על שלוש פלטפורמות אימוני רכיבת indoor דיברה התורה – רולרים, טריינרים ואופניים. בעוד שהן חולקות מן המשותף הרי שיש ביניהן שונות לא מעטה המתבטאת בין היתר גם במיקוד האימון.
בעוד שחלק א' עסק ברולרים ועל ההבדל בינם לבין טריינרים (לינק לכתבה). חלק ב' מוקדש לאופניים נייחים עם דגש על 'אופניים חכמים' ואינטראקטיבים.
חלק ב' – אופני אימון נייחים
מה זה בעצם?
אופנים נייחים מגיעים במגוון צורות, גדלים ויכולות אך העיקרון המנחה בכולם הינו שמדובר בפלטפורמת אימון רכיבה סטטית בעלת יכולת לדמות וליישם התנגדות ברמות שונות. כמובן שהאופן והמנגנון שבאמצעותו מיושמת התנגדות זאת כמו גם מבנה האופניים, תנוחת הרכיבה שהם מאפשרים, תחושת הרכיבה והפונקציונליות, הם המבדילים בין הדגמים השונים והם אלה שקובעים את ייעודם והתאמתם לסוגי האימונים השונים – למשל אימוני כושר, ספינינג, רכיבה וכו'.
ככל שהאופניים ומנגנון ההתנגדות המיושם בהם, הינם מתקדמים יותר טכנולוגית, כך טווח ההספק ותחושת הרכיבה יהיו טובים יותר כמו גם היכולת שלהם להתחבר למגוון אפליקציות אימון.
מדרג ה 'חוכמה' באופני אימון
בדומה לטריינרים, גם אופניים נייחים ניתן לדרג בצורה הבאה:
- אופניים פשוטים – אינם יודעים למדוד ולשדר את הוואטים של הרוכב וכפועל יוצא אינם יכולים ליישם התנגדות מדויקת אלא רק מקורבת/משוערת כפי שנקבעת ע"י הרוכב. אופניים אלה גם אינם מאפשרים יכולת להתחבר בצורה ישירה ואינטראקטיבית לאפליקציית אימון כלשהי. בדרך כלל רוב אופני הכושר והספינינג שנמצא כיום במועדוני כושר או בשימוש ביתי – יהיו מסוג זה.
- 'אופניים חכמים' – מסוגלים ליישם התנגדות מדויקת הניתנת למדידה וכיוון ע"י הרוכב ובנוסף מסוגלים לשדר את הסל"ד והספק ההתנגדות בוואטים (באנט ו/או בבלוטות) כך שניתן להתחבר לאפליקציות אימון שונות וליהנות מחוויית השימוש אותו הן מציעות (אם כי בצורה מעט מוגבלת). דוגמא לאופניים מסוג זה – הינם KEISER M3i ו PELOTON Bike (הדגם הקודם והפופולרי מאוד של חברת PELOTON). העובדה שהאופניים מספקים מנגנון המאפשר דיוק בכוונון ההתנגדות מאפשרת לעבור מאימון בעצימות משוערת הנסמכת על תחושה – לאימון מדויק ומדיד עם כלים ויתרונות ברורים למאמן ולמתאמן.
- 'אופניים חכמים’ ואינטראקטיביים – הקניית היכולת האינטראקטיבית מאפשרת לאופניים גם להפעיל התנגדות דינמית אוטומטית ע"פ פקודה של גורם צד שלישי – דוגמת אפליקציית אימון. כיום רוב אפליקציות האימון מציעות מגוון של רכיבות מסלולים וירטואליים ו/או אמיתיים כמו גם אימונים מובנים בהם נדרש לרכוב ולעמוד ביעד וואט מסוים. אופניים אינטראקטיביים מסוגלים לקבל מהאפליקציה את שיפוע המסלול ולהתאים את ההתנגדות הנדרשת בקורלציה לשיפוע זה. בצורה זו הם מקנים לרוכב חווית רכיבה המדמה את שינויי המסלול והקושי הנדרש בשל כך. כמו-כן, באימונים מובנים (Structured Workouts), אופניים אינטראקטיביים יודעים לעבוד במוד שנקרא ERG שבו הם אחראים לשמור על יעד הוואט הנדרש בכל אינטרוול ללא קשר לסל”ד ולכוח אשר אתם נמצאים בו. מעין מאמן אוטומטי אשר דואג שתעמדו ביעד האימון הנדרש – מבלי צורך להשתמש ולהחליף הילוכים.
