונים מובנים שנטענו ע"י WAHOO מראש: 2 מבחני FTP (8 ו 20 דקות מבחן) ו 3 אימונים שונים מבית היוצר של קבוצת INEOS  GRENADIERS.

בזמן ביצוע האימון ה BOLT2 יציג מסך ייעודי ובו מידע רלוונטי והתראות לגבי האימון עצמו, כגון השלב שבו אתם נמצאים, קצב התקדמותכם ועוד. ניתן כמובן להשהות את האימון בכל רגע ולהתחילו מחדש במידה ואתם רוכבים בחוץ וצריכים להתאים את עצמכם לתנאי הדרך ואפילו לדלג על שלבים.


חיבור לטריינר

היות ו WAHOO היא מיצרניות הטריינרים המובילות בעולם, היא כמובן כללה ב BOLT2 את האפשרות לחבר את הטריינר החכם שלכם למכשיר באמצעות פרוטוקול ANT-FE-C ולבצע בעזרתו אימונים שונים במספר שיטות:

  • אימונים מובנים במוד ERG בהם ה BOLT2  שולט על הטריינר ומכתיב את ההתנגדות הנדרשת בהתאם לאינטרוולים של האימון שבחרתם בלא קשר לקאדנס ולהילוך בו אתם נמצאים.
  • אימונים בהם אתם קובעים בעצמכם את סף ההתנגדות של הטריינר בהתאם לגובה הספק מסויים (Target Watt) או עצימות (Resistance).
  • רכיבת מסלול וירטואלי כלשהו – בו הטריינר מדמה התנגדות בהתאם לשיפועי המסלול שבחרתם לרכוב. את המסלול אתם יכולים לבחור מאימונים קודמים שבצעתם, או לטעון מסלול מסוים שבניתם או הורדתם מאפליקציות צד-שלישי נפוצות דוגמת סטראבה , KOMOOT או RideWithGPS.

במהלך הסקירה ביצעתי מספר אימוני ERG על הטריינר בהם ה BOLT2 שלט והכתיב את ההתנגדות לטריינר בהתאם לאימון המסויים שביצעתי. כולם בוצעו ללא דופי ובצורה טובה ומסכי התצוגה במכשיר לטובת ביצוע אימונים אלה הם אינפורמטיביים ושימושיים.


קישור לסנסורים

ה BOLT2 מאפשר קישור לכל הסנסורים המקובלים דוגמת מד-דופק, מד מהירות, מד סל"ד ומד הספק ובנוסף וואהו פיתחה אינטגרציה וממשק לעוד סנסורים מגוונים וביניהם:

  • מערכות הילוכים אלקטרוניות של Shimano Dura Ace Di2, SRAM eTAP, FSA WE ו Campagnolo EPS – עבורן מתאפשרת הצגת מצב ההילוך (קדמי ואחורי) כמו גם מצב טעינת הבטרייה.
  • חיישני חמצון השריר של BSXInsight ו Moxy Muscle Oxygen – עבורן מוצגים מדדי המוגלובין שונים
  • חיישני הספק המציגים מטריקת Cycling Dynamics דוגמת חלוקת הכוח בין הרגליים

הקישור מתאפשר הן בבלוטות והן באנט וניתן לבצעו הלכה למעשה ישירות ב BOLT2 או דרך האפליקציה המלווה.

אפשרות לקישור דואלי באנט ובלוטות' היא כמובן יכולת מבורכת, אבל לא הצלחתי למצוא דרך לכפות על המכשיר להתמפות לסנסור כלשהו באמצעות פרוטוקול מסוים, למשל ANT ולא בלוטות' וזה סוג מסוים של חיסרון מבחינתי שכן יש מקרים בהם יכולת כזו הינה רלוונטית.


דיוק GPS

בדומה לרוב מחשבי הרכיבה המובילים כיום, ה BOLT2 מבצע את עבודתו נאמנה בכל הקשור להקלטה ודיוק נתוני GPS. המכשיר תומך בחיבור לרשתות הלווין של GPS (ארה"ב), Galileo (אירופה) ו Glonass (רוסיה).

ה BOLT2 בצבע הסגול

כפי שניתן לראות בתמונה לעיל, המסלול המתקבל די צמוד לכבישים במפה ובהשוואה להקלטות שבוצעו במקביל במחשבי רכיבה מתחרים הוא מספק רמת דיוק זהה. ביצעתי עם המכשיר לא מעט רכיבות ובכולן התוצאות היו זהות, קרי כמצופה וללא ממצאים חריגים.


