You are currently viewing בלוטות BLE – מדריך להדיוטות<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">1</span> min read</span>

בלוטות BLE – מדריך להדיוטות1 min read

פרוטוקול Bluetooth

השם Bluetooth מתייחס לטכנולוגיית תקשורת אלחוטית לטווח קצר המאפשרת להתקנים כגון טלפונים ניידים, מחשבים וציוד היקפי להעביר נתונים או קול באופן אלחוטי לאורך מרחק קצר. המטרה העיקרית בפיתוח ה Bluetooth הייתה להחליף את הכבלים הפיזיים המחברים בין התקנים, תוך שמירה על תקשורת מאובטחת ביניהם. הפרוטוקול הזה כבר קיים שנים רבות ואומץ על ידי חברות רבות, כאשר הוא צובר פופולריות רבה עם התפתחות שוק ה Mobile (טלפונים ניידים, טאבלטים וכו').

התמיכה הרחבה ב Bluetooth בתחום מכשירי הספורט הגיעה עם יציאתה של גרסת Bluetooth 4.0 שקיבלה גם את השם "Bluetooth SMART" ו/או BLE (ראשי תיבות של Bluetooth Low Energy). גרסה זו הפכה את הפרוטוקול ליעיל יותר, חסכוני באנרגיה (Low Energy) ובעל יכולת טובה יותר לקשר בין התקנים שונים. העובדה שהפרוטוקול השתפר מאוד בתחום צריכת האנרגיה מאפשרת לסנסורים השונים להשתמש בבטריות קטנות (מבחינת גודלן הפיזי) אשר יספקו אנרגיה לתקופה ממושכת וכן מאפשרת להשאיר את ההתקן "מחובר" (Paired) גם כאשר לא נעשה בו שימוש – מבלי לדאוג שהבטריה תתרוקן.

ע"מ ליצור שפה משותפת ולהימנע מהצורך לפתח שורות קוד ותמיכה נפרדת מול כל יצרן סנסור התומך ב Bluetooth SMART, הקימו במסגרת הפרוטוקול מספר שירותים (Services) המאפשרים אחידות ומקלים מצד אחד את החיים הן של יצרני הסנסורים (האחראים על שידור המידע) ומצד שני של מפתחי האפליקציות ומחשבי הספורט (אשר קולטים את המידע ועושים בו שימוש).

ה"שירותים" הללו כוללים בין היתר:

  • HRServices – עבור מדי דופק.
  • CPServices – עבור מדי וואטים.
  • CSCServies – עבוד מדי מהירות וקאדנס לרכיבה.
  • RSCServices – עבור מדי מהירות וקאדנס לריצה.

האתגר: 1:1

האתגר המרכזי בשימוש בפרוטוקול זה הוא העובדה שמכשיר המשדר בערוץ Bluetooth כלשהו, יכול לעשות זאת מול גורם 'מאזין' בודד. בניגוד לפרוטוקול מקביל הנקרא +ANT שבו מכשיר (לדוגמא סנסור כלשהו) יכול לשדר ולהיקלט ע"י מספר רב של מכשירים (לדוגמא מספר מחשבי/שעוני ספורט). מצד אחד מדובר על שידור בתנאי אבטחה טובים יותר, אך מצד שני באם הקשר בין המכשירים לא נותק כהלכה, לא תוכלו לאתר את המכשיר ולקשר אותו מול מכשיר אחר עד שהגורם האחרון שתפס אותו לא 'שיחרר' אותו כהלכה. קצת מזכיר את קווי הטלפון המשותפים של בזק משנות השבעים…

FTMS – טריינרים ומכשירים חכמים אחרים

מי נעדר מהרשימה לעיל?…. נכון… הטריינר, האופניים וההליכונים החכמים…. ולמה?…כי בניגוד לסנסורים האחרים, הטריינר (ודומיו), לא רק משדר, אלא גם מאפשר לקבל פקודות שליטה (Control) וכאן נוצר אתגר כפול:

  1. לא פשוט היה לארגן את יצרני הטריינרים להגיע להסכמה ולהשקיע בפיתוח ההתאמות הנדרשות מצידן – מבחינתם רובם כבר תמכו בתקן ANT-FE-C (בפרוטוקול +ANT) עבור מכשירים אלה וזה מספיק.
  2. מערכת ההפעלה Windows – הציבה עד לאחרונה אתגרי פיתוח לא קטנים ע"מ לתמוך בשינויים אלה ולאפשר שליטה על הטריינר.

החדשות הטובות הן שאי אפשר היה לעצור את הקידמה – והתקן ("שירות") בנושא הזה כבר יצא לדרך בשם FTMS (ראשי תיבות של FiTness Machine Services) . החברה הראשונה לתמוך בו הייתה ELITE ואחריה הצטרפו חברות נוספות (ל GARMIN/TACX יש עדיין בעיה מסוימת לתמוך בתקן עם דגם ה NEO בגלל שעוד לא הוגדר סטנדרט ב FTMS לתכונת ה Road Feel שה NEO תומך בה). בינתיים חברות האפליקציה השונות מפתחות ממשק לכל יצרן בנפרד בהתאם לשיקולי כדאיות שלהם.

לסיכום – מה כל זה אומר?

  1. אם אתם משקיעים בסנסור חדש (קאדנס, מהירות, דופק, מד וואטים…) כדאי לוודא שהוא תומך בשידור דואלי של +ANT ו Bluetooth Smart. זה יאפשר לכם את הגמישות הגדולה ביותר לחבר בין מכשירים שונים.
  2. זכרו ש BLE ו Bluetooth Smart זה שני שמות לאותו דבר.
  3. יש מוצרים דוגמת CABLE המיוצר ע"י חברת Northpole (לחצו על הלינק לקראת סקירה מיוחדת על מוצר זה: CABLE) וחגורת הדופק של 4iiii שיודעים להמיר פרוטוקול +ANT ל Bluetooth Smart. בין היתר הם גם תומכים בהמרת תשדורות של טריינרים המשדרים בתקן ANT-FE-C ל FTMS. מוצר כזה מאפשר גמישות רבה יותר בהתאמת חיבור הציוד שברשותכם לאפליקציות שונות.
  4. אין ספק שהעתיד של Bluetooth נראה ורוד. בשנת 2018 כבר יצא התקן ל Bluetooth 5.x שמאפשר עוצמה וטווח שידור/קליטה טובים יותר, עוד שיפור וחיסכון בצריכת האנרגיה, קלות צימוד (Pairing) בין המכשירים ו – … אפשרות לחיבור מקבילי – שפותח אפשרויות רבות ומגוונות. לדוגמא – שידור מוזיקה ממכשיר הטלפון שלכם ל 2 אוזניות שונות בו-זמנית…

רוצים לקרוא ולהבין קצת יותר על פרוטוקול +ANT? לחצו על ה: לינק


מוזמנים להירשם לבלוג ולקבל עדכונים על תוכן חדש ישירות לדוא"ל שלכם.

כתיבת תגובה