You are currently viewing ה  SYNCRHO SHIFT MODE – אופציה נוספת לעבודה עם מערכת ההילוכים האלקטרונית של SHIMANO Di2 – מדריך להדיוטות<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">4</span> min read</span>

ה SYNCRHO SHIFT MODE – אופציה נוספת לעבודה עם מערכת ההילוכים האלקטרונית של SHIMANO Di2 – מדריך להדיוטות4 min read

לרבים מאיתנו מותקנת באופניים מערכת הילוכים אלקטרונית – בין אם היא הגיעה כברירת מחדל בדגם האופניים שרכשנו ובין אם החלטנו להשקיע ולשדרג את המערכת המכנית הקיימת שלנו במערכת אלקטרונית חדשה.

בשונה ממערכות הילוכים מכניות שפועלות בעזרת כבלים שמושכים ומשחררים את מעבירי ההילוכים, במערכת האלקטרונית ישנם מנועים קטנים חשמליים שמותקנים בתוך המעבירים עצמם והם אלו שמניעים אותם כאשר אנחנו משנים הילוכים.

מערכת אלקטרונית מאפשרת:

  • העברת הילוכים מהירה ומדויקת עם זמן תגובה קצר.
  • אינה מושפעת מגורמים חיצוניים דוגמת מזג אוויר או בלאי בכבלי ההילוכים.
  • גמישות רבה יותר במיקום והגדרת השיפטרים בהתאמה לצרכיי הרוכב – ניתן בקלות רבה להגדיר ולשנות את תפקוד הכפתורים והידיות בשיפטרים.

מעבר למוד השימוש הפשוט (שהוא גם ברירת המחדל במערכת) – שבו אתם שולטים על המעביר האחורי והקדמי בנפרד ובכך קובעים את ההילוך הרצוי לכם – המערכות האלקטרוניות מציעות עוד 2 מודי עבודה מעניינים שלא כולם מכירים אותם ומאפשרים עבודה משולבת של המעביר הקדמי והאחורי בעת שינוי הילוך בצורה אוטומטית.

בכתבה זו אתייחס ספציפית למערכת האלקטרונית של SHIMANO ה Di2, אך גם יצרניות אחרות דוגמת SRAM ואחרות תומכות במודי עבודה אלה בצורה כמעט זהה.


SYNCHRO SHIFTING

ה SYNCHRO SHIFTING מאפשר 3 מצבי עבודה שונים: Manual, Semi Synchro ו Synchro.

'M' – מצב Manual

בדומה לחילופי הילוכים במערכת מכנית רגילה – במצב זה אתם שולטים בכל מעביר (קדמי ואחורי) בנפרד ע"מ לקבוע את ההילוך הרצוי לכם. זהו מצב ברירת המחדל של המערכת ורוב האנשים לא מודעים שהוא ניתן לשינוי.

‘S1’ – מצב Semi Synchro mode

במצב זה, בכל פעם שתשתמשו במעביר הקדמי ע"מ לעבור מפלטה גדולה לקטנה ו vice versa, המעביר האחורי יפצה על כך בצורה אוטומטית וזאת ע"מ לשמור על יחס הילוכים קרוב ככל האפשר שלא יגרום לכם בבת אחת לדיווש סרק או לחילופין לדיווש קשה מדי.

מוד זה מנסה לחקות את מה שרובנו עושים בעת הרכיבה בכביש בצורה עצמאית – למשל כשאתם נמצאים על הילוך קשה כלשהו (פלטה גדולה מקדימה) ומתקרבים לעלייה – בדרך כלל אנחנו נאזן את המעבר לפלטה הקטנה עם תזוזה מקבילה של המעביר האחורי ל 2-3 גלגלי שיניים קטנים יותר. במצב של Semi Synchro המערכת עושה זאת עבורנו בצורה אוטומטית. גודל התזוזה ניתן לכוונון ולהגדרה על ידכם.

‘S2’ – מצב Synchro Mode

במצב זה אנחנו מסתכלים על ההילוכים כאל מדרג רציף של 'יחס הילוכים' – מקל ל-קשה (וכמובן הפוך מקשה ל-קל) ומאפשרים למערכת לתפעל את המעבירים, הקדמי והאחורי, בצורה אוטומטית בהתאם למדרג ולרצף שהגדרנו.

מה הכוונה במדרג 'יחס הילוכים'?

