משפחת מחשבי הרכיבה של גרמין כוללת כיום 4 דגמים הנבדלים ביניהם בעיקר בגודל המכשיר, בצורת ההפעלה (מסך מגע/כפתורים), בעושר הפונקציונלי שהם מציעים וכפועל יוצא במחיר.
הדגם היוקרתי והבכיר במשפחת מוצרים זו הינו ה 1030Plus שיצא לפני כשנתיים לשוק והיווה בעצמו שדרוג חומרתי במעבד ובסוג המסך ל 1030 שהוכרז עוד באוגוסט 2017.
אתמול במסגרת אירוע השקה עולמי שהתקיים במפעל החדש של GARMIN-TACX בהולנד עבור כתבי מדיה מהתחום, אירוע שאליו הוזמן גם עבדכם הנאמן, הכריזה גרמין על מחליפו הרשמי ה – EDGE 1040.
הנה סיכום קצר של כל מה שחשוב לדעת על המכשיר החדש בדגש על השינויים אל מול הדגם הקיים. חשוב לציין שזו אינה כתבת סקירה שכן טרם יצא לי להתנסות ולבדוק את המכשיר בעצמי. כזו אני מקווה לבצע בתקופה הקרובה.
חומרה
הוכרזו שני דגמים חדשים
ה EDGE 1040 וכן גרסה סואלרית ה – EDGE 1040 Solar המגיע עם פנל סולארי אינהרנטי המאפשר טעינה מסוימת של הבטרייה בחשיפה לקרני שמש.
מימדים ומשקל
גודל המסך הינו 3.5 אינץ בשני המכשירים ולמעשה נותר כפי שהיה גם ב 1030Plus.
מבחינת משקל ה 1040 שוקל 126 גרם, כ 2 גרם יותר מ ה 1030Plus ו כ 8 גרם פחות מה 1040Solar ששוקל 134 גרם.
מימדי שני הדגמים החדשים זהים והינם: רוחב – 59.3 מ"מ / אורך – 117.6 מ"מ / עובי – 20 מ"מ.
מימדים אלה הינם טיפה יותר גדולים מאילו של ה 1030Plus אך לא בצורה משמועתית. מבחינת מראה הם נראים די זהים אם כי למכשירים החדשים מראה חלק ומלוטש יותר בקצוות.
חדי העין מביניכם יוכלו לראות כי גרמין החליפה את התופסן של המכשיר מפסלטיק למתכת (בתמונה האמצעית לעיל) וזאת ע"מ לפתור תלונות שהיו בעבר על מכשירים שנפלו באמצע הרכיבה כתוצאה משבירה של מנגנון זה.
ההבדל בין הגרסה הרגילה לגרסה הסולארית
השוני בין הדגמים בא לידי ביטוי בשני מאפיינים עיקריים. הראשון הוא כמות הזיכרון המובנה במכשיר שמעשית מקנה יכולת אחסון גדולה יותר של מפות.
- ב 1040 – סך של 32 ג"ב זיכרון
- ב 1040Solar – סך של 64 ג"ב זיכרון.
- לשם השוואה ב EDGE 1030Plus – סך של 32 ג"ב זיכרון.
לא נראה שיש סיבה חומרתית לכך שה 1040Solar זכה לזיכרון גדול יותר מעבר לרצון של גרמין להציג אותו כיוקרתי יותר וכגורם נוסף המצדיק את פער המחיר בין השניים (ראו בהמשך).
וההבדל השני הוא כמובן באורך זמן השימוש של הבטריה ממצב של טעינה מלאה ועד להתרוקנות המחייבת הטענה חוזרת.
- ב 1040 – עד 35 שעות במצב של שימוש פעיל – קרי חיבור ומיפוי לסנסורים, הקלטת GPS וכו' ועד 70 שעות במצב פעולה הנקרא "Battery Saver".
- ב 1040Solar – עד 45 שעות במצב של שימוש פעיל תחת תנאי שמש וטעינה סולארית מינימלית ועד 100 שעות במצב "Battery Saver"
לעומת הדגם הקודם (1030Plus) מדובר בשיפור מרשים של בין 11 ל 21 באורך חיי הסוללה בשימוש פעיל ואף הרבה מעבר לכך במצב חסכוני. בהחלט שדרוג למי שנוטה לשכוח להטעין את המכשיר או מתכנן רכיבות ארוכות במיוחד.
