בשעה טובה קניתם טריינר / רולר / ’אופניים חכמים’ (מחקו את המיותר) לטובת אימוני indoor. רגע לפני שאתם מחברים את האופניים ומתחילים לדווש, להלן הצ’ק ליסט המלא ע”מ לתכנן ולבנות את ‘מאורת הכאב’ האידיאלית ולהפוך את האימונים על הטריינר למהנים ונוחים יותר.
מאת: שי ונסובר // פורסם לראשונה באתר ReCycles.co.il ועודכן ביולי 2020.
מה זה בכלל ‘מאורת כאב’?
'מאורת הכאב’ (או כפי שנהוג לכנותה באנגלית – pain cave) הינה הכינוי המקובל לפינה בבית (בין אם חדר ייעודי ובין אם פינה כלשהי) שבו מיקמתם את עמדת הטריינר.
אפליקציה
עוד לפני סידור ומיקום הטריינר בבית, הדבר הראשון שאתם צריכים לתת דעתכם אליו הוא החומרה שבה תשתמשו ע”מ להריץ את אפליקציית האימונים אשר מולה תעבדו. לכאורה נושא פשוט, אך בפועל לא כל אפליקציה תומכת בכל סוג חומרה/מערכת הפעלה ו vice versa.
נכון, ניתן גם לרכוב על הטריינר ללא אפליקציה ייעודית כלשהי, בעזרת מחשב/שעון הרכיבה של האופניים (בהנחה שאתם עושים שימוש בדגם מתקדם כלשהו), אבל זו אופציה לסגפנים של ממש.
ישנן כיום כ 10 אפליקציות מובילות בתחום אימונים על טריינר. לכל אפליקציה יש ייחודיות ומיקוד משלה שהופכים אותה לשונה ומעניינת.
כמעט כולן, ללא יוצא מן הכלל מציעות תקופת ניסיון בחינם, כך שתוכלו לבדוק ולמצוא את אילו המתאימות לכם. המחיר של רובן דומה (פחות או יותר) – ומבוסס על מנוי חודשי או שנתי – שינוע בין $10~ ל $20~ לחודש. רוב יצרני הטריינרים נוהגים לכלול גם מנוי חינם למספר שבועות לאחת מהאפליקציות הנפוצות.
ככל שהתוכנה מתקדמת יותר, עם ביצועי גרפיקה ועיבודים מתקדמים, כך היא תדרוש מכשיר יותר חזק (ומן הסתם יותר יקר) שיידע להתמודד עם הביצועים הנדרשים. כמו-כן, ככל שהתוכנה תלויה יותר בחיבור תקשורת לעולם האינטרנט – כך תידרשו לרוחב פס ולביצועי תקשורת (WiFi או אחרים) טובים יותר, אחרת
חווית השימוש שלכם תהיה רעה. לדוגמא – תוכנות המאפשרות רכיבה בזמן אמת עם חברים מרוחקים.
עמדת עבודה
אם איזה מכשיר תבחרו לעבוד? טלפון נייד? טאבלט? לפטופ? AppleTV? ויותר חשוב, על איזה מסך יוצג האימון תוך כדי? האם של המכשיר הנייד או של מסך טלוויזיה גדול?
חשוב לזכור שלא כל אפליקציה תומכת בכל מכשיר. לכן אם אתם נעולים על אפליקציה מסוימת, כדאי שתכירו מראש באלו מכשירים היא תומכת והאם היא מציבה דרישות חומרתיות כלשהן, כגון מינימום זיכרון, מעבד וכרטיס גרפי.
המכשיר שתבחרו משפיע גם על אופצית החיבור בין האפליקציה לטריינר ולסנסורים השונים (דוגמת חגורת דופק וכו’) בהיבט תמיכתו בבלוטות׳ ו/או ANT – שני פרוטוקולי תקשורת המשמשים לטובת נושא זה.
אם המכשיר שלכם לא תומך באחד מפרוטוקולים אלה, ייתכן ותידרשו לרכוש דונגל/מגשר ייעודי.