בכל אופניים יש לנו שתי מערכות גלגלי שיניים המחוברות ביניהן בשרשרת: המערכת מלפנים שהחלק העיקרי בה הוא הקראנק, כוללת בדרך כלל 2 פלטות שיניים בגדלים שונים המחוברות לציר הפדלים. כלומר, סיבוב שלם שלה פירושו סיבוב שלם של הפדלים. ככל שנבחר בפלטה גדולה יותר (זו שיש לה יותר שיניים) כך היא תדרוש מאיתנו מאמץ גבוה יותר לדיווש, אבל גם תהיה בעלת פוטנציאל להשגת מהירות גבוהה יותר וכמובן הפוך – ככל שהפלטה קטנה יותר, היא תהייה קלה יותר לדיווש ובעלת פוטנציאל מהירות נמוך יותר.

המערכת מאחור, המכונה גם קסטה, בדרך כלל תכלול בין 8 ל 12 פלטות שיניים צמודות אחת לשניה, בסדר עולה לפי כמות השיניים בכל פלטה. כמות השיניים מגדירה את ההילוך עצמו. לדוגמא: קסטה מסוג 11speed 11-32 הינה קסטה המכילה 11 פלטות שיניים כאשר הקטנה ביותר הינה בעלת 11 שיניים והגדולה ביותר הינה בעלת 32 שיניים. הקסטה צמודה לציר הגלגל האחורי וסיבוב שלם שלה פירושו סיבוב שלם של הגלגל.

אם מותקן לנו באופניים Group Set המורכב ממערכת קדמית מסוג Compact 50/34 ואחורית עם קסטה מסוג 10speed 11-28T  יש לנו למעשה 20 קומבינציות (10 כפול 2) של יחסי הילוכים אפשריים.

הילוך / יחס גיר

היות ושני גלגלי השיניים (הקדמי והאחורי) מחוברים בשרשרת – הרי שהיחס ביניהם קובע כמה סיבובים יעשה הגלגל האחורי שלנו בכל סיבוב של הפדלים. לדוגמא: אם אני נמצא בשילוב של פלטה קדמית גדולה בגודל 52 שיניים והילוך אחורי (גלגל שיניים) של 18, הרי היחס  ביניהם הוא 2.89 (52/18).  זה אומר שבכל סיבוב של הפדלים, הגלגל האחורי יסתובב 2.89 פעמים.

ההילוך הכי קל באופניים שלכם יהיה זה שנותן את היחס הנמוך ביותר שהמערכת שלכם מאפשרת – והוא מתקבל משילוב של פלטה קטנה מקדימה וגלג"ש האחרון (הכי גדול) בקסטה. לעומת זאת ההילוך הקשה ביותר באופניים יהיה זה שנותן את היחס הגבוה ביותר – והוא יתקבל משילוב של פלטה גדולה מקדימה וגלג"ש הראשון (הכי קטן) בקסטה.

בין היחס הגבוה ביותר לנמוך יותר – גלגלי השיניים והפלטות מקדימה מאפשרים קומבינציה שלמה של יחסים המייצגים את דרגת קושי ההילוך. חלק מהיחסים הללו קרובים עד כדי חפיפה.

הטבלה להלן הינה דוגמא לכל יחסי ההילוכים האפשריים במערכת מסוג Semi Compact 52/36 וקסטה מסוג 11speed 11-28. יחס ההילוך הקל ביותר הוא 1.29 והקשה ביותר הוא 4.73. אתם גם יכולים לראות שפלטה קטנה וגלג"ש 17T מייצרים יחס דומה מאוד וכמעט חופף להילוך שנוצר ע"י שילוב של פלטה גדולה וגלג"ש 25T.

במוד Synchro Shift, אנו יכולים לבחור ולבנות את רצף יחסי ההילוכים מתוך הטבלה הזו – מה שאומר שאין לנו צורך לתפעל יותר את המעבירים עצמם אלא רק לשנות את הקושי ע"י הזזת ההילוכים למעלה או למטה. המערכת כבר תדאג בצורה אוטומטית לשנות ולהזיז את המעביר הקדמי והאחורי בין הילוך להילוך בהתאם למדרג שהגדרתם.