מוכנות לפעולה – לא אחת מהתכונות החזקות של ה BOLT2

אני לא יודע מה וואהו מבצעת בפעולת ההדלקה של המכשיר, אבל אין ספק שזהו אחד ממחשבי הרכיבה היותר איטיים בהיבט הזמן שלוקח מרגע שלחצתם על כפתור ההדלקה ועד שהמכשיר מסיים להעלות את מערכת ההפעלה וזמין לשימוש. מדובר על סדר גודל של כדקה פלוס מינוס. כנראה שהמעבד במכשיר הוא לא מהאריות בשוק ואם נודה על האמת גם המעבר בין המסכים השונים מרגיש טיפ טיפה איטי, אבל לחלוטין לא משהו שהוא Show Stopper. אם אתם מאלה שמגיעים לאימוני הקבוצה בשנייה האחרונה ואין לכם הרבה זמן להתארגן כי הקבוצה כבר יוצאת לדרך כדאי לקחת בחשבון עוד כמה שניות טובות שתצטרכו לחכות עד שתוכלו ללחוץ START ולהקליט את האימון.


STARVA LIVE SEGMENTS

במידה ויש לכם מנוי בתשלום ל STRAVA, תוכלו לסמן ולבחור קטעי LIVE SEGMENTS האהובים עליכם ולסנכרנם בצורה אוטומטית למכשיר.

בכל פעם שתרכבו בחוץ וה BOLT2 יזהה כי הנכם מתקרבים לקטע שכזה, יופיע מסך תצוגה מיוחד עם נתונים על הקטע המאפשרים לכם להתחרות כנגד שיאים קודמים שלכם או כנגד בעל/ת התוצאה הטובה ביותר הרשומה בסטראבה – KOM/QOM.


התראות חכמות

פיצ'ר נחמד שוואהו שחררה ממש לאחרונה כחלק מעדכון Firmware למכשיר הינו היכולת לבנות התראות חכמות. באמצעות אשף באפליקציה המלווה תוכלו להגדיר הודעות שתרצו לקבל בהינתן זמן שחלף או מרחק שעבר או כמות קלוריות ששרפתם.

לדוגמא – התראה שתודיע לכם 'לא לשכוח לגמור בקבוק שתייה' כל חצי שעה.

למרות שעל פניו זה נשמע טריוויאלי, מצאתי ביכולת הזו תועלת ושימוש וקצת מפתיע שחברות אחרות אינן מאפשרות זאת במכשיריהם.


שורה תחתונה

יתרונות

  • מכשיר רובסטי ואיכותי
  • מסך תצוגה ברור גם בתנאי תאורה משתנים
  • הגדרת המכשיר באמצעות אפליקציה מלווה בנייד – פשוט, ברור ומהיר. ממשק משתמש UI/UX מצוין
  • פס נורות חיווי פונקציונלי ושימושי לטובת התראות, הצגת עצימות של הספק/דופק/מהירות, פניות
  • שדות מידע רבים ומגוונים, כולל שדות בייצוג צבעוני וגרפי
  • פרופיל גובה צבעוני (Elevation) – מאפשר הבנה של הקושי הצפוי
  • ממשק אוטומטי דו כיווני ל STRAVA, TRAININGPEAKS ולפלטפורמות נוספות
  • אינטגרציה לטלפון חכם (הודעות)
  • קישור לרדאר Garmin VARIA
  • Live Tracking
  • מפות חינמיות של כל העולם
  • אפשרות להגדרת התראות חכמות
  • תמיכה ב STRAVA LIVE SEGMENTS

חסרונות

  • זמן מוכנות לפעולה מרגע הדלקה ועד זמינות לשימוש – איטי
  • אין יכולת לדפדף אחורה בין מסכי התצוגה. רק קדימה
  • לא ניתן להגדיר את מסכי התצוגה במכשיר עצמו אלא רק באפליקציה המלווה בטלפון הנייד
  • מסך תצוגה קטן יותר לעומת דגמים מתחרים
  • אין עדיין תמיכה בפונקציית  Climb PRO אך וואהו רמזה שהיא צפויה בקרוב
  • פונקציונליות סגורה – המכשיר אינו 'פתוח' כך שיאפשר יצירת פונקציונליות נוספת ע"י הקהילייה באמצעות  API
  • אין קישור אוטומטי ל Garmin Connect – אם כי גם לרוב היצרנים שאינם גרמין אין קישור שכזה
  • לא מצאתי דרך לכפות על המכשיר להתמפות לסנסור בפרוטוקול מסוים שאני בוחר. למשל באנט
  • אין אפשרות ליצירת מספר פרופילים עבור שימוש שונה במכשיר עם מספר זוגות אופניים למשל כביש ושטח

ה BOLT2 מיצוב ותמחור

מיצוב פנימי –

משפחת מחשבי הרכיבה של וואהו כוללת כיום שני דגמים: ה BOLT2 וה ROAM שניתן להגדירו כאחיו הגדול.

ה BOLT2 מימין ו ה ROAM משמאל

מבחינה פונקציונלית הם די זהים כאשר השוני העיקרי ביניהם הינו בעיקר חומרתי בהקשר של משקל, מידות, זיכרון פנימי, אורך חיי בטרייה וכמובן גודל מסך התצוגה, כאשר ב ROAM גודלו הינו 2.7 אינץ ואילו ב BOLT2 גודלו הוא 2.2 אינץ בלבד.