גרמין טוענת כי בדגם הסואלרי ניתן להשיג תוספת של בין 20 ל 40 דקות זמן סוללה לכל שעה תחת חשיפה מתאימה לתנאי שמש ובהתאם למצב השימוש במכשיר. ניתן אפילו לטעון את המכשיר כשהוא מכובה ובמצב של 'שינה' (Sleep Mode) כל עוד המסך מופנה כלפי השמש, מה שאומר שאתם יכולים לשים את המכשיר על אדן החלון או במרפסת והוא יטען את הבטריה בצורה סולארית כשאתם לא עושים בו שימוש. בתנאי מזג האוויר המאפיינים את רוב ימות השנה בארץ שהינם אידאליים לטעינה סולארית, זה עשוי להיות שיקול אצל חלק מהאנשים לבחירה בדגם זה למרות הפרמיה במחיר (ראו בהמשך).
הפאנל הסולארי הינו אינהרנטי במכשיר ולא בא על חשבון גודל המסך אלא על חשבון המסגרת המקיפה אותו. תוכלו לראות שני לוחות טעינה בקצה העליון והתחתון של המסגרת. ישנו גם לוח שקוף יותר הנמצא ממש מתחת לכל המסך כולו. הוא אומנם אינו נראה, אך לעומת הדגם הרגיל (1040) הוא כן גורם לתצוגה להיראות טיפה יותר מעוממת.
טעינת המכשירים הינה באמצעות כבל USB Type C, מה שאמור שסוף סוף גם גרמין מיישרת קו עם התעשיה. הגידו שלום ולא להתראות לכבלי ה Micro USB הישנים.
תמיכה ב Multi Band GPS
גרמין החלה תומכת בכך במרבית השעונים החדשים מתוצרתה וכעת גם במכשירי ה 1040. טכנולוגיה זו מאפשרת איתור ומעקב אמין ומדויק יותר בעת שימוש בשעון בסביבות הנחשבות כמאתגרות למקלט GPS. למשל סביב בניינים גבוהים, בקניונים עירוניים או ביער תחת ענפי וצמרות עצים. ע"י חיבור מקבילי למספר מערכות לווין שונות וב 2 תדרים שונים (L1/L5) מול כ"א, ניתן להשיג באמצעות טכנולוגיה זו רמת דיוק הקטנה מ +/- 2 מטרים ע"י ניטרול קריאות ומדידות שגויות.
פונקציונליות
ממשק UI/UX משופר ויכולת הגדרה מתוך מכשיר הטלפון
גרמין ערכה ושידרגה את ממשק המשתמש במכשיר כך שיהיה אינטואטיבי וקל יותר לשימוש. גם למי שהינו משתמש ותיק בדגם ה EDGE 1030 הקודם, לא אמורה להיות בעיה להסתגל לשינויים תוך זמן קצר.
ה EDGE 1040 מאפשר לכם להגדיר את המכשיר ואת כל המידע המוצג (שדות המידע, מסכים וכו') בצורה נוחה ופשוטה מתוך אפליקציית GARMIN Connect בנייד. כל שינוי שתבצעו יעודכן ויסונכרן אוטומטית למכשיר בבלוטות.
למי שמעוניין בכך הממשק גם מכיל את האפשרות לתצוגה בעברית מלאה של כל שדות המידע.
אימונים אישיים ואדפטיביים
ניכר כי לגרמין ישנו חזון ברור המאפיין את פיתוח קו מוצריה בשנים האחרונות ומתבסס על הרצון לשלב אלמנטים של 'אינטלגנציה המלאכותית' (AI).
יש לגרמין אינספור נתוני ליבה שנקלטים ונאספים מסנסורים לבישים, שעונים ומחשבים חכמים על מצבם הפיזיולוגי וכושרם הנוכחי של לקוחותיה, אז מדוע שלא יעבדו אותם באלגורתמים מתוחכמים המגובים במחקרים מדעיים מתקדמים, יצליבו אותם אל מול מאגר נתונים עצום של כלל משתמשי גרמין וכל זאת ע"מ לספק תובנות משמעותיות ושימושיות. החל מבניית תוכנית אימונים אדפטיבית המותאמת למצבנו בכל יום, דרך דשבורד המציג מדדים ופרמטרים חשובים שיכולים לסייע לנו בניהול המאמצים והעצימות של הרכיבה בזמן אמת ועד לכלי אנליטיקה פוסט מורטום לטובת ניתוח מדויק של ביצועים, הפקת לקחים וטיוב התהליך כולו.