ללא ספק, את סוף שנת 2019 ניתן להגדיר כתחילת מהפכת 'האופניים החכמים' והאינטראקטיביים, עם הכרזות דגמים חדשים של מספר יצרנים מובילים דוגמת Wahoo, Stages, SRM ואחרים ותחילת אספקה שוטפת של מספר דגמים שהוכרזו עוד בשנת 2018 דוגמת זה של Garmin/Tacx ו WattBike.
מה שונה ב'אופניים חכמים' לעומת 'טריינר חכם'?
אם תרצו, בצורה פשטנית – 'אופניים חכמים' הם למעשה 'טריינר חכם' שצימח שלדת אופניים עם כל מכלול הדיווש הנדרש. כרגע רוב מחירי 'אופניים חכמים' בחו"ל נעים בין $2,500 – $3,500 לעומת מחירי 'טריינרים חכמים' מתקדמים הנעים בין $1,000 – $1,400, אז מדוע שנרצה לשלם תוספת של כ $2,000 ואף למעלה מכך ע"פ שימוש באופניים הפרטיים שלנו על טריינר? הרי לרובנו יש כבר אופניים.
זמינות שימוש מיידית
- אופניים נייחים מספקים זמינות נוחה ומיידית לאימון – אין צורך בהעלאת האופניים מהמחסן והרכבתם (ויותר מאוחר פירוקם) מהטריינר או במידה ואתם עושים שימוש בטריינר מסוג Direct Drive אזי אין צורך בפירוק והרכבה של הגלגל האחורי.
- העובדה שאין צורך לעשות שימוש באופניים שלכם אומרת גם שהם ייהנו מפחות בלאי, לכלוך ושחיקה של חלקים.
- גם אם אתם חולקים את השימוש באופניים החכמים עם בן/בת הזוג בבית, שינוי והתאמת המידות הוא תהליך פשוט ומהיר.
עיצוב – אפשר לאהוב או לא, אבל אי אפשר שלא לשים לב
בניגוד לטריינר שניתן לקפל ולהזיז וגם אם תבחרו להשאירו במקום הוא נמוך ובדרך כלל נסתר מהראיה, ל'אופניים חכמים' יש נוכחות בחדר ורוב היצרניות השונות נתנו דעתן לכך ודאגו לעצבם בצורה מיוחדת ובולטת. משקלם הכבד (בדרך כלל למעלה מ 30 ק"ג) אומר שאינכם מעוניינים להזיזם ממקום למקום. זהו רהיט ספורטיבי לכל דבר עם אמירה עיצובית בחלל החדר בו ימוקם ושונה בתכלית ממראה הטלאי שנוצר בחיבור אופניים רגילים לטריינר – יהיו האופניים שלכם יפים ככל שיהיו.
כיוון והתאמה מדויקת למידות הרוכב – אידיאלי להתנסות בתנוחות וזוויות רכיבה שונות
רוב דגמי האופניים החכמים המתקדמים, מזכירים מאוד את מערכת האופניים שתמצאו אצל מתאם מידות אופניים (Bike Fitter) בכך שהם מאפשרים שינוי והתאמת המידות של כל המערכות באופניים: מוט המושב, כיסא, כידון, פדלים, זרוע הקראנק ועוד. פירוש הדבר ש –
- תוכלו להתאים את מנח האופניים 1:1 בהתאם למדידות האישיות שלכם.
- תוכלו לנסות תנוחות ומנחים חדשים כאוות נפשכם מבלי לחשוש לעשות טעויות שיעלו לכם בריצה חזרה ל Bike Fitter (ולהוצאות כספיות נוספות). ההתאמות הם במרווחים מוגדרים ומסומנים בבירור, כך שכל שינוי שתעשו הוא ברור וניתן לשחזור.
בנוסף תוכלו לשנות (ברוב הדגמים) ולהחליף לחלוטין את דגם המושב, הכידון (כולל הוספת אירובר) והפדלים – כך שאפשרויות המשחק שלכם הן כמעט אינסופית.
סימולציה וירטואלית של מערכות הילוכים שונות
בדגמי 'אופניים חכמים' מתקדמים, מערכת הדיווש הינה וירטואלית לחלוטין – אין שרשרת, אין מעביר אחורי וקדמי, קסטה וכו'. זה אומר שאתם לא מקובעים למערכת הספציפית המותקנת על האופניים שלכם ובמרבית הדגמים תוכלו לקבוע, לשנות ולהתנסות עם איזה מערכת הילוכים שתרצו – החל מ Shimano Di2, SRAM eTAP, או Campagnolo, דרך גודל הקסטה וכלה בסוג ה Chainrings, כולל להגדיר קומבינציות שלא קיימות כלל במציאות. גם את המעברים והקפיצות בין ההילוכים עצמם תוכלו לקבוע ולהגדיר בעצמכם.