בתמונה להלן הגדרה שביצעתי עבור הרצף מ'קל ל-קשה' והגדרה שונה שבחרתי עבור הרצף מ'קשה ל-קל'. במדרג הראשון כל לחיצה תקדם גלג"ש לקטן יותר עד אשר נגיע לגלג"ש ה 9 (13T) ואז המערכת תבצע פעולה אוטומטית כאשר המעביר הקדמי יעביר לפלטה קדמית גדולה והמעביר האחורי יחזור אחורה לגלג"ש ה 6 (17T) והרצף ימשיך.

את המדרג השני החלטתי להגדיר בצורה מעט שונה, אבל העיקרון הינו אותו דבר. הגמישות היא בידכם.

מה נדרש ע"מ להפעיל אופציות אלה?

  • מערכת אלקטרונית Di2 –
  • Ultegra 6870
  • Ultegra R8050
  • DURA-ACE R9000
  • DURA-ACE R915
  • XT M8050
  • XTR M9050
  • GRX
  • דגם בטרייה מהדור האחרון –
  • BT-DN110 או BM-DN100
  • גרסת Firmware מעודכנת לכל חלקי המערכת –
  • במערכת אלקטרונית, בכל רכיב במערכת רץ קוד תוכנה הניתן לשדרוג).

איך מגדירים את המצבים השונים?

את כל ההגדרות תוכלו לבצע דרך האפליקציה של SHIMANO הנקראת e-Tube Project. האפליקציה ניתנת להרצה על:

  • מחשב WINDOWS 10 – ע"י חיבור מערכת ההילוכים למחשב באמצעות כבל ה USB המשמש להטענתה.

סרט וידאו המסביר איך לחבר את המערכת למחשב
  • בטלפון נייד (אנדרואיד ואייפון) – במידה והמערכת האלקטרונית שלכם כוללת רכיב WIFI המאפשר שידור בבלוטות.

איך מבצעים את ההגדרות השונות באפליקציה וטוענים את ההגדרות לאופניים:

לאחר שחיברתם את המערכת למחשב ולאפליקציה ובדקתם שאתם על גרסאות ה Firmware העדכניות, בחרו בתפריט העליון באופציה 'CUSTOMIZED' ובאופציה Synchrnoized Shift (בצד שמאל המסומן בכחול).

הזינו את פרטי הקסטה והמערכת המותקנים אצלכם באופניים ולחצו על האופציה NEXT.

במסך הבא תוכלו להגדיר את גודל הקפיצה האוטומטית של המעביר האחורי במצב Semi Synchronized Mode וכן את מדרג היחסים עבור מוד Synchrnoized Mode כפי שהוסבר לעיל.

חשוב לא לשכוח בסיום, במידה ואתם רוצים לטעון את ההגדרות שביצעתם למערכת באופניים – יש ללחוץ על הכפתור APPLY בצדו התחתון שמאלי של המסך.

איך משנים את מצבי העבודה השונים באופניים?

תוכלו לשנות את המעבר בין המודים:  M –> S1 –> S2 וחזרה ל M ע"י 2 לחיצות מהירות על הכפתור בתחתית קופסת המיתוג. השינוי הזה ניתן לביצוע בכל עת, כך שתוכלו לנסות ולשחק עם המודים השונים ולראות מה מתאים לכם.

המערכת נותנת אינדיקציה למוד הנבחר ע"י הבהוב נורות התצוגה (פס ירוק ואדום):

  • הבהוב אחד – מצב עבודה M – רגיל
  • שני הבהובים רצופים – מצב עבודה S1
  • שלושה הבהובים רצופים – מצב עבודה S2

במידה ויש לכם מחשב רכיבה של GARMIN ואת רכיב ה WIFI במערכת האלקטרונית, תוכלו להחליף בין המודים הללו גם ממכשיר הגרמין.

הערות:

  • למי שמעוניין בכך – המערכת מאפשרת לוותר על מוד S1 ולהגדיר במקומו מוד S2 נוסף.
  • המערכת מאפשרת גם מצב הנקרא Multi Shift שבו המערכת תשנה הילוכים בצורה רציפה במידה ותלחצו על השיפטר בצורה ארוכה ומתמשכת. גם מוד זה ניתן לקנפוג ולהגדרות דרך האפליקציה.
  • מלבד האפשרויות שצוינו לעיל, האפליקציה מאפשרת הגדרות נוספות דוגמת הגדרה ושינוי תפקודם של הכפתורים בשיפטרים כמו גם פעולות תחזוקה וניטור למערכת.


הירשמו לאתר וקבלו עדכונים בדבר תוכן חדש – ישירות לדוא"ל שלכם

כתיבת תגובה