כחלק מאסטרטגיה זו, ה EDGE 1040 כולל מספר יכולות חדשות ומעניינות. חלקן עדיין בוסריות וצפויות להתפתח בהמשך:
POWER GUIDE – תוכנית רכיבה מומלצת למסלול מסוים
פונקציה זו יודעת לקחת מסלול מסוים שתבחרו ולבנות עבורכם תוכנית רכיבה ויעדי עצימות מפורטים ע"מ לעמוד בזמן יעד מסוים.
היא עושה זאת ע"י פירוק המסלול לסיגמנטים שונים וקטנים בהתאם לשיפועי הדרך ומשקללת נתונים כגון התוואי, המשקל של האופניים ושלכם וכמובן מצב כושרכם הנוכחי הבא לידי ביטוי ב FTP שלכם וכל זאת ע"מ לחשב מהו ההספק המומלץ לכם לכל סיגמנט שכזה. המידע הזה יוצג לכם בזמן אמת תוך כדי רכיבה ויכול לעזור לכם בניהול המאמץ לאורך המסלול. למי שמכיר את Best Bike Splits מדובר בפונקציונליות דומה.
ככל שהמסלול ארוך יותר ובעל שיפועים שונים, כך בתגדל בהתאמה כמות הסיגמנטים והשונות בין המאמצים המומלצים לכל קטע.
את יצירת התוכנית עצמה מבצעים בטלפון באפליקציית ה GARMIN Connect או ב WEB ולאחר מכן היא מסתנכרנת עם המכשיר. תוכלו לשחק עם הגדרות ה POWER GUIDE טרום הרכיבה ואפילו בזמן אמת, ע"י הזזת חוגה שנעה בין 1 ("קל יותר") ל 10 ("קשה יותר") – וזאת בהתאם להרגשתכם בשלב התכנון או בפועל בשטח. כמובן שהזמן הצפוי ישתנה בהתאם.
כפי שניתן להבין, הכל מתבסס על וואטים ולכן מתחייב שימוש במד הספק.
CYCLING AVALIBILITY – איזה סוג רוכב אתם
'אשף' אוטומטי המקטלג את יכולת הרכיבה שלכם בהתבסס על המידע שה EDGE 1040 צובר עליכם ע"מ להראות לכם איזה סוג של פרופיל רוכב אתם – מטפס, ספרינטר, נג"ש וכדומה. ככל שתבצעו יותר אימונים במכשיר, כך יהיה לו יותר מידע והקיטלוג שלכם יהיה עדכני ומדויק יותר.
נתון זה עשוי לספק לכם זווית ראיה רחבה יותר על סוג האימונים שאתם מבצעים כך שתוכלו למקד טוב יותר את אימוניכם בהתאם למטרות שהצבתם. למשל באם היעד שלכם הוא אירונמן ואתם רואים שכרגע האימונים שאתם מבצעים מקטלגים אותכם כספרינטר, סימן שכדאי להתחיל ולשלב אימונים עם מיקוד המותאם יותר ליעדכם.
שימו לב שמשום מה האשף החדש לא מסתכל על רכיבות קודמות שביצעתם טרום ה EDGE 1040 מה שאומר שהמידע הזה יהיה שימושי ומעודכן רק לאחר שתבצעו כמות מספיקה של רכיבות שיוקלטו בעזרת המכשיר החדש.
COURSE DEMANDS – עד כמה המסלול שבחרתם מתאים לכם
פונקציה זו מספקת לכם תובנה לגבי סוג המאמץ שיידרש מכם ע"מ לרכוב מסלול מסוים שתבחרו. החלוקה היא לפי מאמץ אירובי, אנארובי וכדומה. הרעיון הוא שתוכלו לראות באם מסלול מסויים מתאים ליכולות הנוכחיות שלכם בהתאם לקטלוג הפרופיל שלכם כרוכבים כפי שתיארתי לעיל.
לא בטוח עד כמה זה שימושי בשלב הזה והאם זה מה שיגרום לכם לוותר מלרכוב מסלול מסוים. אבל יכול להיות שזה בסיס להתחלה למשהו יותר פרקטי ושימושי שגרמין מתכוונת לשכלל בהמשך.