את ה BOLT2 וואהו מתמחרת ב 300 דולר לעומת דגם ה ROAM המתומחר כעת ב 380 דולר.

היות והמכשירים זהים בפונקציונליות שלהם, השיקול באם להשקיע 80 דולר נוספים ולבחור ב ROAM לעומת ה BOLT2 מתמצה בסוגיית גודל המסך של המכשיר. אישית אני חושב שגודל המסך של ה BOLT2 מספק, אבל זה עניין סובייקטיבי לגמרי.

מחירו בארץ כפי שנקבע ע"י היבואן (רוזן ומינץ) הינו: 1,589 ₪ או 1,398 ₪ לחברי מועדון. המכשיר מגיע עם שנה אחריות.


מיצוב אל מול המתחרים –

GARMIN:

מכשירי גרמין: ה EDGE 830 מימין ו ה EDGE 830 משמאל

ה BOLT2 מתומחר שווה ל EDGE 530 וכ 100 דולר פחות מה EDGE 830 המגיע עם מסך מגע. מבחינת יכולת הוא מציע פונקציונליות פחות או יותר שווה אך עדיין יש תחומים מסוימים בהם הוא חסר לעומת ה EDGE ובשורה התחתונה, לעניות דעתי, אין בו פיצ'ר שיגרום ללקוח קיים ומרוצה באקו-סיסטם של גרמין לקום ולערוק.

BRYTON:

Bryton launches new Rider S500 performance cycle computer | road.cc
ה S500 של Bryton

ה BOLT2 מתומחר בצורה דומה ל Rider S500 של ברייטון. מבחינה פיצ'רים הם פחות או יותר דומים אם כי לוואהו יכולות ניווט מתקדמות יותר והוא אינו תלוי בקישור לטלפון הנייד. מצד שני ל S500 יש מסך מגע ול BOLT2 לא.

HAMMERHEAD (כיום SRAM):

מכשיר SRAM/HAMMERHEAD: ה Karoo2

ה BOLT2 מתומחר ב כ $100 פחות מה KAROO2, אך ה KAROO גדול ממנו משמעותית מבחינת מסך (3.2 אינץ לעומת 2.2 אינץ). מבחינה פונקציונלית אפשר לטעון כי הם מציגים יכולות דומות וההשוואה הינה סובייקטיבית ותלויה בדרישות. ההבדל המרכזי הוא כאמור בגודל המסך.

אל מול STAGES:

Stages expands Dash computer line with color GPS units - BikeRadar
מכשירי STAGES: ה M50 מימין וה L50 משמאל

ה BOLT2 מתומחר בצורה דומה לדגם ה L50 שהינו בעל מסך גדול יותר (2.7 אינץ) ו ב $50 יקר יותר לעומת ה M50 שהינו בעל מסך קטן יותר (2.25 אינץ). נכון להיום ה BOLT2 מציג יכולת פונקציונליות מגוונת יותר.


לסיכום

ה BOLT2 הינו מחשב רכיבה מצוין וכיפי לשימוש שבהחלט מהווה חלופה ראויה למי שרכישת מוצר שאינו של גרמין אינה טאבו עבורו. אם יש משהו שוואהו מצטיינת בו בכל מוצריה הוא בפיתוח ממשק משתמש נוח, ידידותי וייחודי אל מול מתחרותיה. טביעת האצבע הזו ניכרת גם ב BOLT2.

גודל המסך הוא על הגבול שבין 'מספיק גדול' לבין 'קטן מדי' אבל השימוש הנכון של וואהו בצבעים, פונטים ופסי התאורה מטים את הכף לטובת 'מספיק גדול'.

מבחינת פיצ'רים, הפונקציונלית המשמעותית היחידה שחסרה לי הינה יכולת מקבילה ל CLIMB PRO דוגמת זו של גרמין, ברייטון ו SRAM/HammerHead (שבימים אלה ממש קפצה מדרגה נוספת בכל מה שקשור לקטלוג עליות) ואני תקווה שוואהו תפתיע ותוציא כזו בקרוב.

מבחינת תמחור הרי שמחיר של $300 עבור סט היכולות והפיצ'רים של ה BOLT2 הוא בסך הכל מחיר סביר ששם אותו במיקום זהה אל מול רוב מתחריו.

מן הסתם ה BOLT2 יקרוץ יותר עבור אלה שכבר משתמשים במוצריה של WAHOO דוגמת טריינרים (KICKR) או שעון הטריאתלון (RIVAL) וזאת בזכות האינטגרציה המובנית אל מכשירים אלה, אבל לא רק עבורם. למחשבי הרכיבה ממשפחת ה ELEMNT יש פידבק חיובי מצד לא מעט משתמשים בפועל כמו גם ותק מצטבר של כמה שנים. תוסיפו לכך גם את השירות הטוב של החברה ובהחלט מדובר בחלופה הראויה להישקל מצד כל מי שמחפש להצטייד במחשב רכיבה חדש.


הירשמו לאתר וקבלו עדכונים בדבר תוכן חדש ישירות לאימייל שלכם

כתיבת תגובה