הדונגל הפופלרי ביותר הוא דונגל ANT+ והוא נדרש כאשר עמדת העבודה שלכם היא מחשב/לפטופ (ווינדוס או מק). גאדג’ט פופולרי נוסף הוא CABLE של חברת NorthPole (לחצו על ה: 'לינק' לסקירה עליו) – סוג של מגשר אלחוטי בין מכשירים שיודעים לדבר רק ב ANT לבין כאלה שמדברים בבלוטות׳ (יש עוד כאלה דוגמתו).
ההמלצה שלי:
- לא לבחור בטלפון הנייד כעמדת עבודה הן מפני שמסך התצוגה קטן מדי והן מפני ששיחות והודעות שיתקבלו במכשיר במהלך האימון יפריעו למהלכו.
- אם אפליקציית האימון שלכם תומכת ב AppleTv, כדאי להשתמש במכשיר זה. הוא נוח, פשוט להתקנה ולא יקר במיוחד.
- אם אתם בוחרים להשתמש במחשב/לפטופ – לא לבחור בכזה שקניתם לפני שנים ויש לו מפרט מיושן – זה יגרום לאפליקציה לא לעבוד טוב ומן הסתם תסבלו מניתוקים רבים.
עמדת התצוגה
הכלל שצריך להנחות אותכם הוא ‘כמה שיותר גדול יותר טוב’ – הן עבור החוויה הגרפית והן ע”מ לקרוא בצורה ברורה את הנתונים השונים המוצגים תוך כדי אימון.
אם אתם מתכוונים לעשות שימוש במסך הטלוויזיה שלכם, קחו בחשבון האם זה מסך שמשמש גם את שאר דיירי הבית שיתחרו איתכם על המשאב או שאתם מתכוונים להתקין מסך ייעודי.
כמו-כן חשוב לדעת שחיבור המחשב / טאבלט / נייד למסך טלוויזיה גדול, עשוי להביא להנחתה מסוימת בתצוגה בצורת delay בשידור ובאיכות הגרפית וכדאי לוודא שאתם עושים שימוש בכבלים ובמגשרים מתאימים ע”מ להשיג תוצאת תצוגה מיטבית.
נכון להיום, אין יתרון לעובדה שיש לכם טלוויזיה חכמה, היות ולא ניתן להריץ את אפליקציות האימון ישירות בטלוויזיה.
בהקשר הזה, השימוש והחיבור לטלוויזיה חכמה כמותם ככל מסך טלוויזיה.
מיקום
- גם אם חשבתם והבטחתם לבן/בת הזוג כי אתם תפרקו ותקפלו את הטריינר לאחר כל אימון – זה לא יקרה. אומנם הטריינר נחשב מכשיר אימון נייד, אך מרביתם כבדים מאוד ואינם נוחים לקיפול, סחיבה ונשיאה. מהר מאוד תמצאו שהטריינר נשאר מונח במקומו, בדרך כלל כשהאופניים מחוברים אליו. לפיכך, מצאו מקום בבית שבו הוא אינו הופך למכשול מעבר.
- מרבית האימונים שלכם יהיו בשעות מוזרות של היום בהן האנשים השפויים ישנים. מקמו את הטריינר במקום שיגרום למינימום רעש לשאר דיירי הבית.
- מסך התצוגה (זה שמקרין את נתוני האפליקציה) – חייב להיות מול העיניים בזמן שאתם רוכבים על טריינר. אם המסך שאתם עושים בו שימוש הוא לא נייד אלא תלוי על קיר, אז התייחסו אליו כאל נקודת הייחוס שלכם – הטריינר חייב להיות ממוקם על פיו.
- נסו למקם את הטריינר בקרבת פתח אוורור ו/או מזגן ומקום מוצל. לא במרפסת או במקום שהשמש מקרינה עליו ישירות – אחרת אתם תסבלו קשות בקיץ.
- אם עדיין אין לכם קו אינטרנט מהיר בבית, זה הזמן לשדרג. חשוב למקם את הטריינר ואת עמדת העבודה במקום שבו יש קליטת תקשורת טובה. מרבית האפליקציות שתעבדו מולם דורשות חיבור לאינטרנט. גם עבור עדכוני Firmware לטריינר נדרש חיבור לרשת. אם אתם מתמקמים בקומת המחסן זו עלולה להיות בעיה שכדאי לפתור מראש.