STAMINA
STAMINA או "סיבולת" כפי שגרמין בחרה לתרגם זאת לעברית, הינו סוג של מחוון הנותן לכם אינדיקציה לגבי מצב 'טנק' (מיכל) האנרגיה הזמינה לכם בזמן הרכיבה (וגם בריצה). ה STAMINA הוצגה לראשונה בשעוני ה FENIX7 ו ה EPIX2 החדשים וכעת מוצאת את דרכה לכל דגמי הקצה החדשים של שעוני ומחשבי הרכיבה של גרמין.
אחד השימושים במחוון הוא בזמן אמת ככלי לקבלת החלטות המסייע בניהול מאמץ העצימות בצורה טובה יותר תוך כדי הרכיבה עצמה. למשל – האם ברגע מסוים יהיה נכון מצידכם ללחוץ על הדוושה ע"מ להשיג בריחה מן הפלטון או מהו משך הזמן הצפוי שתוכלו להמשיך ולהחזיק בעצימות שבה אתם רוכבים כרגע. ה STAMINA יודע להציג לכם גם חיזוי די מדויק של כמה זמן ולאיזה מרחק תוכלו להשיג באם תמשיכו במאמץ הנוכחי שלכם.
ניתן להשתמש ב STAMINA גם ככלי 'פוסט מורטום' לניתוח המאמץ שביצעתם לטובת הסקת מסקנות ותובנות.
תוכלו לקרוא בהרחבה על מדד זה בסקירה שכתבתי בנושא.
מפות וניווט
נקודת החוזקה של מכשירי ה EDGE בדגש על ה EDGE 1030 הייתה תמיד יכולת הניווט של המכשיר. למעשה מדובר ביכולות המקבילות למכשירי ואפליקציות ניווט מתקדמות מבוססי GPS.
עם ה EDGE 1040 גרמין טוענת לשדרוג נוסף של יכולות אלה בזכות מספר שיפורים שביצעה:
- מפות ממוקדות לפי סוג הרכיבה – המכשיר מגיע כשהוא טעון במפות משודרגות ומותאמות לסוג הרכיבה שתבחרו לבצע. לדוגמא – רכיבות שטח יכילו פירוט רלוונטי וממוקד לסוג רכיבה זה אל מול הפירוט במפה המוצגת במוד של רכיבת כביש.
- שיפור באלגורתמים "חישוב מסלול מחדש" – יכולת הניווט של המכשיר שופרה אף היא בדגש על פעולת חישוב המסלול שבניגוד לבעבר הפכה להיות כמעט מיידית. זה חשוב במיוחד בעת סטייה מהמסלול המתוכנן.
- האפשרות להציג 'נקודות ציון מעניינות בהמשך הדרך' – תוכלו לבחור ולסמן נקודות עניין לאורך המסלול והללו יופיעו בתצוגת המכשיר עם אינדקציה למרחק עדכני מהן כולל חישוב זמן הגעה צפוי.
ה 1040Solar הכולל 64 ג"ב זיכרון מגיע עם כל המפות טעונות מראש. לעומת זאת ה 1040 המגיע עם 32 ג"ב זיכרון, מגיע טעון רק עם מפת האזור שבו נרכש המכשיר. תוכלו כמובן לטעון לאחר מכן ובחינם מפות לאיזורים אחרים דרך אפליקציית GARMIN Express.
Climb PRO – חידוד תצוגת השיפועים
Climb PRO היא אחת מהפונקציות שאני מוצא כשימושית ביותר ועושה בה שימוש מירבי. למי שלא מכיר, מדובר בפונקציה המאפשרת לכם להתמקד בכל העליות המשמעותית שמצפות לכם לאורך המסלול.
עבור כל מסלול (Course) שתטענו למכשיר ושתבחרו לבצע כפעילות – תוכלו לראות פירוט של העליות הצפויות עם מידע רלוונטי לגביהן דוגמת: אורך העלייה, ממוצע השיפוע, היכן מתחילה העלייה ביחס לנקודת התחלת המסלול ועוד. במהלך הפעילות עצמה, ברגע שתתקרבו לעליה מסוימת (מתוך הרשימה), יתווסף, בצורה אוטומטית, מסך מידע המתמקד בה ובו תוכלו לראות בצורה גרפית ברורה את גרף השיפוע, המרחק שנותר לקצה, אחוזי השיפוע וכו’. מידע שימושי שעשוי לעזור לכם לנהל את המאמץ טוב יותר לאורך העליה.
