אפליקציית HR2VP מציעה שירות פשוט ומעניין: להפוך באמצעות אלגורתמים ייעודי את מד הדופק שלכם למד וואטים. מעבר כמובן לחיסכון הכספי, השימושים לכך יכולים להיות מגוונים וביניהם היכולת למדוד הספק לא רק עבור אימוני רכיבה (חוץ ופנים) אלא גם עבור אימוני ריצה או כוח.
על פניו, השימוש העיקרי של האפליקציה הינו בהקניית היכולת להתחבר לאפליקציות רכיבה דוגמת זוויפט ואחרות ללא צורך במד וואטים או טריינר חכם. במילים אחרות, HR2VP מאפשרת לכם לקחת זוג אופני כושר חבוטים ובעזרת מד דופק בלבד להתחבר לזוויפט, לרכוב להנאתכם ואפילו להקליט ולקבל את נתוני הוואטים שהשקעתם בפידול לאורך הרכיבה.
איך זה עובד?
- מורידים את האפליקציה למכשיר הטלפון הנייד (IOS או ANDROID).
- מזינים מספר נתונים אשר יעזרו לאלגוריתמים בטיוב הנתונים:
- דופק במנוחה,
- דופק מקסימלי,
- משקל,
- ו ה FTP הידוע שלכם. אם אינכם יודעים מהו, האפליקציה תעזור לכם להעריך אותו באם תזינו לה מה המרחק המקסימלי שאתם מסוגים לרוץ למשך שעה.
- מתמפים לסנסור מד הדופק שלכם ב ANT+ או בלוטות (בהתאם ליכולות הסנסור והטלפון הנייד).
- נותנים מספר מזהה למד הוואטים הוירטואלי ע"מ שתוכלו להתמפות אליו מהאפליקציה שאתם עובדים מולה (דוגמת זוויפט, טריינררוד ואחרות) או משעון/מחשב הרכיבה שלכם.
וזהו – לוחצים START והאפליקציה מתחילה בתרגום ומשדרת ב ANT+ ו/או בלוטות את נתוני הוואטים אותם היא מחשבת מנתוני הדופק שלכם.
כל מה שנשאר לכם לעשות הוא להתמפות למד הוואטים הווירטואלי (בהתאם למספר המזהה שהגדרתם) ולרכוב להנאתכם. במקביל אתם יכולים להקליט את האימון גם באפליקציית HR2VP עצמה ובסיום האימון להעביר את כל הנתונים לחשבון ה STRAVA שלכם.
האתגר המרכזי: דיוק
בניגוד לוואטים המספקים לנו מדד עם משמעות מאוד אמפירית ומדויקת, הדופק שלנו אינו כזה. מד הדופק מאפשר לנו 'הצצה' לתגובה פיזיולוגית של הגוף למאמץ ותגובה זו תלויה בפרמטרים רבים ושונה מאדם לאדם ומיום ליום כאשר הינה מושפעת מערב רב של גורמים חיצוניים דוגמת מתח נפשי, טמפרטורה, עייפות, עומס, כושר ועוד. מעבר לכך, לדופק שלנו לוקח זמן להגיב למאמץ (ולמנוחה) ולבטח כשמדובר במאמץ מתפרץ (דוגמת ספרינט או אינטרוול עצים) – הן בהיבט זמן התגובה והן בהיבט ערך המדד עצמו.
המשמעות לכך היא שמלאכת התרגום מ'דופק' ל'וואטים' הינה אתגר לא פשוט ולבטח אינה יכולה להבטיח תוצאות מדויקות דוגמת אלה המתקבלות ממד וואטים ייעודי.
האם HR2VP מצליחה לספק נתונים מדויקים דיים?
האלגוריתמים של HR2VP מתיימר להתגבר על האתגרים שציינתי לעיל ולהתחשב בכל הנתונים הללו ע"מ לנסות ולספק נתונים כמה שיותר מדויקים. בכדי 'להשתפר' עוד יותר – הוא מאפשר לכם להזין מספר פרמטרים אישיים (ראו פירוט לעיל) אשר אמורים לטייב את האלגוריתמים ולגרום לו לעבוד טוב יותר. אבל חשוב מכך: במידה ויש לכם מד וואטים והקלטתם בעבר רכיבה כלשהי, האלגוריתמים של HR2VP ממליץ לכם לבצע פעולת 'כיול' באמצעות טעינת קובץ הרכיבה בפורמט GPX (בהנחה שהוקלטו בו נתוני דופק ו-וואטים) ע"מ לחשב מה אמור להיות ערך ה FTP המיטבי לשימוש האפליקציה. ממש בדומה לפעולת כיול הטריינר שלכם שמטרתה לחשב את ערך הסטייה הנדרשת ע"מ להשיג תוצאת דיוק טובה יותר.
בהתכתבויות שהיו לי עם Grégory Cordier מנכ"ל החברה, הוא ממליץ לבצע את הכיול הנ"ל בנפרד (קבצים שונים) עבור שימוש באפליקציה לרכיבות חוץ ופנים (על הטריינר) מפני שהניסיון שלהם מראה שישנם ניואנסים שונים לתנודתיות הדופק בין סוגי רכיבות אלה.
עבורי, פעולת הכיול חישבה שערך ה FTP שעלי להזין באפליקציית HR2VP עבור רכיבות חוץ הינו 270 ועבור רכיבות פנים הינו 310.