- שימו לב שאתם ממקמים את הטריינר (ועמדת העבודה שלכם) בקרבת שקעי חשמל נגישים – אתם ממש לא רוצים להריץ כבלי מאריך בכל הבית…
שדרוגים מומלצים נוספים
- מזרון סופג זיעה איכותי – חובה! מונע מנחילי הזיעה לזרום על הרצפה וגם עוזר בספיגת הרעש. השכן מלמטה יודה לכם. לא להתפשר. זה גם מוסיף למראה יוקרתי יותר של סביבת האימון.
- מגן זיעה – אופציונלי – אם אתם רוצים לשמור על האופניים שלכם מפני חלודה ולכלוך, ישנם פתרונות בדמות מגן זיעה הנמתח בין הכידון לעמוד הכיסא ומונע מהזיעה שלכם לטפטף ישירות על האופניים.
- מאוורר רצפתי גדול – חובה! גם אם אתם מתאמנים מתחת לפתח המזגן עצמו. רצוי כזה עם מספר דרגות עוצמה. אם כסף זה לא issue, אז ישנם כיום מאווררים מתקדמים (ויקרים) המאפשרים לשנות את דרגות העוצמה באמצעות אפליקציה ואפילו בצורה אוטומטית המותאמת לדופק שלכם, בהנחה ואתם עושים שימוש ברצועת דופק.
- שקע חכם – אופציונלי – ניתן לרכוש היום במחיר לא גבוה, שקעים חכמים המתחברים לרשת ה WiFi ומאפשרים כיבוי והדלקה באמצעות הטלפון. זה מאפשר לכם לדוגמא לחבר את המאוורר לשקע כזה ולהפעילו באמצעות הנייד, מבלי שתצטרכו לרדת מהאופניים במהלך האימון (אחרי שהתחממתם מעט).
- עמדת עבודה – חובה – לפטופ, אייפד, שלט לטלוויזיה, מקלדת, עכבר, נייד, טאבלט, חטיף, טישו – כל אלה הם רק חלק מהפריטים שתצטרכו אליהם גישה במהלך האימון על הטריינר והם תמיד ימצאו כמה ס”מ רחוק מדי (ולא יעזור עד כמה תתכופפו ותתמתחו ע”מ לנסות ולהגיע אליהם תוך כדי דיווש). הפתרון הוא סידור עמדת עבודה נוחה בין אם לצידך או מולך שבא ניתן למקם את כל הדברים הללו.זה יכול להיות כונן תווים חזק, כיסא בר מוגבה, חצי סולם או להשקיע בין 150 ל 200 דולר ולקנות עמדת שולחן מקצועית וניידת. המלצה שלי – עמדת תווים יציבה ורחבה (כ 200 ש”ח).
- בלוקר הגבהה לגלגל הקדמי – אופציונלי – חלק מהטריינרים אוחזים בגלגל האחורי של האופניים בצורה מעט מוגבהת. הבלוקר עוזר לאזן את האופניים, למנוע הטייה של הכידון לצדדים ואפילו ליצור זווית שיפוע קטנה כלפי מעלה – לתחושת אימון טובה יותר.
- מנוי ל Netflix – אופציונלי – למי שחייב הסחת דעת בזמן האימון.
- רמקול בלוטות׳ – אופציונלי – לימים שבהם הבית לרשותך והאימון קשה במיוחד ואתה חייב קצת מוסיקה רועשת בשביל לשמור על מוטיבציה.
- ילד זמין לקריאה ומוכן להקפצה – אופציונלי – תמיד טוב שיהיה ילד דרוך לקריאת SOS שלך לרגעים שאתה מגלה ששכחת משהו ואין לך כוח לרדת מהטריינר…
זהו פחות או יותר. אל תשכחו לשתף בתגובות על מאורת הכאב שלכם וכתבו לי על פריטים נוספים שאתם חושבים שיכולים לשדרג את המאורה.
רכיבה נעימה