תמיכה בכל מגוון אימוני ה indoor הקיימים
בהקשר הזה אין הבדל בין 'אופניים חכמים' ל'טריינרים חכמים'. האופניים מאפשרים חיבור ועבודה עם כל אפליקציות האימון הנפוצות (זוויפט, טריינררוד, סאפרפסט, רובי ואחרות) ובמידה ומדובר באופניים המאפשרים אינטראקטיביות הרי שהם תומכים בכל סוגי האימונים הקיימים ובראשם SIM ו ERG. אין אימון שאתם רגילים לבצע על 'טריינר חכם' שלא תוכלו לבצע על 'אופניים חכמים'.
Future Ready
אצל מרבית יצרניות 'האופניים החכמים' תוכלו למצוא 'הכנה למזגן' שתאפשר מימוש עתידי של פונקציות וירטואליות מתקדמות דוגמת היגוי, בלימה ועוד. הדבר בא לידי ביטוי בלחצנים הממוקמים בכידון והניתנים לתכנות ולהגדרה, כך שבמידה ואפליקציות האימון יתמכו יום אחד בפונקציות אלה, ניתן יהיה להפעילן בצורה אינטגרלית ללא צורך במכשירי עזר למיניהם.
רעש מינימלי
כיום רוב 'הטריינרים החכמים' המתקדמים מאפשרים עבודה שקטה במיוחד. בדרך כלל הרעש העיקרי שאתם שומעים הוא רעש הדיווש המגיע מהאופניים שלכם. ב'אופניים חכמים' לעומת זאת אין בכלל מערכת דיווש (שרשרת, קסטה וכו') מה שהופך אותם לשקטים עוד יותר.
אבזור
כפלטפורמת אימון חדשנית, רוב היצרנים מנסים לכלול עזרי אבזור נוספים שיהפכו את חווית הרכיבה לנוחה יותר. אביזרים אלה כוללים למשל: מגש עבודה להנחת שלט הטלוויזיה או הטלפון, מתקן תליה/תפיסה לטאבלט, מאווררים חכמים לקירור (למשל בדגם של GARMIN/TACX), מסכי חיווי, מעלית/Climb המאפשר הטיית האופניים מעלה ומטה בהתאם לסימולצית השיפועים בעת האימון (למשל בדגם של WAHOO), מתלה לבקבוקי שתיה, פורטי USB לטעינת מכשירים ועוד.
תמיכה ושירות – אתגר לא פשוט
האתגר המרכזי ב'אופניים חכמים' שהיצרניות השונות צריכות לפתור הינו נושא התמיכה. אם תמיכה בטריינר היא מורכבת הרי שב'אופניים חכמים' היא מורכבת שבעתיים.
- התקנה – 'אופניים חכמים' מסובכים יותר להתקנה מאשר טריינר וגם אם אתם בעלי חוש טכני טוב, הרי שהמשקל הכבד של המכלול והחלקים הוא מאתגר לסחוב, להרים ולחבר. כדאי לברר באם האופניים מגיעים כבר מותקנים ובמידה ולא – האם שירותי התקנה כלולים במחיר או ניתן לרכשם במידת הצורך.
- טיפול בתקלות שבר – כיום רוב תקלות השבר בטריינרים (וכאלה לצערנו ישנן) מטופלות לרוב ע"י החלפת הטריינר התקול בחדש. פעולה הדורשת מהלקוח לשלוח או להביא פיזית את הטריינר למקום בו נקנה ולהחליפו באחר. ב'אופניים חכמים' פעולה זו אינה טריוויאלית כלל בשל משקל האופניים וגודלם. תחשבו על המקרר במטבח – כשהוא מתקלקל, אף אחד לא מעלה בדמיונו להעמיס אותו על הרכב ולנסוע איתו לשקם אלקטריק, נכון? זה אומר שמוד התמיכה במוצרים אלה צריך להיות מותאם לטיפול והגעה של טכנאי אל הלקוחות הביתה – פירוש הדבר הכשרות, מלאי חלפים ופיתוח פרוצדורות ומערך שירות שעדיין לא קיימים כיום אצל כל היצרנים והיבואנים.