שימושים אפשריים לאפליקציה
רכיבות חוץ
- אפליקציית HR2VP יכולה להיות פתרון נחמד למי שאין לו מד וואטים ואינו מעוניין להשקיע את ההוצאה הנדרשת לרכוש אחד, אך כן מעוניין לקבל אינדיקציה לגבי ההספק כמו גם שאר מדדים ומטריקות המחושבים מוואטים – דוגמת TSS, IF, Normalized Power ועוד.
- למי שעושה שימוש במספר זוגות אופניים ואין לו יכולת לנייד את מד הוואטים שלו ביניהם.
- למי שרוכב בשטח ומעוניין בנתוני וואטים.
רכיבות פנים
- למי שמעוניין להתחבר לאפליקציית אימון דוגמת זוויפט ואחרות ואין לו מד וואטים או טריינר חכם או יכולת להתקין סנסור מהירות כלשהו.
- למי שעושה שימוש באופני כושר פשוטים ולא חכמים ומעוניין להתחבר לאפליקציות אימון.
- כמגשר בין אנט לבלוטות – במידה ויש לכם מד דופק המשדר באנט בלבד, האפליקציה מאפשרת לכם להתמפות אליו בבלוטות ובכך לחסוך את הצורך בקניית מגשר ייעודי דוגמת CABLE. שימו רק לב שבשל הצורה שהטלפון הנייד משדר אותות בבלוטות, אופציה זו הינה רלוונטית רק אם אתם מריצים את האפליקציה על מחשב ווינדוס או מק.
התנסות אישית
האפליקציה סך הכל די פשוטה לשימוש ורכבתי הן רכיבות חוץ והן רכיבות פנים תוך שאני משווה את התוצאות למד הוואטים שלי.
ללא 'כיול' ה FTP מצאתי כי הפער בנתוני הוואטים הוא גדול, אך עם 'כיול' נכון הנתונים היו בקירוב של 10 ל 25 וואטים – תלוי בסוג הרכיבה שביצעתי. לא רע בשביל לקבל אומדן סביר.
שימו לב בתמונה לעיל איך בעצימות גבוהה וקצרה (סגול), ההספק הנמדד ע"י מד הדופק (כחול) אינו קופץ בהתאמה ולוקח לו כמה שניות להגיב, אך הוא גם אינו יורד בבת אחת – כך שהממוצע הכללי הנמדד הוא 'באזור החיוג' ומספק נתון כללי בקירוב לא רע.
מצאתי גם שניתן לכתוב ולהעזר בתמיכה של החברה ע"מ למצוא את מדד הכיול המיטבי שיעזור להשיג נתונים כמה שיותר מדויקים. מבחינת עקביות, אין לי עדיין מספיק נתונים בשביל לגבש דעה.
חסרונות ואתגרים באפליקציה
- אם אתם מתחילים אימון ממצב מנוחה, קחו בחשבון שיידרשו לכם כמה דקות חימום (ע"מ להעלות טיפה את הדופק) בכדי שהנתונים יהיו מדויקים יותר. זו גם הסיבה שגם אם אינכם רוכבים/מפדלים כלל, האפליקציה תשדר הספק של 50 וואט (ניתן למנוע את זה ע"י הפעלת האפליקציה עם אופציית GPS מופעלת).
- אם הרכיבה/אימון שלכם כוללים אינטרוולים עצימים רבים וקצרים (פחות מדקה) – הנתונים שיתקבלו מהאפליקציה לא יהיו מדויקים.
- ברכיבות חוץ תידרשו לרכוב עם הטלפון הנייד שלכם. רובנו עושים זאת בכל מקרה כך שלא מדובר במשהו יוצא דופן. הטלפון לא חייב להיות מול העיניים בזמן הרכיבה. ברגע שהפעלתם את האפליקציה, מיפיתם אליה את מד הדופק וקישרתם אותו למחשב הרכיבה שלכם (אופציונלי) אתם יכולים להניח אותו בכיס. קחו רק בחשבון שצריכת הבטריה שלכם תעלה.
עלות
עלות השימוש באפליקציה הינה כדולר וחצי לחודש ויש לכם תקופת ניסיון של כ 8 שעות ללא עלות, ע"מ לבדוק באם הסטאפ שלכם מתאים לשימוש באפליקציה. סך הכל מחיר סביר – אפילו כדאי למי שבוחר לעשות שימוש מוגבל באפליקצייה רק כמגשר אנט לבלוטות עבור מד הדופק שלו.
לסיכום
אפליקציה נחמדה עם מספר שימושים בהחלט רלוונטיים לאתגרים ספציפיים ובראשם היכולת להתחבר עם אופניים/טריינר פשוטים לאפליקציות אימון דוגמת זוויפט.
ביצוע 'כיול' בהחלט מומלץ אך הוא מחייב שתהייה לכם הקלטה של אימון שנעשה עם מד וואטים…
בעבר גם CycleOps ניסתה לפתח אפליקציה דומה אך גנזה אותה בסופו של דבר, בעיקר בשל נושא הדיוק.
מוזמנים לנסות בעצמכם ולרשום בתגובות על התרשמותכם.
שי – סקירה מאלפת.
שאפו גדול על השילוב בין ידע, מקצועיות וכתיבה שוטפת ומסקרנת.
תודה שי על שאתה חושף אותנו לחידושים מעניינים מסוג.