ב EDGE החדש, גרמין שיפרה את רזולוציית הפרדת הצבעים בהתאמה לשיפועים השונים כך שיהיה עוד יותר קל לקבל אינדקציה של שיפועי העליה.
מחיר וזמינות
מחירו הרשמי של ה EDGE החדש בחו"ל הינו:
- $600 עבור דגם ה 1040
- $750 עבור דגם ה 1040Solar
- ישנה גם גרסת Bundle שבה ה 1040 מגיע גם עם חגורת דופק ומד קאדנס/מהירות ומחירה $700.
מגרמין ישראל היבואנית בארץ, נמסר כי המחיר המקומי הינו:
- 2,750 ש"ח עבור ה 1040
- 3,400 ש"ח – עבור ה 1040Solar
- 3,000 ש"ח – לתצורת ה Bundle
המכשיר בארץ מגיע עם שנתיים אחריות והינו זמין לרכישה.
הרהור ראשוני
אין ספק ש ה 1040 מביא איתו כמה חידושים מעניינים ובדגש על אופציית הטעינה הסולארית.
האם כדאי להכניס יד לכיס ולשלם את הפרמיה בסך 150 דולר עבור יכולת זו? שאלה טובה שאין לי עליה תשובה ברורה. מצד אחד תנאי השמש בארץ בהחלט מצדיקים זאת ומי מאיתנו לא בעד אנרגיה ירוקה, אבל ה 1040 מציג חיי בטריה ארוכים ומרשימים גם ככה, כך שנשאיר זאת כשאלה פתוחה.
ממשק המשתמש החדש נראה נחמד ופרקטי לשימוש, אך יש לשער כי דווקא בגלל שינוי זה, לא נראה חלק מהחידושים הפונקציונליים שמציג ה 1040 מגיעים בסופו של דבר גם לדגמים הישנים כפי שגרמין נהגה לעשות בעבר דרך עדכוני Firmware למיניהם- למשל ב 1030 אל מול ה 1030Plus.
אני בהחלט אוהב ובעד הכיוון שגרמין הולכת אליו עם כל נושא תוכניות אימון אדפטיביות וניצול המידע האדיר שיש להם עלינו לטובת תובנות מעשיות. כרגע ה 1040 כולל רק את קצה תחילת הדרך בנושא זה ועדיין לא תומך בתוכניות של ממש אלא בהמלצה על אימון יומי או רכיבה מסוימת ולא כחלק מהסתכלות כוללת של תוכנית אימון ויעד עתידי כלשהו. בשיחה שהייתה לי עם אחד ממנהלי הפיתוח בגרמין הבנתי שבקרוב הולכים להיות עדכונים והתפתחויות של ממש בנושא זה. כך שבהחלט יש למה לצפות.
הרבה מהעושר הפונקציונלי הקיים במכשיר מתבסס על רכיבה עם מדי הספק (וואטים) וגם על טעינה מראש של מסלול הרכיבה למכשיר (קובץ GPX). כדאי לתת על כך את הדעת.
חשוב לציין שבכתבה זו ציינתי רק את העדכונים העיקריים שמבליטים את השונה והחדש בין ה 1040 לעומת ה 1030. כמובן שקיימות עוד פונקציונת רבות ונוספות שכבר היו קיימות בדגמים הקודמים דוגמת INIDENT DETECTION, קישור לראדר ועוד שעברו ואפילו שופרו בדגם החדש.
הירשמו לאתר וקבלו עדכונים בדבר תוכן חדש ישירות לאימייל שלכם
גרמין הבהירה שהעדכונים האלה לא יחולו על דגמים ישנים יותר כמו ה1030 פלוס וכי הם יחודיים ל1040. יש השערה שזה בגלל השינוי המסיבי בממשק המשתמש בין שני המכשירים. DC Rainmaker הזכיר את זה בסקירה שלו.
האם בעידכון תוכנה הקרוב תהיה אפשרול לעברית באג 130 פלוס?
אני לא מצליח להעלות מפה ע"י מד קואורדינטות