מה המצב בארץ?
גם אם נתעלם מהקורונה והמחסור העולמי שיצרה בשל ביקוש היסטרי לאופניים וכל מה שנלווה להם, הרי מי שרוצה לרכוש 'אופניים חכמים' בארץ ימצא שהמבחר העומד בפניו מצומצם מאוד.
לרוב יצרניות 'האופניים החכמים' אין ייצוג בארץ וגם אם יש להן, היבואנים לא ממהרים להביא דגמים אלה בשל העלויות הגבוהות והחשש כי לא ימכרו כמו גם בשל התקורות הנדרשות בהקמת מערך תמיכה לוגיסטי הנדרש ע"מ לספק תמיכה ראויה.
נכון להיום, מבחינת 'אופניים חכמים' ואינטראקטיביים – הבחירה היחידה שעומדת בפני הלקוח הישראלי היא האופניים החכמים של GARMIN TACX – ה NEO SMART BIKE שמחירם הרשמי הינו 13,990 ש"ח. אגב, מי שמעוניין להתנסות מוזמן לקפוץ לחנות היבואן בנמל ת"א – שם יש לכם אפשרות לרכוב עליהם ולנסות בעצמכם.
החדשות הטובות הן שרוזן ומינץ, יבואן WAHOO, הצהיר על כוונתו להביא לארץ את אופני ה KICKR SMART BIKE, אך כרגע הנושא מתעכב בשל מחסור עולמי מצד WAHOO.
מבחינת 'אופניים חכמים' שאינם אינטראקטיביים, קרי כאלה שמספקים התנגדות מדויקת ויכולת להתחבר לאפליקציות שונות (בצורה חד כיוונית) הרי שהמצב טוב יותר ותוכלו למצוא בארץ מספר דגמים:
- אופני M3I של KEIRSE- יבואן PROGYM
- אופני SPINNER של PRECOR – יבואן PRECOR ישראל
- אופני SKILLBIKE של TECHNOGYM – יבואן אגנטק
- אופני IC8 של LIFE FITNESS – יבואן אנרג'ים
KEISER TECHNOGYM LIFE FITNESS PRECOR
באם מישהו מכיר דגמים נוספים הזמינים לרכישה בארץ אשמח שיידע אותי ואעדכן פוסט זה.
שורה תחתונה
- חשוב לציין כי לא כל דגם 'אופניים חכמים' מספק את כל הפיצ'רים והיכולות שתוארו לעיל. יש בהחלט הבדל בין הדגמים השונים ולכן אם אתם שוקלים לקנות דגם מסוים שווה להבין יותר לעומק באם הוא נותן מענה לכל דרישותיכם בדגש על התאמה למידותכם וליכולת לשנות מערכות ורכיבים שונים אותם תרצו להחליף ולהתקין באופניים.
- למי שאילוצי תקציב ומקום פנוי בבית אינם שיקול מרכזי, 'אופניים חכמים' הם בהחלט אופציה מעניינת וקורצת. הם יודעים להציע כל מה ש'טריינר חכם' מציע ואף יותר. הצד השני של המטבע הוא שהחסרונות הינם המחיר הגבוה, גודלם, משקלם והעובדה שהם אינם ניידים.
- ברוב הדגמים ניתן לחקות 1:1 את תנוחת ומידות האופניים שלכם, כך שגם מי שחשוב לו לתרגל נושא זה לקראת תחרות דוגמת אירונמן, יקבל לכך מענה.
- מבחינת עלות, אם מביאים בחשבון את חיסכון עלויות הבלאי על האופניים (או עלות אלטרנטיבית של רכישת אופניים ייעודים לשימוש על טריינר) כמו גם חיסכון אפשרי של ביקור או שניים אצל Bike Fitter, הרי שהפערים בשקלול המחיר מצטמצמים.
- צריך לזכור שאצל רוב היצרניות, עדיין מדובר במוצרים שהינם דור ראשון שאינם חפים מתקלות. כדאי להשקיע ולקרוא קצת סקירות וביקורות של משתמשים ולבדוק מול היבואן איך מתבצע תהליך התמיכה? מה קורה כאשר נדרש להחליף את האופניים? וכדומה. בעוד שבחו"ל משלוחים (ואפילו משלוחים כבדים) הוא נושא מפותח ויעיל, בארץ אין זה כך.
רשימת כל דגמי האופניים החכמים הנתמכים כיום עם זוויפט: לינק